Hlavní obsah

Němcová: Situace okolo Zemana je kritická, Hrad se chová jako zločinecký gang

Hostem Ptám se já byla senátorka ODS Miroslava Němcová.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •
Článek

Česko si v sobotu zvolilo novou Sněmovnu, probíhají první vyjednávání a čeká se, kdo bude sestavovat vládu. To vše ale v době, kdy je prezident republiky znovu hospitalizován. Jak to může ovlivnit sestavování vlády?

Hostem Ptám se já byla senátorka za ODS Miroslava Němcová.

Z lánského zámku odjela pár minut po poledni sanitka v doprovodu asi šesti policejních vozů. Podle novinářů byl prezident Miloš Zeman při transportu z vozu v bezvládném stavu. Ve 14:00 informoval ředitel ÚVN Miroslav Zavoral, že důvodem hospitalizace jsou komplikace, které provázejí prezidentovo chronické onemocnění. „Jsme schopni zacílit léčbu tak, jak má vypadat. Prezident je hospitalizován na pracovišti intenzivní medicíny ÚVN,“ řekl ředitel nemocnice s tím, že nemá od prezidenta souhlas sdělovat diagnózu.

O prezidentově zdravotním stavu média a politici spekulují již několik týdnů. V září strávil dokonce osm nocí v ÚVN, ale podle Pražského hradu šlo o rekondiční pobyt, při kterém prezident podstoupil několik vyšetření a infuze.

Pražský hrad v posledních dnech opakovaně odmítal tvrzení, že prezident má vážné zdravotní potíže. Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček v pátek Rádiu Z řekl, že je Zeman 14 dní ve stavu nemocných. „Pan prezident musí nabrat sil, musíme si uvědomit, že panu prezidentovi je 77 let, to už je věk stáří a to se prostě musí některé neduhy objevit,“ řekl.

Prezident byl z Lán odvezen dnes v době, kdy měla probíhat schůzka se současným premiérem a šéfem hnutím ANO Andrejem Babišem. A už od včerejška se řeší, koho prezident pověří sestavením vlády.

Jak důležitou roli může hrát prezident v povolebním vyjednávání? A měl by být jeho zdravotní stav věcí veřejnou?

Sledujte rozhovor v úvodním videu. Níže vám nabízíme přepis nejzajímavějších odpovědí:

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

01:02 - Situace kolem zdravotního stavu pana prezidenta je vážná, slyšeli jsme dnes vyjádření ředitele ÚVN. To celé se odehrává ve chvíli, kdy máme ukončení sněmovních voleb a tady máme prostor, kde i prezident musí učinit některé kroky.

02:45 - Dnešek nám ukázal, jak šlo informování o zdravotním stavu prezidenta udělat. Před dvěma týdny psal prezidentův mluvčí žalmy na Twitter, bylo to naprosto neprofesionální. Já nepotřebuji znát prezidentovy hodnoty, ale jako občan i jako politička vím, že jeho role je natolik důležitá, že potřebuji vědět, že je nemocný a jak dlouho bude v nemocnici. Lidé z prezidentovy kanceláře se chovali zatím šíleně, v té fázi, kdy je prezident nemocný, se chovali - dovolím si tvrdit - jako zločinecký gang. Nedokázali informovat, co se děje. Nikdo netuší, jaké úkony skutečně dělal pan prezident a co všechno nám sdělovali oni, že pan prezident udělal.

05:01 - Pochybnosti o tom, co dělá prezident a co jeho okolí, mám. Ale nemohu je dokázat. Některá ta vyjádření, to už je několik měsíců zpátky, jsou tak zvláštní, že nevěřím, že je pan prezident píše. Ta struktura, kterou si vytvořil kolem sebe, si dělá, co chce.

06:07 - Co by bylo verifikací, že skutečně jde o prezidenta republiky a jím zvolený postup? Ani ústavní právníci se nedobrali výsledku, ale nějaký svědek, který by nám tyto kroky potvrdil, tam musí být. My dnes ani nevíme, jestli je prezident schopný podpisu. Pokud ano, může svolat pravidelné zasedání Poslanecké sněmovny, což je ryze formální akt, na základě toho už Sněmovna sama svolává ustavující schůzi. Pokud prezident nesvolá zasedání Sněmovny, sejde se Sněmovna po třiceti dnech sama.

08:29 - Kdy aktivovat článek 66 Ústavy, který řeší situaci, kdy prezident není schopen vykonávat svoji funkci? Ten moment je specifický. Máme ještě starou Sněmovnu, 21. října končí mandát starých poslanců. Ústavní právníci upozorňují na to, že shodný výrok Senátu i Sněmovny o neschopnosti prezidenta vykonávat funkci musí být podložený důkazem. Jiný důkaz než zdravotní stav nemáme, prezident nám jej může, ale nemusí dát. Jsme tedy v kleštích. Je možné napsat Ústavnímu soudu, že jsme neměli možnost získat zdravotní dokumentaci, ale že na základě informací z veřejných zdrojů si troufáme dát k posouzení Ústavního soudu, aby o stavu rozhodl.

11:54 - Bylo by vhodné, aby koalice Spolu měla předsedu Sněmovny. A to nejen z důvodu ohledně jmenování k sestavení vlády. Výsledek koalice Spolu bylo velké zadostiučinění a radost. Během kampaně jsme byli jak na houpačce, chvíli věřil, chvíli pochyboval. Včerejšek pro mě v mnoha ohledech dopadl nad očekávání. Lidé rozhodli o tolika věcech, které znamenají zemětřesení na politické scéně. Komunisté skončili ve Sněmovně, nedostala se do Sněmovny Přísaha. Potěšilo mě i to, že neuspěla ČSSD.

15:03 - Včerejšek ukázal, že všichni byli s výsledkem spokojeni. Převládalo překvapení, jak jsme uspěli v Praze, v mnoha krajích jsme porazili hnutí ANO. Byla tam ale cítit i důvěra v Petra Fialu, který ve finále přesvědčil pochybovače. Nezastírám, že nás čekají složitá období, porážka druhých neznamená, že složí zbraně.

17:11 - Že by se hnutí ANO podařilo nabourat jednotu Spolu i PirSTAN, se neobávám. Všichni dobře viděli, co se stane těm, kdo se jen k Andreji Babišovi politicky přiblíží. Krutě se spálí. Stačí se podívat na ČSSD a komunisty. Jednání o sestavení vlády společně se zdravím prezidenta se mohou vléct. A mohou vyvolat netrpělivost. Musíme v tu chvíli udržet odpovědnost, kterou máme vůči voličům.

Reklama

Doporučované