Hlavní obsah

Lékaři smějí říct, co je prezidentovi. Zákon neporuší, říká expert

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Prezident leží od neděle na jednotce intenzivní péče ve vojenské nemocnici. Hrad tají, co mu je.

Reklama

Prezidentův stav je stabilizovaný, sdělila Ústřední vojenská nemocnice. Ale nikdo nevysvětluje, co to znamená.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Když v neděli Miloše Zemana odvážela sanitka z Lán do nemocnice, Hrad slíbil: Ve dvě odpoledne se k prezidentovu zdravotnímu stavu vyjádří ředitel Ústřední vojenské nemocnice v Praze.

To se splnilo, avšak ředitel Miroslav Zavoral mnoho neřekl. Jen že prezident má komplikace způsobené chronickým onemocněním. A ujistil, že je o něj dobře postaráno.

„Jelikož nemám souhlas pana prezidenta vám sdělit jeho diagnózu, tedy přesně jeho diagnózu, s čím se léčí, nemohu to udělat, neboť bych porušil zákon o lékařském tajemství,“ řekl ředitel Zavoral. Podle Oldřicha Kužílka, spoluautora informačního zákona a odborníka na otevřenou veřejnou správu, však mají lidé na základní zprávy o prezidentově zdraví právo. A není možné je s odkazem na lékařské tajemství odmítnout. Zákon o poskytování zdravotnických služeb sice lékařům nařizuje takzvanou mlčenlivost. Avšak zároveň v jednom ustanovení přímo počítá s jejím prolomením, jestliže „z jiných právních předpisů vyplývá, že údaje nebo skutečnosti lze sdělit bez souhlasu pacienta“. A právě takovým předpisem je podle Kužílkova výkladu nařízení Evropské unie o ochraně osobních údajů, ono známé GDPR. Říká, že mlčenlivost neplatí, „pokud je to nezbytné z důvodu významného veřejného zájmu“.

„Zrovna nyní veřejný zájem dramaticky převažuje nad ochranou osobních údajů,“ uvedl v této souvislosti Oldřich Kužílek s odkazem na to, že Česko má těsně po volbách a je to prezident, kdo musí jmenovat nového premiéra.

Jenže kromě lékařů a nejbližších prezidentových spolupracovníků nikdo netuší, jak vážný je Zemanův stav. Záběry zveřejněné v médiích zachytily při převozu do nemocnice prezidenta bezvládného, hradní kancléř Vratislav Mynář to vysvětlil tím, že prezident cestou ze sídla v Lánech usnul. „Situace dospěla do bodu, kdy je třeba říct, je-li, anebo bude-li (prezident) během své hospitalizace v umělém spánku, a pokud ano, jak dlouho. Alespoň orientačně,“ souhlasí advokát Tomáš Nahodil s tím, že je možné sdělit o prezidentově stavu základní informace, aniž by se vedení nemocnice nebo prezidentská kancelář dostala do konfliktu se zákonem.

Mimochodem, Václav Klaus v roce 2008 sám v médiích zveřejnil, že se chystá na – vcelku banální – operaci očních víček. O jeho operaci kyčle vydal Hrad tiskovou zprávu.

Zda je Miloš Zeman schopný vykonávat svoje pravomoce, neví ani politici koalic Spolu a STAN a Pirátů, které hned po volbách veřejně deklarovaly, že jsou připraveny složit společně vládu opírající se ve Sněmovně o pohodlnou většinu.

Miloš Zeman byl převezen do nemocnice už v polovině září, byl hospitalizován devět dní a Hrad tvrdil, že šlo o plánovaná vyšetření. Potom prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček sliboval, že hlavu státu lidé uvidí veřejně volit. Nestalo se – místo toho Hrad zveřejnil několik fotografií, na nichž prezident hází volební lístek do přenosné urny. A večer pak mluvčí Ovčáček poprvé v rozhovoru pro RadioZ přiznal, že je Miloš Zeman nemocný.

Neví se ani, co přesně stálo v pozadí nedělního transportu prezidenta do nemocnice. Podle Deníku N prezident několik dní odmítal rady lékařů, ať se svěří do nemocniční péče.

„Vidíme, co se stane, když někdo začne závažnou situaci zlehčovat. Stav prezidenta je informací, na kterou má veřejnost právo,“ prohlásil v pondělí děkan Právnické fakulty UK Jan Kuklík v České televizi.

Proč nemá prezidentův souhlas se zveřejněním informací, ředitel Ústřední vojenské nemocnice při zmíněném brífinku v neděli neupřesnil. Není tedy jasné, zda informování Miloš Zeman zakázal, anebo není v takovém stavu, aby vůbec dokázal lékaře zbavit mlčenlivosti.

Seznam Zprávy se snažily zjistit, jestli souhlas s informováním nechce dát prezidentova manželka nebo dcera. Mluvčí Ovčáček na dotaz neodpověděl, kancléř Mynář místo konkrétní odpovědi napsal jen: „Seznam Zprávy?“ (kancléř s redakcí komunikuje pouze pomocí esemesek).

V neděli přijel do lánského zámku s Milošem Zemanem jednat premiér Andrej Babiš. Krátce poté, co se podle oficiálního sdělení setkali, byl prezident převezen opět do nemocnice.

V jakém zdravotním stavu během jednání Miloš Zeman byl, předseda vlády veřejně nekomentoval.

Nic o stavu hlavy státu neřekl ani vicepremiér Karel Havlíček. „Nemám bližší informace,“ řekl v neděli večer v České televizi. Uvedl, že naposled s Milošem Zemanem mluvil po telefonu minulý týden ve středu. Vypíchl, že prezidentovi slouží paměť – Miloš Zeman si podle Havlíčka například přesně vybavil, o čem se bavili přede dvěma lety.

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček vydal v neděli prohlášení, že „pan prezident nyní potřebuje klid na léčbu, o jejím průběhu a délce rozhodují lékaři“. „Po dobu pobytu v nemocnici má pan prezident zajištěn informační servis, včetně monitoringu médií, který si sám vyžádal dodávat každý den,“ zveřejnila stanovisko mluvčího ČTK.

Jiří Ovčáček dodal, že prezidentova nemoc neovlivní povolební vyjednávání. Což je i logické: strany si dohadují novou vládu a obsazení ministerstev samy, prezidenta k tomu podle Ústavy nepotřebují. Prezident až jmenuje nového premiéra.

Podle ústavního právníka Jana Kysely není důležité znát bezprostřední prezidentův stav – jestli je právě nyní prezident v bezvědomí, nebo ne. Důležité je podle něho znát prognózu – například proto, že mezi politiky se už začíná mluvit o možnosti, že Sněmovna zbaví prezidenta pravomocí kvůli neschopnosti vykonávat úřad.

„Pokud ale někdo řekne, že vážný stav bude trvat tři dny a pak pomine, pak není důvod tento mechanismus spouštět,“ řekl Kysela v pořadu Ptám se já na Seznam Zprávách.

Podle nemocnice je prezidentův stav stabilizovaný. Nemocnice nevysvětlila, co přesně to znamená. Podle Hradu může Zeman v nemocnici strávit až tři týdny.

Reklama

Doporučované