Hlavní obsah

Šéf NKÚ dostal od Mynáře dárek jako katarský emír. „Nevybavuji si to,“ tvrdí

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Prezident NKÚ Miloslav Kala tvrdí, že si hodnotný dar od Mynáře, jehož úřad v dané době kontroloval, nevybavuje.

Reklama

Prezident Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslav Kala má problém. V době, kdy jeho podřízení spustili audit hospodaření v prezidentské kanceláři, se sešel s Vratislavem Mynářem a přijal od něj dárek ve stříbře.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Kvůli korupčním podezřením, na která upozornili reportéři, spustil loni Nejvyšší kontrolní úřad audit prezidentské kanceláře.

V době, kdy se hospodařením Hradu kontroloři probírali, měl jejich nejvyšší nadřízený – prezident úřadu Miloslav Kala – schůzku s tehdejším představitelem auditované instituce. Kancléř Vratislav Mynář ho na ní obdaroval. Šéfovi kontrolorů dal stříbrné manžetové knoflíčky s erbem.

Cennost v hodnotě téměř 4 tisíc korun.

O dosud neznámé okolnosti veřejností sledované kontrolní akce na Hradě svědčí výdejka z prezidentského skladu darů, kterou Seznam Zprávy získaly na základě zákona o svobodném přístupu k informacím.

Dokument hovoří o tom, že šperk v hodnotě 3993 korun sklad opustil 1. 8. 2022. „Dar vedoucího KPR Miloslavu Kalovi, prezidentovi NKÚ,“ uvádí se zde účel, proč šperk nakoupený za veřejné peníze hradní sklad opustil.

Z dalších dokumentů o darech plyne, prezident Nejvyššího kontrolního úřadu tak dostal od Hradu stejný dar jako například izraelský prezident nebo katarský emír.

Foto: Seznam Zprávy

Výdejka stříbrných manžetových knoflíčků pro prezidenta NKÚ.

Tady Kala. O co jde?

Získat z Hradu informace o darech, které v minulé éře zdejší reprezentace rozdávala, nebylo snadné.

Seznam Zprávy je získaly až po měsíc a půl trvající přetahované, neboť jejich zveřejnění blokoval ředitel legislativního odboru Václav Pelikán, někdejší podřízený Vratislava Mynáře.

Ani bývalý vedoucí Kanceláře prezidenta republiky nebyl sdílný. Na pokusy o položení dotazu, proč prezidenta NKÚ obdaroval zrovna v době hloubkové kontroly hospodaření, nereagoval.

Sám Miloslav Kala nejprve více než den nezvedal telefon. A když se přece jen ozval, odpovědi na otázky nedal.

„O co se jedná?“ napsal nejprve v SMS, ale poté co mu reportéři odepsali, že by se rádi zeptali na souvislosti kontroly na Hradě, ozvala se místo něj mluvčí úřadu Hana Kadečková. S tím, že prezident NKÚ s kontrolou „nechce být spojován“ a s reportéry mluvit nebude. A to navzdory tomu, že se ke kontrolní akci na Hradě dříve vyjadřoval.

Foto: Seznam Zprávy

Manžetové knoflíčky, jež dal Mynář šéfovi NKÚ

Nevybavuji si

Nakonec prezident NKÚ Seznam Zprávám odepsal – až na přímý dotaz, za jakých okolností od Vratislava Mynáře dostal stříbrné manžetové knoflíčky.

Dar, který byl pro něj podle hradních dokumentů vyskladněn dva dny před jeho narozeninami, které slaví 3. 8., však nepřiznal. „Nevybavuji si, že bych od něj dostal jakýkoliv dárek,“ reagoval.

Pro připomenutí mu reportéři následně zaslali přesné datum na výdejce s jeho jménem. Na dotaz, zda si už dárek vybavuje, odvětil v SMS stručně: „Nevybavuji.“

Na další otázky pak Miloslav Kala nereagoval. Jeho mluvčí Hana Kadačková následně redaktorům sdělila, že prezident kontrolní instituce věc nechá bez komentáře.

Zůstala tak nezodpovězena například otázka, zda přijetí stříbrných manžetových knoflíčků s erbem neodporuje etickému kodexu, který Nejvyšší kontrolní úřad vystavuje na webu.

„Nevyžadují ani nepřijímají dary, služby ani žádná jiná zvýhodnění, která by mohla reálně či zdánlivě ovlivnit rozhodování v rámci jejich činnosti nebo narušit jejich profesionální přístup k věci,“ praví se v textu, jakých zásad se mají pracovníci NKÚ držet.

Foto: Seznam Zprávy

Takto praví etický kodex NKÚ.

Večírek však odmítl

Za zdůraznění stojí, že podle zjištění Seznam Zpráv kontrolovali Kalovi podřízení při auditu právě i zacházení s prezidentským skladem darů a že žádná výraznější pochybení nenašli.

Za nákupy darů Hrad utratil za dvě Zemanova volební období více než 23 milionů korun z veřejných peněz.

Miloslav Kala dlouhodobě odmítá, že by kontakty s Mynářem měly vliv na to, co na Hradě jeho úřad odhalil. Týdeníku Respekt se naopak už v únoru pochlubil, že odmítl Zemanovo pozvání na předvánoční setkání, které mu Mynář přišel vyřídit.

Zemanovi, který ho v roce 2022 do funkce v NKÚ jmenoval na druhé funkční období a udělil mu i státní vyznamenání, prý Kala řekl „ne“, protože se obával právě toho, aby jeho schůzka s prezidentem nebyla vykládána jako ohrožení nezávislosti jeho úřadu.

Hradní sklad darů

  • Dlouhodobě slouží k uchovávání darů, které jsou určeny pro zahraniční ústavní činitele. Dle protokolárních zvyklostí si při návštěvách v Česku či v zahraničí mění dary.
  • Z výdejních dokumentů plyne, že i za Zemanovy éry většina darů směřovala protějškům Zemana – prezidentům Polska, Izraele, nebo třeba katarskému emírovi.
  • Podle dokumentů, které si Seznam Zprávy vyžádaly, za dvě funkční období Miloše Zemana do skladu nakoupili jeho podřízení předměty za zhruba 23 milionů korun.

Jak dopadla kontrola? Tajné

K výsledkům hradní kontroly se pak Miloslav Kala ani více než čtyři měsíce po schválení závěrečné zprávy nejen nevyjadřuje, ale finální protokol dosud nepředal ani nové kancléřce Janě Vohralíkové. NKÚ se odvolává na to, že jejich závěry jsou součástí policejního prověřování.

Podle fragmentů, které ze zprávy kontrolorů na webu Hradu zveřejnil přímo kancléř Vratislav Mynář, však kontroloři původní zjištění revidovali, když uznali některé Mynářovy připomínky k auditu. „O objektivnosti kontroly svědčí i rozhodnutí kolegia NKÚ o odvolání, které jsme proti některým nálezům podali,“ ocenil to na webu Hradu Mynář.

Kolegium vedené Miloslavem Kalou vzalo zpět například nález, který zpochybňoval smlouvu, na základě které Hradu poskytoval právní služby advokát Marek Nespala. Tomu za Zemanovy éry Hrad vyplatil více než 20 milionů, často za soukromé spory prezidenta s jeho kritiky.

A Kala také přijal Mynářovu konstrukci, která se týkala sídla spolku Přátel Miloše Zemana na exkluzivní adrese Hradu v Klarově vile. Ač spolek vedený Mynářem přestal ve vile platit nájem už v roce 2019 a nová hradní administrativa jej po nástupu Petra Pavla vyzvala k odchodu, oficiálně adresu uvádí jako sídlo dodnes.

Podle právníka Jana Dupáka z neziskové protikorupční organizace Transparency International je přijetí daru ze strany Kaly problematické.

„Jestliže předseda NKÚ obdržel od kancléře Mynáře jakýkoli dar v době, kdy probíhala kontrola v hradních institucích, způsobil tím pochybnosti o nezávislém rozhodování úřad, i kdyby riziko ovlivnění bylo pouze zdánlivé z pohledu veřejnosti,“ řekl Dupák s tím, že dar byl měl Kala bez váhání odmítnout.

Prezident Nejvyššího kontrolního úřadu není podle zjištění Seznam Zpráv jediným vysoce postaveným činitelem státu, který od Hradu přijal cenný dar. Tento případ, stejně jako příběhy další řady obdarovaných, přineseme v nejbližší době.

Porušení zákona. Vlastně ne

  • NKÚ fakt, že Přátelé Miloše Zemana zadarmo užívají adresu Hradu, původně označil za porušení zákona. Kala ale poté přijal Mynářovo tvrzení, že jím vedený spolek po skončení nájmu v roce 2019 oficiálně požádal o povolení sídlo si na Hradě ponechat. A Mynářovi podřízení mu vyhověli, jen došlo k „nepatrnému pochybení“ a zmíněný dokument nezanesli do elektronického systému Hradu.
  • Mynářovo tvrzení je přitom v rozporu s tím, co podřízená Správa Hradu uváděla dříve. „Bylo nám spolkem zároveň přislíbeno, že adresu sídla zde zruší,“ vysvětloval pro Aktuálně.cz okolnosti po vypršení nájemní smlouvy někdejší mluvčí Správy Pražského hradu Jan Pastor v roce 2021.
  • Mynář navíc NKÚ sliboval, že s koncem mandátu Miloše Zemana se jeho přátelé z Hradu oficiálně odstěhují. „Není obava či nedůvěra v nesplnění dohodnutého řešení,“ napsal kontrolorům Mynářem vedený úřad s tím, že dohoda o virtuální adrese platí do 1. března 2023 a předtím si spolek z Hradu sídlo odhlásí.
  • V obchodním rejstříku ho má ovšem dodnes, dva a půl měsíce po vypršení údajné dohody. Kancléřka Petra Pavla tak musela spolek vyzvat dopisem, ať ze sídla prezidenta odejde.

Reklama

Doporučované