Hlavní obsah

Hrad už nebude krýt fiktivní sídlo Zemanova spolku

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Miloš Zeman na inauguraci nového prezidenta Petra Pavla.

Reklama

Spolek Přátelé Miloše Zemana vede exkancléř Vratislav Mynář. Přestože mu nájemní smlouva vypršela už v roce 2019, stále uvádí jako sídlo prestižní adresu Hradu. Nyní se bude muset vystěhovat.

Článek

Spolek Přátelé Miloše Zemana sehrál důležitou v roli v tom, že se Zeman podruhé stal prezidentem. Jeho okolí ho totiž použilo k neprůhlednému získání více než deseti milionů korun, za které pak platilo Zemanovu kampaň.

Pokud by dárci peníze poslali přímo prezidentskému kandidátovi, ze zákona by se museli objevit ve zprávě o financování jeho kampaně. Takto dodnes zůstalo skryto, komu přesně Zeman vděčí za financování kampaně. Zeman později zveřejnil seznam lidí a firem, o nichž tvrdil, že jsou to dárci. Výše darů ale byla menší, než kolik spolek uváděl, že dal za kampaň.

Jakmile Zeman v roce 2018 podruhé vyhrál volby, spolek podporovatelů získal prestižní adresu přímo na Pražském hradě. Konkrétně v roce 2018 tehdejší šéf Správy Pražského hradu Ivo Velíšek spolku za pět tisíc korun měsíčně pronajal třicetimetrovou část bytu v Klarově vile.

Smlouvu podepsal se svým nadřízeným - kancléřem Vratislavem Mynářem a šéfem spolku v jedné osobě. O rok a půl později ale smlouva vypršela. Přesto ale v obchodním rejstříku stejnou adresu Zemanovi přátelé uvádějí doteď. Jde o vilu, v níž měl předtím služební byt i sám kancléř.

Po inauguraci Petra Pavla to ale vypadá, že o symbolickou adresu Na Opyši 192/8, Hradčany spolek přijde. „Byl odeslán dopis s žádostí o změnu adresy,“ potvrdila Seznam Zprávám Mária Pfeiferová z tiskového odboru Hradu s tím, že nová administrativa už se spolkem, který dodnes reprezentuje Mynář, jedná.

Výhrady kontrolního úřadu

Jak je možné, že spolek zadarmo sídlí v budově Hradu, ve které mu nájem dávno skončil, zajímalo i Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ), který kvůli korupčním podezřením prováděl v sídle prezidenta kontrolu. A NKÚ původně stav označil za možné porušení zákona.

Mynář ale následně přispěchal s vysvětlením, že jím vedený spolek po skončení nájmu v roce 2019 požádal o povolení sídlo si na Hradě ponechat. A jeho podřízení mu vyhověli, jen došlo k „nepatrnému pochybení“ a zmíněný dokument nezanesli do elektronického systému.

Jeho tvrzení je přitom v rozporu s tím, co podřízená Správa Hradu tvrdila dříve. „Bylo nám spolkem zároveň přislíbeno, že adresu sídla zde zruší,“ vysvětloval pro Aktuálně.cz okolnosti po vypršení smlouvy mluvčí Správy Pražského hradu Jan Pastor v roce 2021.

Mynář přitom sliboval, že s koncem mandátu Miloše Zemana se jeho přátelé z Hradu oficiálně odstěhují. „Správa Pražského hradu s nájemcem aktivně komunikuje, nájemce aktivně a vstřícně komunikuje s ní. Není tedy obava či nedůvěra v nesplnění dohodnutého řešení,“ napsal kontrolorům Mynářem vedený úřad s tím, že dohoda o virtuální adrese platí do 1. března 2023 a předtím si spolek z Hradu sídlo odhlásí.

V obchodním rejstříku ho má ovšem dodnes, více než měsíc po vypršení údajné dohody. Reportéři s dotazem, zda a kdy si sídlo svého spolku odhlásí, oslovili i kancléře Mynáře. Ten do vydání textu nereagoval.

Nejasný je i osud samotných Přátel Miloše Zemana. Majetek má hodnotu 19 tisíc korun a dluží více než 1,5 milionu korun. A dodnes zůstává záhadou, kdo přesně přes něj Zemanovu kampaň financoval.

Spolek pro zakrytí původu peněz

  • Zeman původně odmítal, že by vůbec nějakou kampaň vedl a tedy by ji někdo platil. Nakonec den před druhým kolem prezidentských voleb v roce 2018 údajný seznam přinesl do debaty se svým tehdejším protikandidátem Jiřím Drahošem.
  • List papíru, který mají Seznam Zprávy k dispozici, obsahuje jména celkem jedenadvaceti lidí a firem, kteří podle tvrzení Zemana věnovali peníze na jeho podporu spolku Přátelé Miloše Zemana.
  • Je u nich rozepsáno v součtu 9,2 milionu korun. Tato částka však nesedí. Kontrolorům kampaně později prezident vykázal, že za billboardy, administrativu, správu sociálních sítí či letáky zaplatil 11,5 milionu. Jde tedy o 2,3 milionu více, než v debatě s Drahošem uvedl jako dary.
  • Podle seznamu například darovali na Zemanovu kampaň 900 tisíc Jiří Jestřáb a 800 tisíc Richard Tománek. Jejich brněnská advokátní kancelář předtím inkasovala miliony od Hradu. Získala dvakrát zakázky na právní služby pro venkovské sídlo prezidenta v Lánech v maximální výši, kterou není podle zákona nutné soutěžit - 1 999 999 korun. Celkem tedy téměř čtyři miliony.
  • Stejná advokátní kancelář následně dohlížela i na stamilionový tendr na zpevnění nádrže Klíčava v Lánské oboře, za jehož manipulaci dostal šéf Lesní správy Lány Miloš Balák tři roky vězení a Miloš Zeman mu dal milost.
  • Mezi dárci ze seznamu jsou i firmy, které Zemanovi posílaly peníze navzdory tomu, že samy velké množství peněz dlužily.
  • Použití spolku jako prostředníka Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran kritizoval jako netransparentní, ale více s tím dělat nemohl. Zeman zákon obešel, nikoliv porušil.
Foto: Seznam Zprávy

Údajní sponzoři kampaně Miloše Zemana.

Reklama

Doporučované