Hlavní obsah

Nový dokument o Zemanově zdraví: Líčí poslední dny před cestou do nemocnice

Foto: Kancelář prezidenta republiky

Tuto prezidentovu fotografii zveřejnil Hrad loni 8. října, v první den voleb do Sněmovny.

Reklama

Seznam Zprávy získaly policejní usnesení, jímž bylo odloženo prošetřování, zda byla loni zanedbána péče o prezidentovo zdraví a prezident kvůli tomu skončil v nemocnici.

Článek

Když státní zastupitelství minulý týden oznámilo, že ukončilo prošetřování loňského převozu prezidenta Miloše Zemana do nemocnice, byla to zpráva o několika slovech: Nejde o podezření z trestného činu.

Detektivové v případu zjišťovali, jestli někdo z prezidentova okolí nezanedbal péči o Zemanův zdravotní stav. Loni 10. října, den po volbách, prezidenta rychle odvezla z Lán specializovaná sanitka do vojenské nemocnice.

O tom, že bylo prošetřování ukončeno, informovala jako první Česká televize. Seznam Zprávy nyní získaly dokument, v němž policisté odložení zdůvodňují a také podrobně popisují, co o událostech před převozem do nemocnice vypověděli lidé z prezidentské kanceláře, bodyguardi nebo Zemanova manželka s dcerou.

„V průběhu vyšetřování nebyly policejním orgánem zjištěny žádné skutečnosti, které by zakládaly pochybnosti o poskytnuté pomoci a lékařské péči,“ uzavřeli případ policisté.

Policejní usnesení Seznam Zprávy získaly podle informačního zákona. Státní zastupitelství ho anonymizovalo, začernilo jména a některé citlivé pasáže. Přesto dokument znovu potvrzuje, co se ukázalo v následujících týdnech po hospitalizaci: že Miloš Zeman – ačkoli to prezidentská kancelář popírala, nebo i zlehčovala – na tom byl zdravotně špatně.

Zároveň dokument popisuje, že sám Miloš Zeman několik dní odmítal převoz do nemocnice. Byť mu lékaři tento postoj rozmlouvali a k hospitalizaci jej přesvědčovali.

Vyslechnutí svědci (kvůli zmíněné anonymizaci nelze určit, o koho se přesně jedná) policistům řekli, že se prezidenta podařilo k pobytu v Ústřední vojenské nemocnici v Praze přesvědčit po dlouhé době – až v pátek 8. října, tedy v den, kdy se v Česku otevřely volební místnosti.

Miloš Zeman podle pozdějších výpovědí spolupracovníků souhlasil, že do nemocnice odjede v pondělí 11. října. Jeho stav se však pravděpodobně zhoršil, protože – jak ukazuje policejní usnesení – naléhání na to, aby odjel do nemocnice, během volebního víkendu zesílilo. Nejen od blízkých – připojil se i ředitel vojenské nemocnice Miroslav Zavoral, který o hlavu státu pečoval.

Prezidentova manželka Ivana Zemanová (i přes začerněná místa v usnesení je možné dovodit, že je to ona) policistům řekla, že prezident byl v té době unavenější než dřív. „Tak ho přesvědčovala, spolu s ostatními, kteří jej navštívili, aby rozhodl pro další nabízenou hospitalizaci. Dále uvedla, že prezident se převozu do nemocnice vyhýbal, dával přednost domácí péči,“ přetlumočili vyšetřovatelé výpověď.

Přímo prezident pak detektivům přiznal, že byl jediný, kdo do nemocnice nechtěl. I když nakonec se nechal přesvědčit, že k převozu dojde už v neděli 10. října. „Všichni byli jednomyslně pro to, aby do nemocnice jel, tak si říkal, na tom asi něco je a že pojede,“ poznamenali si policisté.

Miloš Zeman podle dokumentu dodal, že se mu nestala žádná újma. „Prezident ČR Ing. Miloš Zeman se v této věci necítí být poškozený,“ napsali vyšetřovatelé.

Takže závěr policejního prošetřování zněl:

„Prezident ČR Ing. Miloš Zeman zcela nepochybně jevil známky onemocnění, což je doloženo zdravotnickou dokumentací i vyjádřením ošetřujícího lékaře, ze kterých dále vyplývá, že byl se svým zdravotním stavem obeznámen, avšak hospitalizaci opakovaně odmítal,“ popsali policisté.

Součástí usnesení jsou také informace ze zdravotnické dokumentace, přístup k ní si kriminalisté vyžádali s povolením soudu. Jenže tato část je v dokumentu kompletně nečitelná.

Foto: Seznam Zprávy

Informace z prezidentovy zdravotní dokumentace státní zastupitelství pečlivě začernilo.

Z jednotlivých výpovědí svědků je ale patrné, že se Miloš Zeman po prvním, zářijovém pobytu v nemocnici, o němž Hrad mluvil jako o běžné prohlídce, nedostal do původní kondice. Podle jednoho vyslechnutého svědka častěji spal i přes den a opět se pohyboval už jen na vozíku. Ale zároveň se zajímal o dění v Česku i ve světě.

Během říjnového léčení ve vojenské nemocnici prezidentská kancelář tajila, čím Zeman trpí. Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček dokonce tvrdil, že Zeman obědvá buchty a klobásu. Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) si po několika dnech vyžádal z nemocnice základní informace a zveřejnil, že Zeman není schopen prezidentské práce.

Ukázalo se také následně, že Miloš Zeman trpí vážnou jaterní chorobou a má zavedenou umělou výživu.

Politici tehdy zvažovali, jestli nehlasovat o tom, že Zemana zbaví prezidentských pravomocí. Zemanův advokát Marek Nespala nedávno řekl, jde o sabotáž a prezident kvůli tomu podá trestní oznámení.

„Co považuji za opravdu přes čáru, je to, že v souvislosti s jeho zdravotním stavem má každý právo zdravotně klopýtnout. Ale zbavovat prezidenta pravomocí? No to snad ne,“ prohlásil Nespala v pořadu Ptám se já na Seznam Zprávách.

Reklama

Doporučované