Hlavní obsah

Mynář přišel vypovídat, podezření z neposkytnutí pomoci označil za hloupost

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Vratislav Mynář.

Reklama

Vedoucí prezidentské kanceláře Vratislav Mynář dnes přišel podat policii vysvětlení k okolnostem hospitalizace prezidenta Miloše Zemana. Podezření na neposkytnutí pomoci označil za hloupost.

Článek

Kritizoval také „neprofesionální práci některých novinářů“ i komunální politiky, kteří podali trestní oznámení. Zeman byl převezen do nemocnice z lánského zámku 10. října.

K prostorám Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) v pražské ulici Na Perštýně dorazil Mynář v doprovodu advokáta Marka Nespaly, který Hrad zastupuje v právních sporech.

„Jsem velmi rád, že to bude tento elitní útvar, kterému poskytnu maximální součinnost. Na druhou stranu si myslím, že je škoda, že tenhleten elitní útvar musíme díky některým z vás vytěžovat takovými věcmi,“ řekl Mynář čekajícím zástupcům médií.

Podotkl, že nezná jinou zemi, kde by kvůli neprofesionalitě novinářů docházelo ke zpochybňování podpisového aktu, který prezident provedl v přítomnosti třetího nejvyššího ústavního činitele.

To je normální hloupost, promiňte mi ten výraz. Všichni nejbližší spolupracovníci kolem pana prezidenta včetně pana profesora (Miroslava) Zavorala i jeho rodiny se pravidelně snažili přemlouvat pana prezidenta, aby souhlasil s hospitalizací. Bohužel se to podařilo až na tu neděli po volbách.
Vratislav Mynář, hradní kancléř

Podaná trestní oznámení jsou podle něj politickou záležitostí. „Normální občané by takovou věc prostě nepodali,“ řekl.

Spekulace o neposkytnutí pomoci kategoricky odmítl. „To je normální hloupost, promiňte mi ten výraz. Všichni nejbližší spolupracovníci kolem pana prezidenta včetně pana profesora (Miroslava) Zavorala i jeho rodiny se pravidelně snažili přemlouvat pana prezidenta, aby souhlasil s hospitalizací. Bohužel se to podařilo až na tu neděli po volbách,“ zdůraznil. Ředitel Ústřední vojenské nemocnice Zavoral je Zemanovým ošetřujícím lékařem.

V minulých dnech na policii vypovídal i šéf ochranky prezidenta Martin Baláž a hradní protokolář Vladimír Kruliš.

O tom, že policie zahájila výslechy zaměstnanců Pražského hradu, informoval ve středu server iRozhlas.cz. Policie podle něj kromě možného neposkytnutí pomoci prověřuje také podezření z padělání prezidentova podpisu. Na případ neposkytnutí pomoci dohlíží Okresní státní zastupitelství v Rakovníku, případ možného padělání podpisu pak spadá pod Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 6.

Video ze Zemanova pokoje, které zveřejnil Vratislav Mynář.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Prezident Zeman je v Ústřední vojenské nemocnici od neděle 10. října, ambulance ho do nemocnice odvezla z lánského zámku krátce po odjezdu premiéra Andreje Babiše (ANO), který se předtím s hlavou státu sešel na necelou hodinu jednání. Podle Hradu byl prezident v posledních dvou týdnech předtím nemocen.

V souvislosti s hospitalizací prezidenta podal trestní oznámení například lékař Martin Jan Stránský. Podle něj se lidé v okolí prezidenta mohli dopustit právě neposkytnutí pomoci nebo ublížení na zdraví z nedbalosti. Bezvládný stav prezidenta při příjezdu do nemocnice podle něj mohla způsobit buď jen absolutní neprofesionalita a nedbalost personálu sanitky, nebo jde o běžnou kondici hlavy státu.

V pondělí 18. října zveřejnil předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) zprávu nemocnice. Uváděla, že Zeman není ze zdravotních důvodů schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti. Zároveň z ní vyplynulo, že o tomto stanovisku nemocnice věděl od 13. října i kancléř Mynář. Přesto 14. října dovolil návštěvu končícího předsedy Sněmovny Radka Vondráčka (ANO), při níž prezident podepsal rozhodnutí, kterým svolal Sněmovnu. Pravost tohoto podpisu pak byla zpochybňována.

Kancléř se poté ohradil proti tomu, že by podpis falšoval a na brífinku 21. října ukázal videozáznam z podpisu dokumentu.

Reklama

Doporučované