Hlavní obsah

Mynář připustil, že lobboval v kauze Katar

Reportér Janek Kroupa zastihl kancléře Vratislava Mynáře při odchodu z televizního rozhovoru.Video: Janek Kroupa, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Tvrdí, že s fotbalovým klubem 1. FC Slovácko nemá nic společného. Současně ale připustil, že za něj lobboval u katarských šejků. Hradní kancléř Vratislav Mynář se poprvé vyjádřil ke kauze, kterou otevřely Seznam Zprávy.

Článek

Prý je jen fanouškem. Přesto při oficiálním, mezistátním jednání využil příležitosti a katarským šejkům dohodil klub ze svého okresu.

Až do středy odmítal Vratislav Mynář, hradní kancléř, vysvětlovat svou roli při jednání s Katarem. Seznam Zprávy v minulých dnech zveřejnily nahrávku, která naznačuje, že Mynář při jednáních s katarským emirátem nesledoval jen národní zájmy, ale myslel i na vlastní projekty. Dosud přitom Hrad tvrdil, že katarská mise zachraňuje Česko před plynovou krizí.

Ve středu, po natáčení pořadu Napřímo v televizi Nova, připustil lobbing za fotbalový klub. „U toho stolku jsem byl s Jardou Tvrdíkem a panem emírem. Bavili jsme se o tom, že chce Slavie udělat s PSG nějakou spolupráci v rámci akademie. Já jsem říkal, že Slovácko má jednu z nejlepších akademií na Moravě a že by byla škoda, kdyby Slovácko na tom nemohlo mít nějakou spoluúčast,“ uvedl kancelář.

Pařížský velkoklub vlastní Katar a na jednání mezi Jaroslavem Tvrdíkem, Vratislavem Mynářem a Emírem Tamimem bin Hamad al-Sáním řešili možnost investic z katarského investičního fondu.

Návštěvu tedy využil Mynář k tomu, aby pomohl penězům do projektů, k nimž má osobní vztah. Podle Tvrdíka totiž Mynář za klub z Uherskohradišťska jedná.

Velmi otevřeně to Tvrdík pojmenoval ve chvíli, kdy se skupinou podnikatelů jednali právě o katarské investici. „To je jeho klub, jeho srdce, on to tam řídí, on to tam menežuje, hrají u něj v Osvětimanech. A jestli Vráťa zjistí, že jsme jednali o čemkoli kolem fotbalu a Slovácko nebylo na prvním místě, to raději skočím z okna,“ prohlásil na nahrávce Tvrdík.

Fotbalový klub 1. FC Slovácko oficiálně vlastní podnikatel v ocelářství a dopravě Zdeněk Zemek. Loni podle oznámení klubu koupila poloviční podíl skupina Solar Global Vítězslava Skopala. Neoficiálně za něj ale často jedná právě hradní kancléř. Vratislav Mynář byl například potrestán za to, že ve třech případech lobboval za „ty správné“ rozhodčí, kteří by Slovácku pomohli.

„Co je špatného na tom, když se v esemesce zeptáte, jestli přijede někdo, kdo bude pískat proti Slovácku, nebo jestli se bude pískat rovina. Já jsem si říkal, že bych si zasloužil pochvalu od etické komise, protože jsem jeden z prvních, který žádal, aby se pískala rovina,“ reagoval v pořadu Napřímo na fotbalový trest. „Slovácku fandím. Nemám ale žádné akcie, nejsem majitelem, ani spolumajitelem,“ tvrdí.

Kdo přišel?

Vedle toho ale Mynář ve vysílání TN.cz přiznal ještě jednu velmi důležitou věc. Totiž, že celá návštěva katarského emíra nebyla diplomatickým nápadem prezidenta republiky. Ve skutečnosti ale podnikatelským projektem Mynářova letitého známého Martina Horáka.

„Vzniklo to tak, že se ke mně na Hrad nahlásil na návštěvu pan Horák a Závodský, přivedli s sebou velvyslance Kataru, který sedí v Berlíně. A protože to zapadlo do energetické krize, tak já jsem říkal, že by prezident uvítal návštěvu emíra,“ uvedl Mynář a současně přiznal, že s Horákem a Závodským se potkává i nadále. Naposledy se podle jeho slov viděli před měsícem.

Kauza hradní stan

Kancléř Vratislav Mynář ve středu také přišel s další - už pátou - verzí toho, kdy a jak se k jeho sjezdovce v Osvětimanech dostal velký stan z majetku Hradu.

Ten tam sloužil jako přístřešek pro lyžaře. Mynář své hradní podřízené stan nechal uprostřed lyžařské sezony rozmontovat a odvézt. Stalo se tak na začátku února, krátce potom, co se na něj v Osvětimanech reportéři Seznam Zpráv vyptávali. Při odvážení pak Mynář tvrdil, že za zápůjčku stanu, jeho montáž třemi zaměstnanci Hradu a dopravu dvěma auty už zaplatil ze svých soukromých, „oficiálních“ peněz.

Nejprve slíbil, že novinářům pošle faktury. O dva dny později Hrad přiznal, že faktury ještě neexistují. Pouze objednávka stanu, a sice na leden a únor.

Ani to ale nesedělo. Reportéři následně zveřejnili fotografie dokazující, že na místě stan stál už v druhé polovině prosince. A Hrad své vyjádření podruhé upravil. Začal tvrdit, že objednávka je sice až na leden a únor, ale stan ale dorazil na konci prosince. Stan by tak fakticky zaměstnanci Hradu Mynářovi dovezli dříve, než si ho objednal.

Reportéři navíc následně doložili, že stan ke sjezdovce doputoval ještě o týden dříve, než je datum objednávky, o niž Hrad ve své poslední verzi tvrdí, že existuje.

Mynář se i to nyní, po týdnu mlčení, znovu pokusil vysvětlit - prý to tak po něm chtěli jeho podřízení a jemu to bylo jedno.

„Šestnáctého prosince ho tam přivezla doprava. Já jsem požádal, že ho tam chci mít, až bude provoz sjezdovky. Doprava mi řekla, nám se to teď hodí, přivezeme ho už 16. To už není na mě,“ řekl Mynář.

Tím, že si stan nechal dopravit z 300 kilometrů vzdáleného Hradu a nepronajal si od soukromníka, kterých stany v okolí Osvětiman půjčuje několik, prý vlastně přispěl do veřejného rozpočtu. „Na Pražském hradě leží stany tři čtvrtě roku, nikdo si je nepronajme, tak aspoň tento drobný příspěvek do rozpočtu Správy Pražského hradu,“ vykládal kancléř a vlekař v jedné osobě. Aniž by upřesnil, jak by si běžní lidé mohli majetek Hradu pronajmout.

Nic takového kancelář prezidenta totiž veřejně nenabízí.

Reklama

Doporučované