Hlavní obsah

Firma blízká zemanovcům dostala další pronájem. Na Hradě bude mít kluziště

Foto: Shutterstock.com

Z Pražského hradu udělali místo výdělku.

Reklama

aktualizováno •

Hrad opětovně rozšířil smlouvu, kterou pronajímá exkluzivní prostory firmě podnikatele, jenž má blízko k prezidentské straně zemanovců. Kancléř Vratislav Mynář dokonce pronajatý prostor vyňal z policejních kontrol.

Článek

Kancléř Vratislav Mynář rozhodl, že na zimu otevře veřejnosti na Pražském hradě Královskou zahradu a vyjme ji z policejních bezpečnostních kontrol.

Seznam Zprávy však zjistily, že za otevřením prostor, o němž Hrad informoval v neděli na svých stránkách, je obchod.

Správa Pražského hradu totiž otevřený prostor dnes obratem pronajala známému kancléře Vratislava Mynáře. A to podnikateli Michalu Pechanovi, který už v předvánočním čase vydělává na trzích na třetím a druhém hradním nádvoří. A jehož zaměstnanci v minulosti statisícovými částkami sponzorovali prezidentskou Stranu práv občanů zemanovci, jejímž předsedou byl v minulosti právě Mynář.

Hrad s podnikatelem Pechanem podepsal už pátý dodatek smlouvy, kterou mu postupně bez soutěže propůjčil stovky čtverečních metrů areálu Pražského hradu – jedné z nejnavštěvovanějších památek v Česku.

Reportéři nový vývoj zjistili z registru smluv. Sto čtyřicet čtverečních metrů takzvané Letní míčovny Správa Pražského hradu Pechanovi pronajala na měsíc. Dle dokumentu si tam zřídí kluziště a tři stánky. To vše za celkem 26 tisíc korun.

Foto: Seznam Zprávy

Pátý dodatek smlouvy, který Hrad podepsal s podnikatelem Michalem Pechanem.

„Po dobu adventu bude prostor Letní míčovny, která historicky sloužila sportu a zábavě, věnován především dětem. Ty se mohou těšit na živý betlém, kluziště přístupná zdarma nebo historický kolotoč. Všechny instalace jsou pod dohledem pracovníků památkové péče,“ popsala prezidentská kancelář a dodala, že návštěvníci těchto atrakcí policejními kontrolami nebudou muset projít.

Policie v listopadu odmítla kvůli bezpečnosti zrušit stanoviště, na nichž policisté kontrolují návštěvníky druhého a třetího nádvoří Hradu. Na těch prezidentská kancelář bez tendru Pechanovi zase umožnila otevřít celkem čtyřicítku stánků vánočních trhů, na jejichž dalším podnájmu podnikatel vydělává. Prezident Miloš Zeman předtím začal usilovat o zrušení kontrol.

Zeman kontroly inicioval, teď je chce zrušit

Podle mluvčího Hradu Víta Nováka se Astacus sám nabídl, že kluziště zařídí. „Provozovatel trhu nabídl, že na své náklady postaví a po celou dobu bude provozovat kluziště přístupné veřejnosti zdarma. Aniž by bylo směrem od Pražského hradu k provozovateli jakékoli plnění,“ napsal redakci mluvčí.

Reportéři se pokusili kontaktovat i Vratislava Mynáře. Do vydání textu však kancléř nereagoval, v minulosti dal nicméně veřejně najevo, že Seznam Zprávy patří mezi média, jimž na dotazy zpravidla neodpovídá.

V listopadu ale v reakci na zjištění Seznam Zpráv odmítl, že by tlak Miloše Zemana na zrušení policejních kontrol souvisel s tím, že by chtěl Hrad na poslední Vánoce před koncem Zemanova mandátu usnadnit byznys pro Pechanovy trhy.

„Je pravdou, že jsem o vaší inteligenci nikdy neměl velké mínění, ale musím přiznat, že tímto jste mě opět zaskočila. Takovou debilitu jsem opravdu od vás a Seznamu nečekal, i když už jsem za tu dobu připraven na hodně,“ napsal reportérce Mynář.

Bezpečnostními kontrolami musí projít každý turista, který by se chtěl na druhé a třetí hradní nádvoří, tedy k Pechanovým stánkům a ke vztyčenému pódiu s kulturním programem, podívat. U kontrolních stanovišť s detektory kovu se totiž před svátky pravidelně tvoří dlouhé fronty. A právě to Hrad kritizuje.

Po bezpečnostních opatřeních ovšem původně volal sám Miloš Zeman, když v roce 2015 recesistická skupina Ztohoven nepozorovaně vnikla na střechu Pražského hradu a nad sídlem prezidenta místo standarty zavlály obří rudé trenky.

Podnikatel Michal Pechan

  • Celkem pět Pechanových zaměstnanců v minulosti naposílalo prezidentské Straně práv občanů zemanovci minimálně 830 tisíc korun. Statisíce poslali například trenér Pechanova fitcentra Roman Gomola nebo manažerka z Pechanova klubu Jana Bendová. Finanční dary přicházely i v době, kdy se o některých předchozích nájmech pro podnikatele Pechana na Hradě rozhodovalo.
  • Prostor za svatovítskou katedrálou pronajala Správa Pražského hradu Pechanově firmě Astacus už v roce 2019. Bez tendru a do konce Zemanova mandátu. Hrad to hájil tím, že smlouva navazuje na původní dohodu z roku 2015.
  • Tyto kontrakty však na rozdíl od minulosti už mluvily nejen o vánočních, ale i o velikonočních trzích. A také o letním jarmarku.
  • Pechan od Hradu získával i další benefity. Jeho Astacus například v roce 2018 dostal do nájmu nově opravenou restauraci Lví dvůr, která se nachází přímo u vchodu do hradního areálu. Z transparentního účtu SPO lze vyčíst, že krátce poté, co firma pronájem restaurace získala, přinesli dva osobní trenéři z Pechanova fitcentra do banky v hotovosti 130 tisíc a poslali je zemanovcům.
  • V roce 2018 dostal Pechan 145 tisíc za zajištění cateringu pro vánoční setkání Zemana se zaměstnanci Hradu.
  • Astacus, ale i další Pechanovy firmy jako Pralinka, Galaxie Production nebo Infiteam, podle dokumentů, které mají Seznam Zprávy k dispozici, prověřují policisté kvůli podezření z fiktivních obchodů s cílem stát připravit o miliony na daních. Samotného Pechana za to ale policisté dosud neobvinili.

Reklama

Doporučované