Hlavní obsah

Policie se zabývá Mynářovými kauzami. Pátrá, zda zaplatil za stromky a stan

Foto: Christine Havranová, Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Vratislav Mynář nechal hradní náklaďák navážet stromky do Osvětiman. Dodavatel dřeviny pak získal milionovou veřejnou zakázku v Lánech.

Reklama

Policie začala vyhodnocovat kauzy kancléře a vlekaře Vratislava Mynáře. Reaguje na texty Seznam Zpráv. Reportéři upozornili na dvojici podezření, že Mynář nakládá s majetkem Hradu jako se svým vlastním.

Článek

Ředitel kanceláře prezidenta Vratislav Mynář odmítá reportérům vysvětlit okolnosti, za jakých najel hradní kamion 1819 kilometrů při navážení borovic do jeho soukromého areálu v Osvětimanech. A jak je možné, že dodavatel stromků pak dostal veřejnou zakázku za 3,1 milionu od Lesní správy Lány, která Mynářovi podléhá.

Souvislosti ale nyní bude muset kancléř objasnit policii. Ta nereagovala na něčí trestní oznámení, ale přímo na texty Seznam Zpráv. Ze zákona má totiž povinnost prověřit veškeré možné trestné činy, o nichž se dozví. Třeba i z tisku.

„Do současné doby jsme neobdrželi žádné oznámení týkající se této záležitosti. Pochopitelně ale touto skutečností není nijak dotčeno naše oprávnění a povinnost zabývat se kterýmikoliv podezřeními na základě informací ve veřejném prostoru. Je zcela standardní, že s takovými informacemi běžně pracujeme a vyhodnocujeme je. A na základě takového vyhodnocení rozhodujeme o dalším postupu,“ uvedl pro iRozhlas.cz mluvčí Policejního prezidia Jozef Bocán.

Vratislav Mynář do vydání tohoto textu na prosbu o reakci na postup policie nereagoval.

Šéf správy Hradu: Mynář nezaplatil

Přímo někdejší šéf Správy Pražského hradu Ivo Velíšek přitom pro Seznam Zprávy přiznal, že Mynář za celkem sedm cest mezi Prahou a Osvětimany, které se odehrály loni, nezaplatil. Z rešerše reportérů tak plyne, že by Mynář veřejnému rozpočtu dlužil zhruba 55 tisíc korun.

Seznam Zprávy se na to kancléře pokoušely zeptat. Minulý týden před nimi ale na Hradě prchl do útrob prezidentské kanceláře.

Mynář se s reportéry o hradní dopravě do Osvětiman bavit odmítl.Video: Adéla Jelínková, Lukáš Valášek, Seznam Zprávy

Kauza stan

Už dříve se Mynář zamotal do vysvětlování druhé své kauzy. I v tomto případě okolnosti začala zkoumat policie.

Seznam Zprávy na začátku února popsaly, že jako náhradu za vyhořelý srub si ke své sjezdovce v Osvětimanech nechal dovézt a namontovat hradní stan. I v tomto případě ho na místo dopravil hradní náklaďák. Trojice podřízených kancléře přijela ještě dodávkou.

Potom, co se na původ stanu na místě začali vyptávat reportéři, Mynář nechal přístřešek pro lyžaře zase demontovat a odvézt. Ač to bylo uprostřed sezony. Opět to zahrnovalo práci tří zaměstnanců Hradu a cestu dvou nákladních aut.

Když při tom Mynáře novináři přistihli, tvrdil, že jako vlekař za zápůjčku stanu svým podřízeným z Hradu zaplatil. „Objednal jsem si to za peníze. Naprosto normální. Oficiálně za peníze, za oficiální peníze,“ poznamenal.

Než Mynář zmizel za stromy, tvrdil, že za hradní stan už zaplatil.Video: Adéla Jelínková, Christine Havranová, Seznam Zprávy

Hrad ale později přiznal, že faktury ještě neexistují. Mynář je tak těžko mohl zaplatit.

Celkem Mynář v „kauze Stan“ vystřídal hned šest různých verzí událostí. Podezření, že za vztyčení stanu z veřejného majetku vůbec platit nechtěl a doklady vyráběl dodatečně, ale nerozptýlil.

Prezident Miloš Zeman nechal od svého nástupu na Hrad vyplatit Vratislavu Mynářovi na platu a odměnách už více než 17 milionů korun. V čistém. Mynář byl zodpovědný za rozpočet zhruba 400 milionů korun ročně. Ve funkci končí spolu se Zemanem za týden.

Co Mynář dluží za hradní stan

  • Na začátku února reportéři upozornili, že si kancléř Vratislav Mynář „půjčil“ party stan z mobiliáře Hradu, aby jej využil jako zázemí pro lyžaře u své sjezdovky v Osvětimanech.
  • Poté, co se reportéři začali v Osvětimanech ptát, odkud stan pochází, jej Mynář nechal narychlo odvézt. Při odvážení pak tvrdil, že za zápůjčku stanu, jeho montáž třemi zaměstnanci Hradu a dopravu dvěma hradními auty už zaplatil ze svých soukromých, „oficiálních“ peněz.
  • Jak se ale ukazuje, Mynář nezaplatil zdaleka vše. Seznam Zprávy získaly na základě zákona o svobodném přístupu k informacím od Hradu Mynářovu fakturu.
  • Faktura je na 47 tisíc, je tedy těsně pod limitem, nad který by ji Hrad musel zveřejnit v registru smluv. Navíc nezahrnuje cesty druhého hradního automobilu a dvou montérů – zaměstnanců Správy Pražského hradu, které reportéři na místě nafotili při demontáži stanu.
  • Je vystavena od 26. prosince, ač Hrad dodnes na webu tvrdí, že dokument pod stejným číslem zahrnuje období už od 21. prosince.
  • Jak navíc reportéři doložili, stan do Osvětiman řidič vezl již 16. prosince. „Šestnáctého prosince ho tam přivezla doprava. Já jsem požádal, že ho tam chci mít, až bude provoz sjezdovky. Doprava mi řekla: ‚Nám se to teď hodí, přivezeme ho už 16.‘ To už není na mně,“ argumentoval později Mynář.
  • Ten původně spolu s Hradem tvrdil, že objednávka stanu byla pouze na leden a únor. Prosinec přiznal až poté, co jej reportéři konfrontovali s důkazy.
  • Redakce na nesrovnalosti ve faktuře minulý týden upozornila hradního mluvčího Víta Nováka. Ten chybějící položky nijak nevysvětlil.

Reklama

Doporučované