Hlavní obsah

Kramný zůstane za vraždu rodiny ve vězení. Soud zamítl nové důkazy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Petr Kramný u Krajského soudu v Ostravě.

Reklama

aktualizováno •

Krajský soud v Ostravě zamítl návrh na obnovu řízení v kauze Petra Kramného, který dostal 28 let vězení za vraždu manželky a dcery. Kramný proti rozhodnutí podal stížnost, kterou se bude zabývat Vrchní soud v Olomouci.

Článek

„Nebyly shledány důvody obnovy,“ uvedla v pátek soudkyně Šárka Skalská.

Zdůraznila, že senát nerozhodoval o tom, zda Kramný čin spáchal, nebo nespáchal. „Rozhodovali jsme jen o tom, zda předložené důkazy mohou změnit původní rozhodnutí,“ uvedla.

Podle soudu Kramný a jeho advokátka Jana Rejžková nepředložili nové důkazy, které by mohly původní rozsudek zvrátit.

Nyní 44letý muž vinu od začátku odmítá. Dnes ho do soudní síně přivedla eskorta. Po vynesení verdiktu podali on i jeho matka stížnost, kterou se bude zabývat Vrchní soud v Olomouci.

Kramného advokátka Rejžková se pak proti tvrzení, že obhajoba nepřinesla nové návrhy, důrazně ohradila. „Je prokázáno, že na těla nepůsobil elektrický proud. Pak je mi záhadou, jak někdo může zemřít v důsledku zásahu elektrickým proudem. S tímto kategoricky nesouhlasím,“ řekla novinářům před budovou soudu s odkazem na nové posudky zadané obhajobou.

Zamítnutí návrhu na obnovu řízení naproti tomu od počátku požadoval státní zástupce Vít Legerský, podle něhož Kramný nepředložil žádné nové důkazy. „To, co obžalovaný nabízí, je jen pokračování jeho obhajoby. Je stále omíláno totéž. Nepřináší nic nového,“ prohlásil.

Foto: Daniela Krásenská, Seznam Zprávy

Petr Kramný u pátečního jednání soudu.

Pátečního líčení se v Ostravě účastnilo několik členů Spolku Šalamoun, který se případu dlouhodobě věnuje a tvrdí, že Kramný byl odsouzen na základě zfalšovaných důkazů.

Soudkyně proto na začátku vyzvala ke klidu, přesto několik lidí rozhodnutí hlasitě komentovalo. „Byla to fraška,“ ozvalo se po ukončení líčení.

„Jsem rozhořčený. Paní soudkyně nechala předstoupit před soud čtyři význačné odborníky. A ona je tady nechá vypovídat a pak to takhle spláchne. Jak jí můžu věřit?“ řekl pak Seznam Zprávám čestný předseda spolku John Bok.

Neshody znalců

Petr Kramný podle pravomocného rozsudku v roce 2013 zavraždil v egyptském hotelu manželku a dceru elektrickým proudem. Řešil tak dlouhodobé spory v rodině. Soud mu v roce 2016 – na základě nepřímých důkazů – vyměřil 28 let ve vězení.

O případné obnově procesu nyní rozhodovala jiná soudkyně, než která ho poslala do vězení. Před sedmi lety vynesla rozsudek Renata Gilová. „Senát je nepochybně přesvědčen, že pachatelem byl Petr Kramný,“ uvedla počátkem ledna 2016.

Jako motiv uvedla manželský debakl, který měl skončit vraždou a následnou sebevraždou. Petr Kramný podle soudkyně ale nenašel odvahu zabít i sebe. „Poté hodiny trávil tím, že vymýšlel verzi otravy a manipuloval s těly,“ řekla tehdy Gilová.

Případ doprovázely neshody soudních znalců ohledně názoru na to, jak přesně manželka s dcerou zemřely.

Těla po převozu do Česka zkoumali znalci z Ústavu soudního lékařství v Ostravě, kteří dospěli k závěru, že oběti zemřely po zásahu elektrickým proudem.

Podle znaleckého posudku, který si dala vypracovat obhajoba, byla nejpravděpodobnější příčinou smrti otrava. Revizní posudek nařízený soudem se přiklonil k zásahu elektrickým proudem.

S tím ale nesouhlasili znalci, kteří vypovídali loni v prosinci. Posudky vypracovali na žádost obhajoby a u soudu vypovídali ve prospěch Kramného.

Zpochybnili závěry předchozích znalců, kteří konstatovali, že matka a dcera zemřely po zásahu elektrickým proudem. Biomechanik Zdeněk Horák uvedl, že podle něj by takový způsob byl obtížně realizovatelný a proveditelný. Stejný názor zastává i další soudní znalec Zdeněk Šňupárek.

Kauza Petra Kramného

  • V červenci 2013 zemřely Monika a Klára Kramné během dovolené v hotelu v Egyptě. Petr Kramný tvrdil, že byly otráveny.
  • Petr Kramný několik měsíců kvůli prověřování případu zůstal v Egyptě. Do Česka se vrátil až na konci října 2013.
  • V únoru 2014 byl muž obviněn z vraždy a skončil ve vazbě.
  • O rok později v květnu byl obžalován, protože podle státního zástupce zavraždil manželku a dceru elektrickým proudem. Tuto verzi uvedli znalci obžaloby.
  • V roce 2016 byl Petr Kramný pravomocně odsouzen k 28 rokům ve vězení.
  • V únoru 2023 Krajský soud v Ostravě rozhodl, že nebude proces obnoven. Obhájkyně Petra Kramného podala stížnost, ale u olomouckého vrchního soudu neuspěla.

AKTUALIZACE: Text jsme rozšířili v celém rozsahu.

Reklama

Doporučované