Hlavní obsah

Hrad změnil „pravdu“ o prezidentovi. Co říkali Mynář a spol., je teď jinak

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Vratislav Mynář se dvakrát veřejně vyjádřil k prezidentovu zdraví.

Reklama

Seznam Zprávy získaly podle informačního zákona odpovědi na otázky kolem hospitalizace Miloše Zemana. Odpovědi jsou jiné než tvrzení předkládaná v minulých týdnech kancléřem či hradním mluvčím.

Článek

Když Miloše Zemana převezla v neděli 10. října sanitka z Lán do Ústřední vojenské nemocnice, tvrdili jeho spolupracovníci totéž, co ve dnech předtím: Prezident není vážně nemocný, zdravotní pobyt je plánovaný, prezident se těší na povolební vyjednávání.

Ve stejném duchu se hradní kancléř Vratislav Mynář a mluvčí Jiří Ovčáček vyjadřovali v dalších dnech. Až do 18. října, kdy senátoři zveřejnili zprávu lékařů, že Miloš Zeman připojený na přístroje na jednotce intenzivní péče není schopen pracovat.

Seznam Zprávy se snažily pomocí dotazů zaslaných na Hrad podle informačního zákona ověřit, co vlastně prezidentská kancelář věděla o prezidentově stavu a jak o tom mluvila navenek.

Výsledek překvapí: V oficiální odpovědi hradní úředníci uvedli v řadě případů odlišné skutečnosti, než v týdnech předtím předkládali ve veřejných vyjádřeních kancléř Mynář s mluvčím Ovčáčkem.

Přitom hradní úředníci museli zpracování odpovědi právě s kancléřem či s mluvčím konzultovat - sami odpovědi znát nemohli.

Proč jsou odpovědi jiné, se Seznam Zprávy nedozvěděly. Požádaly sice kancléře i mluvčího o vysvětlení, ale ani jeden z nich nereagoval. Není to poprvé, v létě totiž kancléř oznámil, že Seznam Zprávy patří k médiím, která se rozhodl přehlížet.

Prezident se zajímá… Jak to věděli?

Seznam Zprávy se podle informačního zákona ptaly, jaké zprávy od začátku hospitalizace dostávali lidé z prezidentské kanceláře o zdraví Miloše Zemana - jaká byla jeho diagnóza a jaká je podle lékařů šance na zlepšení.

V odpovědi na žádost o informace Hrad uvedl, že žádné zprávy od lékařů nedostal. Přesněji: Že první zprávy přišly prezidentské kanceláři až čtvrtý den po druhé Zemanově hospitalizaci - šlo o stručné sdělení lékařů, že hlava státu nedokáže pracovat, které zároveň obdržel i předseda Senátu.

„Jiné informace, než které poskytl ředitel Ústřední vojenské nemocnice v Praze předsedovi Senátu a ten je pak zveřejnil, Kancelář prezidenta republiky nemá,“ odpověděl Václav Pelikán, ředitel právního odboru.

Je to v rozporu s tím, že Hrad několik dní po hospitalizaci vytvářel dojem, že zná pravý stav věcí - že sice prezident je nemocný, ale vážné to není.

„Chci zdůraznit, že pan prezident komunikuje, sleduje politickou situaci a seznamuje se s nejnovějšími událostmi,“ uvedl například v úterý 12. září mluvčí Ovčáček v televizi CNN Prima News.

A když se - druhý den po Zemanově hospitalizaci - ptali novináři předsedy Sněmovny Radka Vondráčka, jak ví, že se prezidentův stav zlepšuje, řekl jasně, kde informace vzal.

„Komunikuji s panem kancléřem,“ uvedl.

Teď však Hrad oficiálně říká, že o Zemanově stavu žádné zprávy neměl…

Prezidentův pokoj jako „průchoďák“

Ve čtvrtek 14. října podepsal prezident dokument o svolání první schůze nové Sněmovny. Když pak vedení oddělení JIP zjistilo, že u prezidentova podpisu bylo hned několik lidí (včetně předsedy Sněmovny Vondráčka), bez roušek a bez vědomí ošetřujících lékařů, zakázalo ihned Mynářovi a spol. další živelné návštěvy.

„Tento neoprávněný vstup eviduje Ústřední vojenská nemocnice jako takzvanou nežádoucí událost, která bude prověřena v rámci interního šetření nemocnice,“ řekla mluvčí nemocnice Jitka Zinke.

Seznam Zprávy chtěly podle informačního zákona vědět, kdo a kdy prezidenta od začátku hospitalizace na JIP navštívil. A to i proto, že Deník N na základě zdrojů z nemocnice popsal, proč také lékaři zakázali další návštěvy: Zemanovi lidé si prý udělali z uzavřeného oddělení „průchodový pokoj“.

Prezidentská kancelář však odepsala, že neumí určit, kdy se návštěvy zaměstnanců Hradu u prezidenta uskutečnily.

„Časové údaje návštěv Kancelář prezidenta republiky nevede,“ odpověděl Hrad na oficiální žádost. Dodal pouze tři konkrétní jména návštěvníků - za hradní administrativu stál podle odpovědi u prezidentovy postele kancléř Mynář, ředitel sekretariátu Jaroslav Hlinovský a celou scénu natáčel ředitel protokolu Vladimír Kruliš.

Z videa, které už dříve zveřejnil kancléř Mynář a na němž prezident údajně podepisuje svolání nové Sněmovny, je však zřejmé, že lidí bylo více. Prezidentská kancelář zapomněla na přítomnou ženu ve žlutém svetru, která podle zjištění Seznam Zpráv zajišťuje Miloši Zemanovi v nemocnici servis. A na zmíněného Radka Vondráčka.

Hrad také v odpovědi podle informačního zákona nevysvětluje, proč se těchto lidí tedy jednoduše nezeptal, kdy a kolikrát v prezidentově nemocničním pokoji byli. A proč pak tuhle informaci nepředal redakci Seznam Zpráv.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Obrázek z videa, které zveřejnil Hrad: Prezident Zeman podepisuje svolání nové Sněmovny.

Mluvčí tweetoval, ale nic nevěděl

V pondělí 11. října mluvčí Hradu Ovčáček vysvětloval situaci s prezidentem pro křesťanské rádio Proglas. „Prezident Miloš Zeman je ve stabilizovaném stavu, v Ústřední vojenské nemocnici v Praze má špičkovou péči a docházejí za ním rodinní příslušníci i nejbližší spolupracovníci,“ uvedl.

Dodal, že „panu prezidentovi hospitalizace nebrání ve výkonu ústavních pravomocí“. „Chci zdůraznit, že pan prezident komunikuje, sleduje politickou situaci a seznamuje se s nejnovějšími událostmi,“ poznamenal mluvčí Ovčáček také 12. října v televizi CNN Prima News.

15. října, den po už zmíněném svolání Sněmovny, zase na Twitteru uvedl: „Víte, proč je v médiích a mezi politiky takový řev kvůli návštěvě u pana prezidenta? Protože se začala hroutit pracně budovaná lež o zcela nemohoucím panu prezidentovi.“

Podle aktuální hradní odpovědi na základě žádosti o informace však Jiří Ovčáček nedostával od nadřízeného, tedy od kancléře Mynáře, informace, co prezident dělá. Ani o tom, jakou má náladu, jestli sleduje politiku či to, že by si vyžádal ke čtení knihu bývalého britského premiéra Winstona Churchilla, jak Jiří Ovčáček také tvrdil.

Na otázku, jaké informace Ovčáček v posledních dvou týdnech obdržel, je v hradní odpovědi podle zákona 106 odpověď stručná a jasná: „Žádné.“

Mluvčí Ovčáček také během Zemanova pobytu na JIP zveřejnil, že si prezident vyžádal pravidelný monitoring tisku.

Když však Seznam Zprávy chtěly po prezidentské kanceláři, aby tento monitoring článků a televizních reportáží zveřejnila, odpověď zněla: „Na základě smluvních podmínek nemůže Kancelář prezidenta republiky poskytovat monitor třetím stranám.“

Zeman nezakázal, aby se o jeho chorobě mluvilo

Když v neděli 10. října skončil Miloš Zeman na jednotce intenzivní péče, ředitel nemocnice Miroslav Zavoral ještě týž den předstoupil před novináře: Kvůli lékařskému tajemství, vysvětlil, nemůže sdělit, co přesně prezidentovi je.

Takhle to v dalších dnech opakoval i kancléř Mynář. Zároveň neodpovídal na otázky Seznam Zpráv, jestli by souhlas se zveřejněním alespoň základních informací nedala například Zemanova manželka či dcera.

Nebylo ani jasné, jestli se prezidentská kancelář zeptala na totéž přímo Miloše Zemana, který už před dvěma lety naopak prohlásil, že je přímo povinností prezidenta informovat o svém zdravotním stavu. Pokud by totiž sám Zeman souhlasil, žádné lékařské tajemství neplatí.

A když se nyní Seznam Zprávy s informačním zákonem v zádech ptaly, jestli opravdu Miloš Zeman výslovně zakázal, aby se o jeho zdraví objevily na veřejnosti informace, prezidentská kancelář na to přímo neodpověděla.

Jenom odkázala obecně na zákony, které pacienty chrání. Připomněla, že každý pacient podepisuje při hospitalizaci, že souhlasí či nesouhlasí s informováním blízkých.

„Tento zápis, pokud v daném případě vůbec existuje, je součástí zdravotnické dokumentace, k níž Kancelář prezidenta republiky nemá přístup, ale lze předpokládat, že právo zdravotnického zařízení informovat o stavu pacienta veřejnost v něm zahrnuto není,“ stojí v odpovědi šéfa hradních právníků Pelikána.

Neboli není vyloučeno, že hradní kancelář se Miloše Zemana nikdy nezeptala, co chce, aby lidé o jeho aktuálním zdraví věděli. Jasné také není, jestli proto, že prezident, jemuž podle informací médií selhávala játra, byl v příliš vážném stavu, anebo zda to Mynář a spol. nepovažovali za nutné.

Mimochodem - když tento čtvrtek nemocnice zveřejnila, že Zemana překládá na běžný pokoj, v tiskové zprávě zmínila, že informuje s prezidentovým souhlasem.

Ke klobáse a buchtám se nikdo nehlásí

Nakonec - s nadsázkou - malá záhada: Kde se vzalo v Ústřední vojenské nemocnici velmi nedietní menu, které podle mluvčího Ovčáčka servírovali prezidentu Zemanovi, trpícímu navíc cukrovkou, hned třetí den hospitalizace?

„K obědu měl v úterý pan prezident meruňkové buchty, na středu si objednal vinnou klobásu s bramborovou kaší,“ řekl Ovčáček v úterý 12. října.

I tenhle výrok přiměl nemocnici k tomu, aby se poprvé proti informování o prezidentově stavu ozvala. „Léčebný program každého pacienta, jehož součástí je také určení medikace i dietního režimu, sestavují specialisté v oboru a vždy odpovídá adekvátním zdravotním problémům, diagnóze i zdravotnímu stavu pacienta,“ prohlásila mluvčí nemocnice Jitka Zinke - nepřímo tím příběh o buchtách a klobásách popřela.

V žádosti o informace se Seznam Zprávy ptaly, kdo tedy - když ne nemocnice - tahle jídla zaplatil. Takže hradní kancelář? „Neplatila,“ zněla strohá odpověď kanceláře vyžádaná podle zákona.

Reklama

Doporučované