Hlavní obsah

Šéfúředník vzal dar od Zemana. Když se na to přišlo, ztratil hlas

Foto: Jan Mihaliček

Činovníci ÚOHS smí dle kodexu přijímat dary do 300 korun. Předseda Petr Mlsna si vzal hodinky za 17 tisíc. Ale nic tím prý neporušil.

Reklama

Předseda antimonopolního úřadu Petr Mlsna, který byl na Hradě častým hostem, přijal od prezidenta Miloše Zemana hodinky. A to přesto, že hodnota daru vysoce překračuje hranici stanovenou kodexem antimonopolního úřadu.

Článek

Prezident Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslav Kala, který přijal od exkancléře Vratislava Mynáře jako dar stříbrné manžetové knoflíčky v době probíhajícího auditu prezidentské kanceláře, není dle zjištění Seznam Zpráv jediným vysoce postaveným úředníkem, který dostal dar ze Zemanova prezidentského skladu a účastnil se na Hradě schůzek s nejasnou náplní.

Na jedné z výdejek darů je i jméno předsedy Úřadu na ochranu hospodářské soutěže Petra Mlsny. Tedy mocného úředníka, který dozoruje mimo jiné regulérnost veřejných zakázek. Jeho podpis ale často potřebují i miliardové firmy, když třeba chtějí přikoupit další společnost.

Mlsnovi předal podle dokumentů získaných redakcí na podzim roku 2021 přímo prezident Miloš Zeman hodinky značky Prim za bezmála 17 tisíc korun. Předtím je Hrad za veřejné peníze nakoupil do zmíněného skladu určeného pro protokolární dary zahraničním státníkům.

Stejné hodinky jako Mlsna od Zemana dostali například švýcarský či maďarský prezident.

Foto: Seznam Zprávy

Výdejový doklad k hodinkám pro předsedu ÚOHS Petra Mslnu

Mlsna se podobně jako šéf NKÚ Miloslav Kala přijetím daru dostal do střetu s kodexem instituce, kterou vede.

„Zaměstnanec nesmí v souvislosti s výkonem práce (resp. obstaráváním věcí veřejného zájmu) vyžadovat, přijímat žádné dary, dát si slibovat dary pro sebe nebo jiného, které by mohly ovlivnit řádný výkon práce,“ uvádí kodex antimonopolního úřadu.

Ve specifikaci toho, jaké mají mít jeho zaměstnanci vztahy k darům, kodex pokračuje. „Dále nesmí přijímat ani dary, které nejsou způsobilé ovlivnit řádný výkon práce, pokud jejich hodnota přesahuje částku 300 Kč,“ praví paragrafy.

Zároveň v kodexu najdeme výjimku, na kterou by Mlsna mohl sázet. „Za dary se nepovažují plnění z pouhé společenské úsluhy či plnění poskytovaná při společenských či protokolárních příležitostech, jsou-li jim úměrná svým účelem i hodnotou,“ dodává soubor pravidel pro chování zaměstnanců ÚOHS.

Hradní sklad darů

  • Dlouhodobě slouží k uchovávání darů, které jsou určeny pro zahraniční ústavní činitele. Dle protokolárních zvyklostí si při návštěvách v Česku či v zahraničí mění dary.
  • Z výdejních dokumentů plyne, že i za Zemanovy éry většina darů směřovala protějškům Zemana – prezidentům Polska, Izraele, nebo třeba katarskému emírovi.
  • Podle dokumentů, které si Seznam Zprávy vyžádaly, za dvě funkční období Miloše Zemana do skladu nakoupili jeho podřízení předměty za zhruba 23 milionů korun.

Ztratil jsem hlas

Petr Mlsna, stejně jako předtím Miloslav Kala, s reportéry okolnosti schůzky se Zemanem příliš rozebírat nechtěl. Telefon nezvedl a v textových zprávách tvrdil, že přišel o hlas. Reagoval tak až na dotazy zaslané SMS.

Na rozdíl od Kaly si však na dar vzpomněl. „Nedomnívám se, že bych přijetím dárku k narozeninám od prezidenta Miloše Zemana porušil etický kodex našeho úřadu. S prezidentem ani občanem Milošem Zemanem nevedl úřad žádné řízení. Moje vztahy s prezidentem byly korektní,“ napsal Seznam Zprávám Mlsna.

Na dotaz, zda o nabídce daru vyhotovil záznam, jak po něm kodex požaduje, nereagoval.

Antimonopolní úřad pod vedením Mlsny přitom rozhodoval ve věcech firem, o nichž lze říci, že měly k Zemanovi blízko. V létě 2021 například ÚOHS snížil pokutu společnosti z impéria zbrojaře Michala Strnada. Jeho otce Zeman vyznamenal a také ho vzal do Číny, kde za zájmy zbrojaře lobboval. Firmy z okruhu Strnadů přispěly miliony korun na to, aby Zeman na Hradě usedl. Sponzorovaly totiž jeho prezidentskou kampaň.

Právě Společnost Czechoslovak Group zbrojaře Jaroslava Strnada v roce 2016 koupila většinový podíl ve firmě Elton hodinářská, která Hradu hodinky dodala.

Foto: Seznam Zprávy

Hodinky Prim, které si Mlsna odnesl ze schůzky se Zemanem.

Mynář lobbista

Mlsnu stejně jako Kalu do funkce jmenoval právě Miloš Zeman. Prezident, který předsedu úřadu jmenuje na návrh vlády, si ho v roce 2020 vybral jako nástupce Petra Rafaje. Ten rezignoval po sérii závažných korupčních podezření. Babišova vláda sice následně vypsala výběrové řízení, ale v neprůhledném procesu vyhrál právě Mlsna, s nímž se Zeman předem sešel na Hradě a označil ho za favorita. Loni Mlsnovi udělil i státní vyznamenání.

Mlsna byl na Hradě opakovaným návštěvníkem, co na setkáních řešil, odmítl jeden z nejvlivnějších úředníků pro Seznam Zprávy komentovat.

„Obsah schůzek nejenom s prezidentem republiky, ale i s jinými ústavními činiteli nekomentuji. Tímto považujte téma z mé strany za vyčerpané,“ utnul písemnou konverzaci předseda antimonopolního úřadu s tím, že prezident po něm nikdy nic nepožadoval.

Mlsna se však na Hradě za nejasných okolností scházel i s kancléřem Vratislavem Mynářem. Loni ho tam zastihla reportérka Deníku N. A když ji personál Hradu spatřil, odjela Mlsnova limuzína bez pasažéra a šéf ÚOHS se pak podle zmíněného deníku pokoušel vytratit pěšky. Mlsna následně tvrdil, že při hodinovém setkání jen domlouval schůzku se Zemanem a nic jiného neřešil.

Mynářovy tlaky

  • Mynář v minulosti opakovaně čelil podezřením, že post kancléře prezidenta zneužívá k lobbování za byznys svých spojenců.
  • Mimo jiné se takto pokoušel ovlivnit vysoce postavené soudce.
  • Číňanům se na Hradě pokoušel prodat hlubinný důl na břidlici.
  • V dalším případě se vydal bez vědomí Ministerstva zahraničí za katarským emírem, kterého se pokoušel přimět investovat do spřízněných českých fotbalových klubů.

Reklama

Doporučované