Hlavní obsah

V Lánech hostili členy komise, kteří pro Mynáře vybrali šéfa hradní obory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Christine Havranová, Seznam Zprávy

Pavel Rus jako ředitel nechal v prezidentské oboře lovit kancléře Vratislava Mynáře v doprovodu odsouzeného Miloše Baláka.

Reklama

Jak se vybíral nástupce odsouzeného ředitele Lesní správy Lány Miloše Baláka? Nominaci Pavla Rusa schválili kancléři Mynářovi i dva členové komise, kteří nyní nedokáží říct, zda či jak se nechali zdarma hostit na lovu v oboře.

Článek

Ačkoli se po nástupu Petra Pavla hradní administrativa značně proměnila, jeden z předních manažerů –⁠ ředitel Lesní správy Lány Pavel Rus –⁠ v ní zůstal z éry Miloše Zemana. Těsně před koncem jeho mandátu Rusa do funkce dosadil kancléř Vratislav Mynář.

To, že Pavel Rus zůstal, zdůvodňovala nová kancléřka i argumentem, že nemá informace o tom, že by jeho výběr byl zmanipulovaný. Jana Vohralíková také dodávala, že v Mynářově výběrové komisi seděli i lidé, kteří nebyli zaměstnanci Hradu.

Seznam Zprávy však nyní vypátraly, že dva členy komise, kteří přišli zvenčí a jmenování Pavla Rusa Mynářovi posvětili, Lesní správa Lány hostila v prezidentské oboře. Okolnosti tamních lovů dlouhodobě prověřuje policie a oba zmínění členové výběrové komise o nich mlží.

Přišli dva plukovníci

Pavla Rusa jako nejlepšího uchazeče o post ředitele Lesní správy Lány určil jako člen komise i bývalý ředitel státních Lesů České republiky Kamil Vyslyšel.

Ten dnes pracuje jako ředitel plzeňské pobočky Ústavu pro hospodářskou úpravu lesů a pro Seznam Zprávy řekl, že Pavla Rusa dobře zná.

Na přímý dotaz, zda ho Pavel Rus po svém jmenování pozval do obory lovit, Kamil Vyslyšel odpovědět odmítl. Argumentoval tím, že je to součástí vyšetřování policie, která ho kvůli lovům vyslýchala.

„Byli za mnou dva plukovníci. Tam jsem nějaké odpovědi dal. Nechci to komentovat. Nebudu to potvrzovat ani vyvracet,“ uvedl Vyslyšel. Odmítl odpovědět i na otázku, zda ulovenou zvěř zaplatil, nebo zda byla součástí bezplatné pozvánky.

Zároveň však Kamil Vyslyšel trvá na tom, že Pavla Rusa jako nejlepšího kandidáta na post ředitele prezidentské lesní správy vybral v komisi nezávisle.

Doplnil, že výběrová komise měla pět členů. Zaměstnancem Hradu v ní nebyl jen on a kvestor České zemědělské univerzity Jakub Kleindienst. „Pan Rus opravdu vyčuhoval. Podal super výkon,“ řekl Kamil Vyslyšel.

Jako ředitel Lesů ČR vypsal tento manažer před lety kontroverzní tendry a po smršti stížností ve funkci následně skončil.

Nyní podle svých slov mimo jiné radí Rusovi s chodem obory, stejně jako dříve pomohl i Balákovi. „Kdyby se tam o třetinu snížily stavy, tak se vůbec nic nestane,“ reagoval Vyslyšel na dotaz, jak vidí počty zvěře v prezidentské oboře.

Byl tady, ale nelovili jsme spolu

Sám Pavel Rus byl otázkou, zda na začátku roku –⁠ krátce potom, co ho i Vyslyšelův hlas vybral do čela lánské lesní správy –⁠ bývalý člen výběrové komise v Lánech i lovil, viditelně zaskočen.

„Tak musím ověřit, o tom nic nevím,“ zareagoval nejprve ředitel Lesní správy Lány a následovala dlouhá odmlka. „Nejsem si vědom. Pan Vyslyšel tady byl, ale nelovili jsme spolu,“ dodal nakonec Pavel Rus a slíbil, že zjistí, jak to skutečně bylo.

Následně však už telefon Seznam Zprávám nezvedl a v komunikaci přes SMS zprávy odmítal přesně odpovědět se stejným argumentem jako Kamil Vyslyšel. „S ohledem na skutečnost, že lovy, nájmy a veřejné zakázky Lesní správy Lány jsou dotčeny probíhajícím šetřením třetí strany, nebudeme do ukončení úkonů šetření nikterak věci komentovat,“ uvedl.

Rusovy a Vyslyšelovy vyhýbavé odpovědi však ukazují novou informaci –⁠ že detektivové se při prověřování lovů v lánské oboře zajímají i o období, kdy už byl ředitelem Pavel Rus.

Dosud totiž bylo známo, že policie prověřuje bezplatné lovy z éry dvakrát odsouzeného předchozího ředitele obory Miloše Baláka.

„Prověřováno je období i před panem Balákem do současnosti,“ upřesňuje však nyní Pavel Rus, který už dříve reportérům přiznal, že jako ředitel bezplatně nechal lovit Mynáře v doprovodu s Balákem nebo svého syna. Zároveň ale tvrdil, že praxi takzvaných bezpoplatkových lovů pro prominenty a známé lidí z Hradu ukončí. Například ani případný lov Vyslyšela by tak neměl být možný.

Bezpoplatkovými lovy v lánské oboře přitom mohla vzniknout mnohamilionová škoda, protože dle ceníku si třeba za odstřel velkého jelena Hrad účtuje i dvě stě tisíc korun. Kritizoval to i v kontrolní zprávě Hradu také Nejvyšší kontrolní úřad, který se ale ve svém zkoumání věnoval jen éře Miloše Baláka.

Nepamatuji si, kdo mě pozval

Druhým členem komise, díky jehož hlasu se Pavel Rus stal po Balákovi ředitelem lánské lesní správy, byl Jakub Kleindienst –⁠ kvestor České zemědělské univerzity, který na tomto postu nahradil právě nynější prezidentovu kancléřku Janu Vohralíkovou.

Ani on si ale nemohl na dotaz reportérů vybavit podrobnosti, jak využíval veřejný majetek, který spravuje Lesní správa Lány. Vyloučil však, že by střílel zvěř přímo v oboře.

„Mám pocit, že jsem jednou byl na bažantím honu v bažantnici,“ uvedl na přímý dotaz Kleindienst.

A tvrdí, že si nepamatuje, kdo ho pozval. „To se omlouvám, to si fakt nevybavím, ne že bych nechtěl,“ reagoval.

Zároveň ale potvrdil, že pozvání a účast na lovecké akci vnímal jako společenskou záležitost a že za lov nic neplatil. Pozvání zdůvodňuje i tím, že zemědělská univerzita má s lesní správou společný majetek a univerzita s ní tak musí spolupracovat.

I Jakub Kleindienst vylučuje, že by se pohoštěním nechal ovlivnit ve svém posouzení, kdo má dále vést Lesní správu Lány - organizaci s ročním rozpočtem 80 milionů.

„Vzhledem k mojí minulosti doufám, že nikdo nemohl předpokládat, že zrovna já bych téhle partě jakkoliv šel na ruku. Skutečně jsem hlasoval podle svého nejlepšího vědomí,“ uvedl muž, který v roce 2018 stál v čele prezidentské kampaně Zemanova protikandidáta Jiřího Drahoše.

Naše inventura Hradu:

Mynářova říše

Foto: Seznam Zprávy

Vratislav Mynář.

Případ prezidentských darů:

Zemanovy milosti

Foto: hrad.cz

Miloš Zeman.

Balákovy Lány

Foto: Lesní správa Lány, Seznam Zprávy

Miloš Balák.

Reklama

Doporučované