Hlavní obsah

Cimického oběti: Úleva, zadostiučinění a důkaz, že spravedlnost existuje

Foto: Profimedia.cz

Psychiatra Jana Cimického obvinily desítky žen ze sexuálního násilí.

Reklama

Po pěti měsících vyšetřování policisté začali trestně stíhat psychiatra Jana Cimického kvůli podezření ze znásilnění. Lékař veškerá obvinění popřel.

Článek

Je to obrovská úleva a zadostiučinění, říkají poškozené ženy o trestním stíhání známého psychiatra Jana Cimického. Policie se ho rozhodla obvinit ze znásilnění a vydírání.

„Věřím, že policie udělá tu správnou věc. Za sebe děkuji všem, kdo mi od počátku věřili. Děkuji obětem i svědkům, kteří měli odvahu vypovídat. Ať zneužívání pozice moci už patří jen do minulosti,“ napsala redakci Seznam Zpráv zpěvačka Jana Fabiánová.

Právě ona první se odvážila otevřít téma, které mnozí označovali za veřejné tajemství, ale nikdo o něm nechtěl otevřeně promluvit. Nebála se pod svým jménem ukázat na Cimického. Vysloužila si za to řadu pochvalných reakcí, ale také vlnu nenávisti a obviňování.

Především ale dodala odvahu mnoha dalším ženám, které se konečně odhodlaly podat svědectví, a to buď v médiích, nebo přímo na policii, případně obojí. „Po těch letech je to spíš memento pro ostatní, že se tohle nedělá a neprojde to,“ řekla redakci jedna z žen, které svědčily na policii.

Policistům popsala, jak ji Cimický napadl ve své tehdejší ordinaci v psychiatrické léčebně Bohnice. Žena se krátce před tím pokusila o sebevraždu, spolykala prášky. Po základním ošetření v nemocnici jí měl pomoct psychiatr Cimický, místo toho se ji ale podle jejích slov pokusil znásilnit.

„Jemu to procházelo nějakých čtyřicet let. Já nejsem pomstychtivý člověk, ale myslím, že by to slušelo spravedlnosti. Že bych mu přála, aby dostal dvacet let, to určitě ne. Co si na něm teď vezmete? Škoda, že to nepřišlo, když byl mladší, aby to už nemohl dělat,“ dodává.

Desítky případů

Policisté uvádí, že pro trestní stíhání Cimického dokázali nashromáždit dvacet devět případů znásilnění nebo vydírání. Poškozených je ale podle všeho ještě výrazně víc. Seznam Zprávy přinesly před čtyřmi měsíci deset příběhů žen, které popsaly, že je Cimický sexuálně napadl.

Jen některé z nich se později rozhodly podat svědectví na policii. Zpravidla proto, že podle jejich mínění nešlo o tolik závažný případ. Často také přiznávají, že jde o starou záležitost, která je pravděpodobně promlčená. Podle informací redakce nicméně i tak policie pracovala s více než padesáti svědectvími poškozených žen.

„Ani nevíte, jakou mám radost! Jsem ráda, že jsem promluvila jako jedna z prvních. Pro ty ženy to musí být neskutečné. Asi jim to ta traumata nevymaže, ale určitě je to pocit zadostiučinění, stálo to za to. Nepřeju nikomu nic špatného, ale jsem ráda, že existuje spravedlnost. Ten člověk si tohle skutečně zaslouží,“ popsala redakci jedna z těch, které Cimický před lety sexuálně napadl.

Tehdy čtyřiadvacetiletá žena vyhledala pomoc psychiatra kvůli problémům s únavou a nespavostí. Cimický se před ní tehdy přímo v centru Modrá laguna, které vedl, začal obnažovat a osahával ji. Na rozdíl od jiných žen se ale dokázala dostatečně důrazně ohradit a z ordinace utéct. I tak ale považuje práci policie za důležitou.

„Je to povzbuzení pro všechny, aby to příště nenechávaly takhle dlouho ležet. Bylo hrozné, jak nás všichni osočovali, že o tom mluvíme až po tolika letech, že si vymýšlíme. Nepochopili, že se to dělo za komunismu (řada případů i po revoluci, pozn. red.), člověk se bál, že ho Cimický nechá někam zavřít,“ dodává.

Reklama

Doporučované