Hlavní obsah

Chyba lékařů v elitní nemocnici. Po banální operaci je z pacienta invalida

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Soukromý archiv pacienta, Seznam Zprávy

Aktuální fotografie bývalého atleta a sportovce. Za zpackanou operaci, kvůli níž se pohybuje jenom s berlemi, se Miroslav soudí s Ústřední vojenskou nemocnicí.

Reklama

Ústřední vojenská nemocnice čelí žalobě, kterou podal její pacient – žaluje ji o více než 14 milionů korun. Podle jeho názoru mu doktoři po běžné operaci kolene zničili zdraví. Vedení nemocnice už pochybení přiznalo.

Článek

Ústřední vojenská nemocnice, která sama sebe řadí mezi uznávaná centra české medicíny, musela nedávno přiznat zásadní chybu svých lékařů.

Před pěti lety přišel na špičkové pracoviště čtyřiačtyřicetiletý manažer pracující u nadnárodní společnosti, aby se podrobil operaci kolenního vazu, který si jako aktivní cyklista a instruktor lyžování poranil.

Ačkoli šlo o celkem rutinní zákrok, po němž pacienta z nemocnice pustili hned po několika dnech, operovaný muž se dnes pohybuje jen s oporou francouzských holí. Nemocnici žaluje o více než 14 milionů korun.

Až do operace žil aktivní profesní život, kromě lyžování a kola se také potápěl. Po operaci přišel nejen o tyto záliby, ale jako dlouhodobě nemocný ztratil i dobré místo. Krom toho je zklamán i přístupem nemocnice, kde jeho potíže vznikly.

„Dosud se mi oficiálně neomluvila a ani nepředložila žádný návrh na odškodnění,“ říká pan Miroslav, jehož celé jméno redakce zná, ale respektuje přání zůstat v anonymitě.

Operaci kolenního vazu se v Ústřední vojenské nemocnici podrobil už v říjnu 2019, říká, že si po ní sice stěžoval na bolesti, ale lékaři ho přesto propustili domů. „Zdůvodnili to tím, že krevní testy i punkce jsou v pořádku,“ popisuje příběh pacient.

S odstupem času se ukázalo, že se nakazil nebezpečnou bakterií zlatého stafylokoka. Lékaři to však nezaznamenali, ani když - jak dokládá zdravotní dokumentace - hodnoty pacientova CRP (hodnota C-reaktivního proteinu v krvi) byly okolo 420. 

Přitom už hodnoty přes 200 by měly být být pro lékaře varováním. „Znamená to, že má bakteriální infekci,“ uvedl lékař David Feltl, který je také šéfem pražské Všeobecné fakultní nemocnice.

Foto: Soukromý archiv pacienta, Seznam Zprávy

Před operací mohl pan Miroslav (na snímku vpravo) sportovat.

Snížený práh bolesti, řekli na kontrole

Vojenská nemocnice už svoji vinu na potížích pana Miroslava oficiálně přiznala.

Seznam Zprávy získaly dopis, který loni v říjnu poslala k Obvodnímu soudu pro Prahu 6, kde se pacient domáhá satisfakce za způsobenou újmu. Náměstek ředitele ÚVN Ivan Jeřábek v dopise přiznal, že lékaři před propuštěním pacienta jednoznačně pochybili.

„Výsledky kultivace nebyly před propouštěním žalobce z hospitalizace, dne 7. 10. 2019, lékařským personálem zjišťovány a zohledněny a žalobci nebyly při propuštění z lékařské péče sděleny,“ uvedl Jeřábek.

Náměstek však také připouští, že nešlo o jediný problém, který Ústřední vojenská nemocnice způsobila. Podruhé podle Jeřábka jeho podřízení chybovali, když pacient přijel po dvou dnech do nemocnice s obrovskými bolestmi na pracoviště pohotovosti.

Ošetřující lékař, jak uvedl Jeřábek v dopise, výsledky testů nezkontroloval a poslal ho domů. „Při vyšetření žalobce dne 9. 10. 2019 na pracovišti Emergency ÚVN ošetřující lékař nezkontroloval výsledky kultivace punktátu odebraného dne 6. 10. 2019 žalobci a propustil žalobce do domácího léčení,“ napsal dále Jeřábek.

„Mojí manželce přitom lékař sdělil, že ‚mám snížený práh bolesti‘,“ tvrdí pan Miroslav.

A do třetice popsal náměstek Jeřábek soudu ještě jedno pochybení. „Žalovaná (Ústřední vojenská nemocnice) žalobce telefonicky ani jiným způsobem nekontaktovala s výsledkem kultivace punktátu odebraného dne 6. 10. 2019 a neiniciovala rehospitalizaci žalobce u žalované,“ uvedl Jeřábek v dokumentu, který soud od nemocnice dostal.

Foto: Ústřední vojenská nemocnice, Seznam Zprávy

Z dopisu, který poslala Ústřední vojenská nemocnice loni v říjnu soudu.

Zhruba čtrnáct dní po operaci skončil pacient na infekčním oddělení. Okamžitě ho tu začali léčit pomocí silných antibiotik.

„Přežil jsem, po roce a půl trvající pracovní neschopnosti mi byla přiznána invalidita,“ řekl pan Miroslav, který dosud chodí kvůli svému stavu na pravidelné rehabilitace.

Spor o 14 milionů

Advokát Tomáš Pelikán, který Miroslava zastupuje, uvedl, že se chtěli s nemocnicí mimosoudně dohodnout na odškodnění. Jenže ta řadu měsíců nereagovala. „Zatím nenabídli ani deset korun. Je to tak, že nemocnice se nechce vůbec bavit,“ uvedl Pelikán.

A tak podali v září 2022 žalobu. V případu se konalo zatím první zasedání. Brzy by mohl padnout rozsudek.

Kvůli sporu si nechal žalující pacient zpracovat i znalecký posudek. „Soudní znalec konstatoval, že jsem přežil pouze díky své vysoké imunitě, bohužel s trvalými následky a jsem invalidní,“ říká.

Po nemocnici nyní požaduje přes 14 milionů. Výši odškodného zdůvodňuje tím, že jako vysoce postavený manažer přišel během tří let asi o pět milionů korun a musel si platit rehabilitace. Navíc požaduje po Ústřední vojenské nemocnici bolestné.

Soud o žalobě zatím nerozhodl. A protože spor není u konce, nechce se k němu Ústřední vojenská nemocnice oficiálně vyjadřovat. „Závěry učiníme, až dojde k pravomocnému rozhodnutí soudu,“ uvedla její mluvčí Jitka Zinke.

Podobně se vyjádřila také ombudsmanka nemocnice Tereza Jonáková. „V dané věci nyní probíhá soudní proces. Předpokládám, že více informací bude, z pochopitelných důvodů, dostupných až po jeho ukončení a pravomocném rozhodnutí v dané věci,“ napsala.

Seznam Zprávy sehnaly také lékaře, který muže po operaci pustil z nemocnice. Redakci však napsal, že si na okolnosti jeho případu už nevzpomíná.

Foto: Seznam Zprávy

Banner.Foto: Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované