Hlavní obsah

Mynář si na sjezdovku „půjčil“ stan z Hradu. Vrátil ho, když se na to přišlo

Foto: Christine Havranová, Seznam Zprávy

Osvětimany, pondělí dopoledne: kancléř Vratislav Mynář (druhý zprava) řídí skládací práce, majetek Hradu se bude vracet, kam patří.

Reklama

Vratislav Mynář využil své dvojrole. Jako vlekař potřeboval na sjezdovku v Osvětimanech party stan. Jako kancléř prezidenta si ho tam nechal dovézt z hradního skladu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Vratislavu Mynářovi loni v březnu vyhořel srub u sjezdovky v Osvětimanech. V nové lyžařské sezoně tak řešil, kde najdou návštěvníci jeho skiareálu zázemí. Kde budou moci vypít čaj nebo sníst občerstvení.

Nakonec se u sjezdovky objevil zhruba desetimetrový party stan. Seznam Zprávy zjistily, že pochází z Pražského hradu. Do 300 kilometrů vzdálených Osvětiman doputoval právě na příkaz ředitele prezidentské kanceláře a osvětimanského vlekaře v jedné osobě.

Rozměrný přístřešek má na sobě logo svitavské společnosti Svitap, od níž si naposledy v roce 2019 nechal Hrad vyrobit stany za celkem 1,5 milionu korun. V Osvětimanech stál až do tohoto pondělí. Poté, co se před týdnem reportéři u personálu osvětimanské sjezdovky vyptávali, odkud stan pochází a kdo ho dovezl, nastala rychlá akce.

V pondělí, ač byla sjezdovka uprostřed sezony zasněžená a proháněli se po ní lyžaři, začala trojice mužů provizorní zázemí pro návštěvníky rozebírat. Do areálu předtím postupně dorazily dodávka a kamion z autoparku Hradu. Se třemi podřízenými Vratislava Mynáře.

„My máme žádanku na přepravu, že máme zajet do Osvětiman pro náklad a dovézt ho zpátky na Hrad. Jak to má Mynář ošetřené, to mě nezajímá,“ řekl redakci jeden z pracovníků s tím, že stan do Osvětiman i přiváželi – a to ve stejném složení.

Kancléř, jak viděly reportérky přímo na místě, demontáž, naložení a odvoz stanu přijel osobně dirigovat.

Přítomností novinářek byl zaskočen.

„Děvčata, prosím, jsme tady na soukromém pozemku,“ řekl Mynář a začal novinářky vytlačovat z míst, kudy do jeho areálu jinak běžně procházejí lyžaři.

+2

Oficiálně za peníze, za oficiální peníze

Hradní kancléř a zároveň majitel areálu také začal novinářkám tvrdit, že akce se stanem je čistá a že má přístřeší pro lyžaře jen pronajaté.

„Na fakturu. Zaplatil jsem normálně fakturu. Všechno je v pořádku,“ ujišťoval Vratislav Mynář.

Kolik tedy zaplatil Správě Pražského hradu, která mu jako kancléři podléhá, však neřekl. Není ani jasné, jak stanovil cenu.

„Pošlete mi dotaz, přepošlu vám fakturu, za auto, za všechno,“ sliboval v pondělí kancléř. „Objednal jsem si to za peníze. Naprosto normální. Oficiálně za peníze, za oficiální peníze,“ rozloučil se a zmizel za stromy.

Kolik za údajný pronájem Mynář zaplatil, odmítl reportérům říci.Video: Adéla Jelínková, Christine Havranová, Seznam Zprávy

Reportérky pak hradní kamion s demontovaným stanem sledovaly při odjezdu z Osvětiman.

Jeho trasa vedla nejprve k Mynářovu penzionu Malovaný. Následně se řidič pokoušel novinářský doprovod opakovaně setřást. Na silnici se otáčel nebo několikrát obkroužil kruhový objezd. Posléze zastavil na kraji silnice a začal směrem k autu novinářů couvat.

Nakonec byl však cílem cesty skutečně Pražský hrad.

Mám dovolenou

Když pak Vratislava Mynáře v pondělí odpoledne redakce kontaktovala ještě telefonicky a požádala o zaslání faktur, už mluvil jinak.

„Vám jsem něco slíbil?“ odpověděl otázkou volajícímu redaktorovi. „Nevím o tom. Ale samozřejmě to moc rád udělám, jak skončím dovolenou. Hezký den.“

Na doplňující SMS dotaz, kdy tak učiní, už redaktorovi neodepsal.

Reportérce se Mynář ozval až v úterý večer, tedy po dvou dnech - a to poté, co jej urgovala kvůli slíbeným fakturám. V SMS napsal, že půjčením stanu pomáhá hospodaření Pražského hradu. „Jsem příliš skromný na to, abych se tím sám chlubil,“ poznamenal kancléř.

Na dotaz, proč Hradu „nepomáhá“ dál - a stan uprostřed lyžařské sezóny nechal narychlo rozmontovat a odvézt - odpověděl, že stan se nesetkal u lyžařů s úspěchem.

Písemná reakce Vratislava Mynáře (7.2.2023)

Vratislav Mynář: Dobrý den, v čase kdy SPH trápil a do jisté míry stále trápí výpadek příjmů z turistického ruchu, je snaha o co nejefektivnější hospodaření. To se týká i mobiliáře, který vzhledem k úbytku venkovních akcí ležel nevyužit ve skladu. Je snaha o to jej alespoň komerčně pronajímat.

Když jsem řešil, odkud si stan 7×5 metrů pro osobní účely pronajmout, měl jsem možnost využít nabídek různých firem, ale dobrovolně jsem dal přednost mobiliáři SPH. Nijak jsem tím neušetřil, ale pomohl jsem rozpočtu organizaci, která zajišťuje především památkovou péči a obnovu. Jsem rád, že jsem takto mohl pomoci a nevidím na tom nic špatného.

Vše vám SPH může doložit, pokud je mi známo, tak jste s panem ředitelem Novákem již v kontaktu. Záležitost s ním tedy můžete dle libosti dořešit, věřím, že z mé strany je vysvětlení dostatečné.

Děkuji za to, že se tomuto tématu věnujete, protože bez vás by tato má pomoc naší příspěvkové organizaci zůstala zapomenuta. Jsem příliš skromný na to, abych se tím sám chlubil, a děkuji tímto těm, kteří vás na tento můj záměr evidentně v dobrém úmyslu upozornili. S pozdravem, VM

Adéla Jelínková: A proč jste ten stan vracel zrovna v pondělí - když se ještě lyžuje?

Vratislav Mynář: Nerozumim otázce co je špatného na pondělí? I když původně jsem chtěl stan odvézt v pátek ale doprava neměla kapacity tak se to přeložilo na pondělí.  Smyslem stanu bylo dočasně nahradit srub, který někdo úmyslně zapálil během štvavé kampaně mimo jiné i Seznam Zpráv. Bohužel se to nesetkalo s velkým úspěchem, od návštěvníků se nám dostává zpětná vazba, ze které vyplývá, že se těší na nový srub a náhradu v podobě stanu nechtějí. Navíc při hezkém počasí lidé tráví čas venku na sluníčku a při špatném nelyžují.  Proto jsme se rozhodli stan zrušit a o to více urychlit přípravu stavbu nového srubu.

Zodpovědný za hradní majetek je nový šéf Správy Pražského hradu Jan Novák. Toho Mynář do funkce jmenoval od ledna, poté co na sklonku minulého roku a Zemanova mandátu odvolal z tohoto místa Ivo Velíška.

Seznam Zprávám se podařilo získat i Novákovu reakci. „Jde o normální pronájem na fakturu,“ uvedl Novák. Šéf hradní správy si zároveň vzpomněl, že kancléř Mynář za pronájem i s dopravou zaplatil zhruba 30 tisíc korun. Faktury s přesnými údaji ale redakci slíbil dodat v úterý.

Fakturu ještě nemáme…

Reportéři tedy Nováka znovu kontaktovali v úterý ráno. To už nechtěl být konkrétní, kdy faktury zašle. „Až budu moci, pošlu vám je,“ uvedl Mynářův podřízený.

Odpoledne pak reagoval prostřednictvím SMS. A navzdory svému předchozímu tvrzení a prohlášením Mynáře řekl, že faktury ještě neexistují.

„Omlouvám se za zdržení, k předmětné zápůjčce stanu eviduje Správa Pražského hradu objednávku služeb č. NOBS230003 na měsíce leden a únor, cena s DPH 60 000 korun, 30 000 korun za měsíc,“ napsal reportérům Novák.

„Fakturace se aktuálně připravuje podle skutečného plnění, tedy mimo jiné dle knih jízd, bude zahrnovat pronájem stanu, dopravu, montáž. Vzhledem k dovoleným bude k dispozici zítra,“ dodal šéf Správy Pražského hradu.

Hrad přitom musí podle zákona veškeré objednávky či smlouvy nad 50 tisíc korun zveřejňovat v registru smluv. Obvykle tak činí už v den, kdy je podepíše. A do registru zakládá i objednávky na nižší částky - třeba na práce za jednotky tisíc korun.

V případě stanu pro kancléře Mynáře ale jakákoliv dohoda dosud v registru chybí. Na její zanesení má Hrad tři měsíce od uzavření.

Zaměstnanci Hradu beze slova odklízeli části „Mynářova“ stanu.Video: Adéla Jelínková, Christine Havranová, Seznam Zprávy

Protikorupční organizace Transparency International v této souvislosti upozorňuje, že kancléř Mynář se ocitá v podezření ze střetu zájmů. „Pokud Správa Pražského hradu půjčuje majetek svému nadřízenému, považoval bych za přirozené, že taková smlouva, i když by ze zákona v registru smluv být nemusela, zde zveřejněna bude,“ uvedl šéfanalytik Transparency International Marek Chromý.

Podle něj by se tím předešlo pochybnostem i debatám, zda třeba nechtěl kancléř samotné zapůjčení stanu utajit. Marek Chromý přitom říká, že bez zveřejnění v registru smluv veřejnost ani nemusí věřit, že fakturu kancléř nenechal vyrobit dodatečně – ve chvíli, kdy reportéři zjistili, že si hradní stan do Osvětiman nechal přestěhovat.

„Je otázkou, zdali nějaká faktura původně vůbec existovala,“ řekl analytik protikorupční instituce.

Vratislav Mynář nereagoval ani na dotaz, proč trval na tom, že si stan nechá přivézt dvěma auty ze stovky kilometrů vzdálené Prahy. Na Moravě podle rešerše Seznam Zpráv funguje hned několik půjčoven, které mají v nabídce dodávku a složení stanů na míru. Reportérům některé z nich potvrdily, že by bez potíží přístřešek dodaly.

Pavel mluví o trestním oznámení

Pochybnosti o hospodaření na Hradě se v minulých letech objevovaly opakovaně a vedly k tomu, že Nejvyšší kontrolní úřad loni spustil na podnět Transparency International na Hradě kontrolu. Původně kontroloři počítali s tím, že výsledky zveřejní v lednu, nyní však hovoří o tom, že kvůli zájmu policie nemohou zatím se závěry ven.

O nutnosti prověřit poměry v hradním hospodaření promluvil i nově zvolený prezident Petr Pavel. Dokonce hovoří o možnosti, že bude podáno trestní oznámení.

„V kanceláři prezidenta bude zapotřebí skutečně hloubkový úklid ve všech oblastech, protože realita, se kterou se teď zatím stále ještě v náznacích setkávám, je výrazně horší, než jsem si představoval,“ uvedl Pavel v pořadu Prostor X.

Jak se hospodaří na Hradě

  • Vratislav Mynář v roce 2014 do funkce bez výběrového řízení dosadil ředitele Lesní správy Lány Miloše Baláka. Toho soudy loni hned dvakrát uznaly vinným z toho, že se Hrad manipulacemi zakázek pokoušel připravit o desítky milionů.
  • Mynář přes policejní stíhání, obžalobu a soudy Baláka nechával ve funkci a vyplácel mu vysoký plat a odměny. Celkem dostal 10,8 milionu korun. Zároveň se jménem Hradu pokoušel Mynář vyšetřování všemožně torpédovat. Dokonce se pokusil tlačit na soudce. Nakonec Baláka před třemi roky ve vězení uchránila milost Miloše Zemana.
  • Policisté podezřívali z podílu na manipulacích stamilionové zakázky v Lánech i samotného Mynáře – jeho známí na korupční tendr dohlíželi po právní i technické stránce. Mynářovi ale detektivové nic nedokázali. Mimo jiné proto, že kancléře prezidenta prakticky nejde odposlouchávat.
  • Ještě než Balák rezignoval, zahájil v chráněné přírodě prezidentské obory nový projekt na těžbu tisíců tun kamene. Za prodej kamene pod cenou spřízněné firmě už je nepravomocně odsouzený. A zadal zakázky za miliony, některé dalece přesahují funkční období Zemana.
  • Veřejné peníze Mynářovi podřízení posílali sponzorům kampaně Miloše Zemana nebo rodině, která Zemanovi prodala pozemek pro jeho soukromou vilu.
  • Jak zjistily Seznam Zprávy, kancléř Vratislav Mynář jen od roku 2019 ulovil v Lánech na pozvání Baláka 11 kusů trofejní zvěře za čtvrt milionu. V daném období nebyl sám, kdo v lánských honitbách střílel zdarma zvěř. Celkem to hradní pokladu stálo 3,7 milionu korun.
  • Firmě, jejíž zaměstnanci sponzorovali prezidentskou stranu Zemanovci, pronajal Hrad svá nádvoří na vánoční trhy. Zeman pak usiloval o zrušení policejních kontrol, které vstup do nitra sídla prezidenta zdržovaly.
  • Samotného prezidenta vyslýchala BIS, která se pokouší zjistit, kdo mu vyzradil přísně utajované odposlouchávání jeho poradce Martina Nejedlého, který má úzké vazby na Rusko.

Reklama

Doporučované