Hlavní obsah

Důvod proč Hradu vadí kontroly? Pro trhy tentokrát pronajal exkluzivní místo

Foto: Martin Brož, Seznam Zprávy

Na druhém nádvoří Pražského hradu bude o Vánocích pódium a celkem osm prodejních stánků.

Reklama

aktualizováno •

Miloš Zeman po policii chce, aby zrušila kontroly u vstupů na Pražský hrad. Ukazuje se, že blokují přístup ke stánkům a pódiu, které Hrad nově pronajal firmě, jejíž zaměstnanci poslali statisíce prezidentské straně.

Článek

Před posledními svátky, kdy Hrad ovládají lidé Miloše Zemana, se v areálu prezidentského sídla odehrají rozsáhlé vánoční trhy. Oproti minulosti je Správa Pražského hradu, která je podřízena kancléři Vratislavu Mynářovi, ještě rozšířila.

Krom exkluzivního prostoru za katedrálou svatého Víta letos firma jednatele Michala Pechana vztyčí ještě na druhém nádvoří Hradu pódium pro kulturní program. Kolem něj na druhém nádvoří vyroste ještě dalších osm stánků, v nichž nájemci budou turistům nabízet předvánoční produkty.

Hovoří o tom dodatek smlouvy, který Hrad podepsal toto úterý s podnikatelem Pechanem a Seznam Zprávy ho mají k dispozici. Podnikatel zaplatí podle smlouvy za sto metrů čtverečních 207 tisíc korun. Dalších 600 tisíc ho pak bude stát čtyři sta metrů čtverečních za katedrálou s 29 stánky.

Podnikání na zdejším náměstí U Svatého Jiří pojmenoval Pechan České vánoční trhy na Pražském hradě. Akce na nově pronajatém druhém nádvoří nese název České Vánoce na Pražském hradě.

Obě akce by měly začít za týden, na začátku adventu a skončit až 6. ledna.

V dodatku smlouvy také Hrad upozorňuje, že povrch nádvoří není chráněn proti skvrnám od nápojů a jídla a že do dlažby nelze nic zatloukat. Smlouva vymezuje, že za škody je zodpovědný nájemce. Žulovou dlažbu na Hradě totiž naposledy poškodil vosk ze třiceti tisíc svíček, které Hrad nechal v roce 2021 zapálit v plastových kelímcích jako pietu za oběti covidu na III. a částečně i II. nádvoří. Následné odstranění škod přišlo na statisíce korun z veřejných peněz, Hrad však tvrdil, že opravy dlažby s pietou nesouvisely.

Foto: Registr smluv, Seznam Zprávy

Dodatek smlouvy, který Hrad podepsal ve středu s Michalem Pechanem.

Za připomínku v této souvislosti stojí, že celkem pět Pechanových zaměstnanců v minulosti naposílalo prezidentské Straně práv občanů Zemanovci minimálně 830 tisíc korun. Statisíce poslali například trenér Pechanova fitcentra Roman Gomola nebo manažerka z Pechanova klubu Jana Bendová. Finanční dary přicházely i v době, kdy se o některých předchozích nájmech pro podnikatele Pechana na Hradě rozhodovalo.

Seznam Zprávy oslovily kancléře a dřívějšího předsedu Zemanovců Vratislava Mynáře i mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka s dotazem, zda tato finanční podpora souvisí s tím, že Hrad i letos opět vychází zájmům Pechanova podnikání vstříc.

Kancléř prezidenta Vratislav Mynář s redakcí Seznam Zpráv nekomunikuje, po vydání textu však ve středu večer reakci na dotazy týkající se nově uzavřené smlouvy reportérce Seznam Zpráv zaslal, vydáváme ji v infoboxu.

Reakce prezidentova kancléře:

„Je pravdou, že jsem o vaší inteligenci nikdy neměl velké mínění, ale musím přiznat, že tímto jste mě opět zaskočila. Takovou debilitu jsem opravdu od vás a Seznamu nečekal, i když už jsem za tu dobu připraven na hodně.“

Na otázku, zda s rozšířenými vánočními trhy může souviset Zemanův týden starý požadavek, aby policie zrušila bezpečnostní kontroly na Hradě, pak odpověděl ve středu večer, několik hodin po zveřejnění textu, mluvčí hradu Vít Novák.

Odmítl, že by Zemanova žádost o zrušení policejních kontrol souvisela s rozšířením byznysu pro muže napojeného na zemanovce. “ Jak trhy na Jiřském náměstí, tak II. nádvoří se i v případě posunutí místa kontrol nacházejí uvnitř bezpečnostního perimetru,“ uvedl. „Platí ale náš úmysl dosáhnout toho, aby Hrad nejen o adventu nebyl zatížen policejními kontrolami, v jejichž smysl jsme ztratili důvěru.“

Bezpečnostními kontrolami musí projít každý turista, který by se chtěl na druhé hradní nádvoří, tedy ke stánkům a k pódiu, podívat. U kontrolních stanovišť s detektory kovu se totiž před svátky pravidelně tvoří dlouhé fronty. A právě to Hrad kritizuje.

Po bezpečnostních opatřeních ovšem původně volal sám Miloš Zeman, když v roce 2015 recesistická skupina Ztohoven nepozorovaně vnikla na střechu Pražského hradu a nad sídlem prezidenta místo standarty zavlály obří rudé trenky.

Policie chce nyní kvůli přetrvávajícímu riziku útoku na jednu z nejnavštěvovanějších památek v Česku opatření zachovat.

Vít Novák také dodal, že jeden z celkem 36 stánků na trzích bude vyhrazen charitě a pořadatel na své náklady zajistí kulturní program. „Pokud mají další charitativní organizace zájem využít místa na II. nádvoří, mohou se obrátit na Správu Pražského hradu,“ dodal mluvčí.

Podnikatel Michal Pechan na telefonát ani SMS s otázkou na letošní vánoční trhy na Hradě nezareagoval.

Přímá volba Zemanova nástupce:

Vstřícnost Hradu kvůli covidu

Prostor za svatovítskou katedrálou pronajala Správa Pražského hradu Pechanově firmě Astacus už v roce 2019. Bez tendru a do konce Zemanova mandátu. Hrad to hájil tím, že smlouva navazuje na původní dohodu z roku 2015.

Tyto kontrakty však na rozdíl od minulosti už mluvily nejen o vánočních, ale i o velikonočních trzích. A také o letním jarmarku. Podle zdrojů Seznam Zpráv však Astacus prosazoval přímo kancléř Vratislav Mynář, který však, připomínáme, se Seznam Zprávami nekomunikuje.

Proti desítkám stánků v srdci někdejšího sídla českých králů měli připomínky i památkáři, přesto podnikatel Pechan mohl své mnohotýdenní akce na Hradě podle smlouvy provozovat v letech 2020, 2021 a 2022. 

Narušil to covid, Hrad však kvůli epidemiologickým opatřením následně Pechanovi začal vycházet vstříc. Podle dříve přijatých smluvních dodatků v roce 2021 nejprve Pechanovi nájemné vánočních trhů podřízení Mynáře snížili ze 600 tisíc na čtvrt milionu kvůli nižšímu počtu stánků. A také slíbili, že pokud trhy vláda zakáže, nezaplatí podnikatel ani korunu. Následně mu slevili sto tisíc i z pronájmu za velikonoční akci.

Pechan od Hradu získával i další benefity. Jeho Astacus například v roce 2018 dostal do nájmu nově opravenou restauraci Lví dvůr, která se nachází přímo u vchodu do hradního areálu. Z transparentního účtu SPO lze vyčíst, že krátce poté, co firma pronájem restaurace získala, přinesli dva osobní trenéři z Pechanova fitcentra do banky v hotovosti 130 tisíc a poslali je Zemanovcům.

V roce 2018 dostal Pechan 145 tisíc za zajištění cateringu pro vánoční setkání Zemana se zaměstnanci Hradu.

Astacus, ale i další Pechanovy firmy jako Pralinka, Galaxie Production nebo Infiteam, podle dokumentů, které mají Seznam Zprávy k dispozici, vyšetřují policisté kvůli podezření z fiktivních obchodů s cílem stát připravit o miliony na daních. Samotného Pechana za to ale policisté dosud neobvinili.

Aktualizace: Zprávu jsme rozšířili a v příslušných pasážích doplnili o reakci hradních úředníků, která přišla několik hodin po zveřejnění.

Reklama

Doporučované