Hlavní obsah

Mynář a spol. si nevzpomněli, kolikrát byli u prezidenta na JIP

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Záběr ze 14. 10.: Zleva prezident, hospodyně z Lán, tajemník Hlinovský, kancléř Mynář, ústavní činitel Vondráček. Natáčel šéf protokolu Kruliš.

Reklama

Jen pár vyvolených z Hradu vidělo, v jakém je prezident stavu. Na návštěvy v nemocnici si už ale nevzpomínají.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Nejbližší spolupracovníci Miloše Zemana si už nedokážou vybavit, kdy navštívili prezidenta na jednotce intenzivní péče (JIP).

Po pěti týdnech od prezidentova převozu do vojenské ústřední nemocnice už nevědí ani to, kolikrát u prezidenta byli.

Jde o další zjištění, které vyplynulo z odpovědí prezidentské kanceláře vyžádaných redakcí podle informačního zákona.

Seznam Zprávy už minulý týden popsaly, jak dopadla žádost podle informačního zákona, která měla ověřit výroky kancléře Vratislava Mynáře a mluvčího Jiřího Ovčáčka. Déle než týden to vytvářelo dojem, že prezidentův stav je dobrý – že si čte, sleduje politiku a obědvá buchty.

Odpověď z prezidentské kanceláře podle informačního zákona však vyzněla tak, že Mynář ani Ovčáček neměli o Zemanově zdraví žádné informace. Natož aby věděli, co prezident jí.

A nově se ukazuje, že lidé z prezidentské kanceláře, kteří byli v nemocnici se Zemanem v kontaktu a mohli se tedy přesvědčit, jak na tom prezident je, zapomněli i podrobnosti návštěv na JIP.

U prezidenta se v nemocnici střídali vedoucí kanceláře Vratislav Mynář, šéf protokolu Vladimír Kruliš a ředitel sekretariátu Jaroslav Hlinovský. Ale kancelář podle oficiální odpovědi netuší, kdy a kolikrát Zemana viděli.

„Časové údaje nejsou v Kanceláři prezidenta republiky zaznamenány a nelze je zjistit ani z knihy jízd a pokus získat požadované údaje dotazem k výsledku nevedl, výsledkem bylo pouze sdělení, že si vzhledem k časovému odstupu konkrétní dny již nepamatují,“ stojí v rozhodnutí prezidentské kanceláře, které podepsal šéf právního odboru Václav Pelikán.

Že si však prezidentovi nejbližší spolupracovníci už nevzpomínají, co v té době u nemocné hlavy státu dělali, potvrzuje také vedoucí protokolu Vladimír Kruliš.

„Konkrétně si to opravdu nepamatuji, ale vzhledem k tomu, ze nás téměř pokaždé fotil Blesk, určitě by vám poskytli obrazovou dokumentaci. Najdete mě tam nejčastěji s košem květin či termoboxem,“ řekl Seznam Zprávám.

„Opravdu rád bych vám upřímně odpověděl, ale detailně si to opravdu nepamatuji,“ dodal.

Deník Blesk vyfotil Kruliše před nemocnicí dvakrát – ráno a večer 13. listopadu. Druhý den pak prezident podepsal dokument o svolání nové Sněmovny. Kruliš byl u toho také, ale nechtěl uvést, jak detailně si na setkání pamatuje. Ani zda si vybavuje, co se dělo, než prezidenta z Lán odvezla sanitka. O obě tyto události se zajímá policie.

„Na tyto otázky jsem odpovídal Národní centrále proti organizovanému zločinu, tedy o nich bohužel nemohu mluvit,“ řekl Kruliš.

Dalším, kdo se pohyboval v nemocnici u Zemana, byl vedoucí sekretariátu Jaroslav Hlinovský. Na dotaz Seznam Zpráv neodpověděl. Stejně jako kancléř Mynář, který s redakcí dlouhodobě nekomunikuje.

Proč je důležité, kdo měl k prezidentovi ležícímu na JIP přístup?

Za prvé i vojenská nemocnice se po několika dnech ohradila proti tomu, že Zemanovi spolupracovníci chodí na JIP, kde platí přísná pravidla, jak se jim zachce. Zdroj z nemocnice DeníkuN řekl, že si z oddělení udělali „průchozí pokoj“.

Ale hlavně: Tihle zaměstnanci prezidentské kanceláře museli minimálně vidět, jestli je Miloš Zeman v takovém stavu, v jakém ho vykresloval například mluvčí Ovčáček. Tedy jako sice nemocného, ale zároveň jako člověka, který je schopen řídit svůj úřad.

Po týdnu od hospitalizace zveřejnili senátoři zprávu lékařů, podle níž prezident není schopen vykonávat svou práci. Kancléř Mynář ji znal už několik dní před tím, veřejnost o ni však neinformoval.

Reklama

Doporučované