Hlavní obsah

Hon pro Pavlova sponzora za 700 000. Smlouvy se řešily až na dotaz novinářů

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Prezident republiky Petr Pavel.

Reklama

aktualizováno •

Finančník Jan Sýkora dal Petru Pavlovi na kampaň půl milionu. V Lánech pro něj uspořádali hon za 700 tisíc. Až potom, co se na akci Seznam Zprávy začaly ptát, Hrad sepsal a zveřejnil smlouvy. Administrativní chyba, tvrdí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Minulý čtvrtek 19. října se v prezidentské Lánské oboře odehrála soukromá akce pro investiční firmu WOOD & Company. U ředitele Lesní správy Lány ji zařizoval Jan Sýkora, spolumajitel investiční skupiny a také jeden z velkých sponzorů kampaně Petra Pavla.

Osm lovců se při honu vypravilo do hradních lesů střílet trofejní zvěř. Asistovali jim zaměstnanci Lesní správy Lány, organizace podřízené Hradu. Zajišťovali, aby se lovcům zvířata dostala na mušku. Uloveny byly kusy za 700 tisíc korun.

Lesní správa Lány podobné lovy za poplatek oficiálně zájemcům zvenčí nabízí. Tenhle hon se ale lišil. Neexistovala k němu totiž standardní smlouva či objednávka. Dokumenty tak nebyly ani nemohly být, zveřejněny před konáním akce v registru smluv, jak vyžaduje zákon.

Ač u jiných loveckých akcí Hrad objednávky na internetu předem publikuje, v tomto případě se se zákonem střetl.

Doklad, na jehož základě může Lesní správa Lány ulovená zvířata firmě prezidentova sponzora fakturovat, nechal ředitel Pavel Rus vyhotovit až dodatečně. A to o čtyři dny později. A poté, co mu Seznam Zprávy zaslaly dotaz, proč nelze čtvrteční loveckou akci mezi smlouvami dohledat.

Pavel Rus už od té doby na opakované dotazy Seznam Zpráv nereagoval. Reportéři se tak po informacích pídili u jeho přímé nadřízené - kancléřky prezidenta Jany Vohralíkové.

„Objednávka nebyla v registru smluv uveřejněna z důvodu administrativního pochybení,“ reagovala nakonec za Vohralíkovou Mária Pfeiferová z odboru komunikace prezidentské kanceláře. A dodala, že to bude napraveno.

Objednávka a pak smlouva

Hrad pak následně v registru smluv začal publikovat sérii dokumentů, některé však zase zneplatňoval, jak přicházely další dotazy od reportérů Seznam Zpráv.

V úterý, pět dnů po lovecké akci pro WOOD & Company, se nejprve v registru smluv objevila objednávka. Datovaná na pondělí - tedy na den, kdy Seznam Zprávy zaslaly řediteli Rusovi dotazy.

Zákon ale vyžaduje, aby na internetu objednávka na akci visela ještě předtím, než lovci vystřelili, což se nestalo. A tato skutečnost činí podle paragrafů objednávku od začátku neúčinnou.

Foto: Seznam Zprávy

Objednávka, která vznikla v den, kdy se na hon Seznam Zprávy zeptaly. Do registru smluv ji lesní správa nahrála o den později.

Aby to Lesní správa Lány napravila, obratem uzavřela s firmou WOOD & Company ještě řádnou smlouvu, která dodatečně posvěcuje onu neúčinnou pondělní objednávku. I tu Hrad zveřejnil v registru.

„Uzavřením smlouvy o narovnání dojde k potvrzení platnosti původní objednávky,“ vysvětlovala podřízená kancléřky Vohralíkové s tím, že následně lovci zaplatí fakturu.

Foto: Seznam Zprávy

Smlouva, kterou se Hrad pokouší napravit porušení zákona v Lesní správě Lány.

Výměna dokumentů

Ani to však nebyl konec.

Když Seznam Zprávy následně Hrad konfrontovaly s faktem, že oba dokumenty vznikly teprve až po tom, co se reportéři na hon vyptávali, a nikoli před akcí, jak vyžaduje zákon, dala se administrativa opět do pohybu.

„Není pravda, že vámi zmiňovaná naháňka byla zasmluvněná až poté, co jste se zeptal, firma odsouhlasila a podepsala nabídku 25. 9. 2023,“ začal tvrdit Hrad.

A do registru smluv přidal list papíru - není na něm standardní oficiální hlavička Lesní správy Lány a není opatřen ani posloupným číslováním, které se používá proto, aby se zabránilo potenciální zpětné výrobě dokumentů.

Podle Hradu tento list papíru představuje předchozí nabídku Lesní správy Lány firmě WOOD & Company a dokazuje prý, že smlouva mezi oběma stranami byla uzavřena už v září.

Co skrývá začernění

Právě tímto dokumentem podřízení prezidenta odhalili novinářům další důležitou věc - že ve věci vystupuje sponzor Petra Pavla.

Datum 25. 9. 2023 je totiž společně s větou „s nabídkou souhlasím“ na papír dopsáno ručně propisovací tužkou a to na místo k podpisu zástupce firmy WOOD & Company. Jeho jméno je sice začerněno, ale reportérům se podařilo „zamazávací“ černý obdélník z dokumentu odstranit.

Ukázalo se tak, že parafa je vyhotovená jinou barvou tužky než samotné datum. A že podpis patří přímo Janu Sýkorovi, spolumajiteli investiční firmy WOOD & Company, která spravuje aktiva v hodnotě desítek miliard korun.

A jejíž spolumajitel jako sponzor pomohl Petru Pavlovi k úspěšné kampani.

Poslední listina, kterou zatím Hrad v registru smluv zveřejnil, pak odhaluje ještě další věc. Odlovené daňky, kteří mohou mít hodnotu i několik desítek tisíc korun, Hrad jako veřejná organizace nabídl sponzorovi prezidenta se slevou čtyřicet procent oproti oficiálnímu ceníku, který je platný pro ostatní zájemce.

Foto: Seznam Zprávy

Dokument, který Hrad označuje za nabídku, nemá žádnou hlavičku. Obsahuje jen výčet položek.

Ticho v telefonu

Jméno Jana Sýkory prezentoval Petr Pavel loni v létě, když v měsících před horkou kampaní představoval seznam svých největších podporovatelů. „Reprezentují řadu odvětví,“ říkal o nich tehdy. „Chci dát najevo, že rozhodně nezastupují zájem jakékoliv podnikatelské skupiny nebo jednoho z významných podnikatelů,“ vysvětloval nynější prezident.

Janu Sýkorovi se Seznam Zprávám podařilo ve čtvrtek dovolat. Otázku si sice vyslechl, ale pak mlčel. Následně hovor vypadl. Na dotazy kolem honu v Lánech a kdy přesně dokumenty podepsal, byly zaslány i písemně, ale investor už pak do vydání textu nereagoval. Z doručenky však plyne, že si je přečetl.

Jan Sýkora ve firmě, která hon objednala, působí jako šéf dozorčí rady. Její členové běžně nemají oprávnění smlouvy za společnost, kterou kontrolují, podepisovat.

Až po vydání textu reakci zaslal mediální zástupce samotné firmy WOOD & Company Jan Šprincl. „Společnost Wood&Company si klientskou akci zcela standardně objednala a na základě vystavené faktury ji řádně uhradí, tak jako desítky obdobných akcí každý rok,“ slíbil.

Seznam Zprávy se ve čtvrtek pokoušely telefonicky zeptat také přímo Pavlovy kancléřky Jany Vohralíkové - na to, zda se Hrad pokoušel nezveřejněním listin i vystavením slevy z lovu daňků vyjít vstříc sponzorovi kampaně.

Odpovědi se ale reportéři nedočkali. Jana Vohralíková telefon nezvedla a vyžádala si otázky v SMS zprávách. Ale přesto na otázky ohledně sponzora Jana Sýkory do vydání textu neodpověděla. Odpovědi odmítla zprostředkovat i její mluvčí Mária Pfeiferová, která dostala od redakce stejnou sadu dotazů.

„Je mi líto, ale žádné nové informace pro vás nemám a dnes mít nebudu,“ odepsala pouze v SMS.

Jak Hrad vysvětloval hon v Lánech

Čtvrtek 19. 10.

V prezidentské oboře se odehrála naháňka pro soukromou firmu Wood & Company. Osm lovců ulovilo zvěř zhruba za 700 tisíc korun.

Pondělí 23. 10.

Seznam Zprávy zasílají řediteli Lesní správy Lány Pavlu Rusovi otázky ohledně akce. Redakce se ptá, kde lze dohledat objednávku, která by ze zákona měla být publikovaná v registru smluv před konáním naháňky. Pavel Rus nereaguje, a tak dotazy směřuje redakce i k jemu nadřízené kancléřce Janě Vohralíkové.

Úterý 24. 10.

  • V registru smluv se objevuje objednávka na čtvrteční naháňku za 700 tisíc korun, podle data uzavřená v pondělí 23. října. Souběžně se v registru objeví i smlouva o vypořádání, která právě zveřejněnou objednávku prohlašuje za neplatnou s odůvodněním, že nebyla včas zveřejněna. Kontrakt zároveň naháňku potvrzuje.
  • Hrad oznamuje, že původní nezveřejnění objednávky v registru smluv bylo administrativním pochybením. Odmítá říci, zda a případně jak za to bude vyvozena odpovědnost. Tiskové oddělení oznamuje, že jde o interní věc.
  • Seznam Zprávy Hrad konfrontují s faktem, že oba dodatečně publikované smluvní dokumenty vznikly až po dotazech reportérů. Opět připomínají, že objednávka nebyla včas zveřejněna v registru smluv.

Středa 25. 10.

  • Hrad se ohrazuje. „Není pravda, že vámi zmiňovaná naháňka byla zasmluvněna až poté, co jste se zeptal, firma Wood & Company odsouhlasila a podepsala nabídku 25. 9. 2023,“ píše tiskové oddělení jednomu z autorů.
  • Lesní správa Lány zneplatňuje objednávku, kterou do registru smluv vložila o dva dny dříve. Vkládá její kopii, kterou doplňuje listem papíru s nabídkou honu. U podpisu Jana Sýkory z Wood & Company, sponzora prezidenta Petra Pavla, je ručně dopsané datum 25. 9. Datum uzavření objednávky ale v příslušné kolonce registru smluv lesní správa nezměnila. Zůstává na 23. 10., tedy den, kdy Hradu dorazily dotazy reportérů.

Protikorupční experti: Tragikomické divadlo

I vzhledem k argumentaci Hradu poskytla redakce smlouvy kolem lánského honu k analýze právnímu týmu protikorupční organizace Transparency International (TI). A ta Lesní správu Lány za postup tvrdě kritizuje.

„Lesní správa Lány předvádí s předmětnými dokumenty takové tragikomické divadlo, že nemám pochybnosti o tom, že původně chtěla celou akci utajit a po odhalení se snaží zamést stopy. Administrativní pochybení vůči registru smluv se sice stát může, to ale nevysvětluje nápravu až po dotazu médií, podivné časování dokumentů, které obsahují chyby a byly zjevně zpracovány narychlo,“ uvedl vedoucí právník Jan Dupák.

A postupy přirovnává k éře Miloše Baláka, který byl nakonec za manipulace ve venkovském sídle prezidenta dvakrát odsouzen. „Prezidentův tým v čele s kancléřkou Vohralíkovou ale změnu nepřináší. Utajovaný hon byl dokonce uspořádán zřejmě jako odměna pro finančního podporovatele prezidentovy kampaně,“ myslí si Dupák.

Na dotaz, zda za opomenutí ve vyúčtování statisíců korun bude někdo potrestán, však Hrad odpovědět odmítl.

„Personální otázky jsou vnitřní věc, kterou nebudeme komunikovat,“ uvedla Mária Pfeiferová z odboru komunikace.

Lovy za miliony už na Hradě prověřuje policie

  • Policie už měsíce prověřuje, kdo vše a za jakých okolností od vedení Lesní správy dostal možnost v Lánech střílet trofejní kusy - i ve statisícové hodnotě.
  • Sám ředitel Pavel Rus přiznává, že ještě předtím, než se stal ředitelem, přijal takové pozvání od svého předchůdce Miloše Baláka, dvakrát odsouzeného za manipulace.
  • Nynější ředitel lesní správy ale zároveň nechce upřesnit, v jaké hodnotě zvěř ulovil. A pro Seznam Zprávy také odmítl, že by zvířata dodatečně uhradil, i když praktiku tvrdě kritizoval Nejvyšší kontrolní úřad.
  • Nejasnosti a zájem policie ale provázejí i úřadování Pavla Rusa. Ředitel pro Seznam Zprávy nemluvil pravdu, že zadarmo nelovila jeho rodina. Následně přiznal, že nechal lovit svého syna a zvíře napsal na sebe.
  • Mi Rovněž potvrdil, že pustil lovit i kancléře Vratislava Mynáře v doprovodu Miloše Baláka. A tvrdí, že neví, jakou zvěř a v jaké hodnotě to stálo život.
  • Naposledy Seznam Zprávy informovaly, že Rus mlží kolem lovu exšéfa Lesů ČR Kamila Vyslyšela. Ten seděl ve výběrové komisi, která pro Vratislava Mynáře Pavla Rusa do čela Lesní správy Rány vybrala. Vyslyšel ani Rus ale nechtějí komentovat, zda a v jaké hodnotě ho následně Rus nechal lovit v Lánech. Odvolávají se právě na to, že lovy v Lánech prověřuje policie.

Aktualizace: 11.30, 27.10. - Text doplněn o dodatečně zaslané vyjádření společnosti WOOD & Company.

Reklama

Doporučované