Hlavní obsah

Hrad dá půl milionu za film. Dostane je známá odsouzeného exšéfa Lán

Foto: Lesní správa Lány, Seznam Zprávy

Takto se nechal nyní už bývalý šéf Miloš Balák za veřejné peníze zvěčnit v knize o Lánech. V prezidentské oboře nyní pracuje jako referent.

Reklama

Původně to měl být celovečerní hraný film o Lánech za dva miliony. Nakonec autorka žijící v Lánech dostane půl milionu za vzdělávací dokument.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Beatriz Šajmovičová původně loni začala pracovat na hraném celovečerním filmu o Lesní správě Lány.

Snímek autorky patřící do okruhu známých dvakrát odsouzeného bývalého ředitele Lesní správy Lány Miloše Baláka měl stát zhruba dva miliony korun. Natočen měl být podle knihy, kterou s Balákem křtil Miloš Zeman.

Pak však o plánu Miloše Baláka informovali reportéři a zakázka zamrzla. Přesto nyní Beatriz Šajmovičová alespoň půl milionu korun z rozpočtu Hradu dostane. Firma Road Movies, kterou vede, totiž získala zakázku na „vyhotovení vzdělávacích filmů pro lesní pedagogiku Lesní správy Lány“.

Pokud se ještě před podpisem smlouvy chtěl o tuto práci ucházet někdo jiný zvenčí, měl smůlu. Lánská správa totiž firmě zakázku zadala takzvanou uzavřenou výzvou, takže doteď ve věstníku tendrů není zveřejněna. Nebýt podepsané smlouvy v registru, kterou reportéři získali, nikdo – tedy ani nikdo z možné konkurence – by se o ní nedozvěděl.

Smlouvu s Beatriz Šajmovičovou podepsal už nový ředitel Lesní správy Lány Pavel Rus. Toho jmenoval do funkce kancléř Vratislav Mynář od ledna místo už zmíněného Miloše Baláka, který byl ve funkci odsouzen ve dvou případech za manipulaci se zakázkami. Balák rezignoval ke konci roku, ale nový ředitel ho stále zaměstnává jako referenta – s odůvodněním, že mu předchůdce musí předat agendu.

Foto: Seznam Zprávy

Smlouva, kterou Lesní správa Lány zadala vytvoření dokumentu za půl milionu.

Podle nového lánského ředitele Pavla Ruse vybrala vítěze prací na vzdělávacím filmu komise. Kolik možných tvůrců lesní správa oslovila, ale říci nedovedl. „Nezlobte se. Já si to teď nepamatuju. Musím se na to podívat. V pondělí to budu vědět, protože dnes jsou lidé na dovolených,“ uvedl Rus.

Podle něj chystané filmové dílo poslouží v novém muzeu Lesní správy Lány, které by mohly navštěvovat třeba školy.

Křtěno Zemanem

Manželovi Beatriz Šajmovičové, který je spolumajitelem Road Movies, zaplatil Rusův předchůdce Balák loni v létě z veřejných peněz 45 tisíc korun za „námět a synopsi celovečerního hraného dokumentu podle literárních předloh“.

Těmi byla v první řadě kniha o Lánech pokřtěná Milošem Zemanem. Začíná předmluvou Miloše Baláka a jeho fotografií přes celou stranu, na níž sedí v křesle s loveckým psem u nohou.

Ještě předtím začala Lesní správa Lány poptávat vytvoření samotného osmdesátiminutového filmu. Cena zakázky byla 1,9 milionu korun, tedy těsně pod limitem, nad nímž by musela uspořádat řádný tendr podle zákona o veřejných zakázkách.

Že by i na samotném filmu podle Balákem zaplacené synopse chtěli pracovat Šajmovičovi, Beatriz Šajmovičová nijak netajila. „Zatím je to ve fázi literárního scénáře. Ještě před realizací. Film ani není objednán. Pokud se bude scénář líbit, může se začít natáčet v následujících měsících,“ uvedla v té době s tím, že o tom nejspíše rozhodne právě Miloš Balák.

Nyní projekt hraného snímku jasně odmítl Balákův nástupce. „Celovečerní film v žádném případě. My to nepotřebujeme. Jde mi o vybavení pro lesní pedagogiku – nahrát, jak se zalesňují stromečky, jak se těží dříví, jakými způsoby se to dělá. Jak je tady nastavená ochrana přírody,“ řekl Pavel Rus.

Tady hlídáme my

Beatriz Šajmovičová dříve neupřesnila, kdo s nápadem na hraný film přišel. „Ani nevím. Slovo dalo slovo. V Lánech žijeme. Kniha se mi dostala do ruky a přišlo mi zajímavé udělat audiovizuální podobu,“ uvedla s tím, že se věnuje myslivecké kynologii a lidi z Lán zná.

Podle filmových databází je posledním výraznějším počinem Šajmovičových hraný film o jezevčících z roku 2021 nazvaný Tady hlídáme my. Pro zajímavost - na internetových stránkách Česko-slovenské filmové databáze má od diváků v průměru hodnocení 26 procent.

Balákův nástupce Pavel Rus řekl, že předchozí platby lánské správy na účet manželského páru Šajmovičových zkoumá. „Informace se ke mně dostala. Já to teď nějakým způsobem prověřuji,“ uvedl Rus.

Miloš Balák si za dalších 40 tisíc od Šajmoviče objednal filmový záznam z výstavby lánského muzea.

Šajmovičová nyní na dotazy reportérů, zda vztahy s Balákem souvisejí s novou zakázkou na vzdělávací film, odpovídat odmítla. Vyžádala si otázky e-mailem s tím, že bude reagovat až v průběhu příštího týdne.

„Do telefonu vám nic neřeknu. Pokud chcete odpověď na otázky, napište mi je do mailu,“ opakovala reportérům.

Ani Miloš Balák na otázky kolem další ze zakázek spojených s jeho ředitelskou érou odpovídat nechtěl. „Omlouvám se, ale již od 1. 1. 2023 nejsem ve vedení Lesní správy Lány, prosím vás tedy, abyste směřoval své dotazy na kompetentní osoby,“ odepsal.

Jak se hospodaří na Hradě

  • Vratislav Mynář v roce 2014 do funkce bez výběrového řízení dosadil ředitele Lesní správy Lány Miloše Baláka. Toho soudy loni hned dvakrát uznaly vinným z toho, že se Hrad manipulacemi zakázek pokoušel připravit o desítky milionů.
  • Mynář přes policejní stíhání, obžalobu a soudy Baláka nechával ve funkci a vyplácel mu vysoký plat a odměny. Celkem dostal 10,8 milionu korun. Zároveň se jménem Hradu pokoušel Mynář vyšetřování všemožně torpédovat. Dokonce se pokusil tlačit na soudce. Nakonec Baláka před třemi roky ve vězení uchránila milost Miloše Zemana.
  • Policisté podezřívali z podílu na manipulacích stamilionové zakázky v Lánech i samotného Mynáře – jeho známí na korupční tendr dohlíželi po právní i technické stránce. Mynářovi ale detektivové nic nedokázali. Mimo jiné proto, že kancléře prezidenta prakticky nejde odposlouchávat.
  • Ještě než Balák rezignoval, zahájil v chráněné přírodě prezidentské obory nový projekt na těžbu tisíců tun kamene. Za prodej kamene pod cenou spřízněné firmě už je nepravomocně odsouzený. A zadal zakázky za miliony, některé dalece přesahují funkční období Zemana.
  • Veřejné peníze Mynářovi podřízení posílali sponzorům kampaně Miloše Zemana nebo rodině, která Zemanovi prodala pozemek pro jeho soukromou vilu.
  • Jak zjistily Seznam Zprávy, kancléř Vratislav Mynář jen od roku 2019 ulovil v Lánech na pozvání Baláka 11 kusů trofejní zvěře za čtvrt milionu. V daném období nebyl sám, kdo v lánských honitbách střílel zdarma zvěř. Celkem to hradní pokladu stálo 3,7 milionu korun.
  • Firmě, jejíž zaměstnanci sponzorovali prezidentskou stranu Zemanovci, pronajal Hrad svá nádvoří na vánoční trhy. Zeman pak usiloval o zrušení policejních kontrol, které vstup do nitra sídla prezidenta zdržovaly.
  • Samotného prezidenta vyslýchala BIS, která se pokouší zjistit, kdo mu vyzradil přísně utajované odposlouchávání jeho poradce Martina Nejedlého, který má úzké vazby na Rusko.

Reklama

Doporučované