Hlavní obsah

Obžaloba: Na úplatky lékařů šlo 16 milionů. Hejtman z ANO patřil k aktivnějším

Foto: ČTK, ČTK

Obžalovaný hejtman Moravskoslezského kraje Jan Krkoška.

Reklama

Obžaloba popisuje roli současného hejtmana Moravskoslezského kraje Jana Krkošky v případu, kdy se jako pracovník farmaceutické firmy měl spolupodílet na uplácení lékařů.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Když státní zástupce sepisoval obžalobu na hejtmana Moravskoslezského kraje Jana Krkošku (ANO), uvedl, že se současný politik téměř dva a půl roku vědomě podílel na činnosti organizované zločinecké skupiny.

Trestná činnost spočívala v tom, že zástupci farmaceutické firmy Interchemia Praha, pro kterou pracoval v letech 2009 až 2012, uplatili 151 lékařů proto, aby předepisovali jejich léky. Celkově během čtyř let měli doktoři zinkasovat přes 16,5 milionu korun.

Podle obžaloby se na uplacení přes kurýra spolupodílely přes dvě desítky zaměstnanců farmaceutické firmy. Obžaloba Krkoškovi přičítá předání 790 600 korun, čímž patřil mezi ty aktivnější pracovníky. Jen šest obviněných manažerů se podle žalobce spolupodílelo na předání většího objemu peněz.

Současnému hejtmanovi nyní podle trestních sazeb zákoníku hrozí od dvou do deseti let vězení. Žalobce mu ale navrhuje v obžalobě podmínku na tři a čtvrt roku. Obvodní soud pro Prahu 2 bude jeho případ řešit tento čtvrtek.

Státní zástupce v obžalobě popsal, že Krkoška kontroloval, jak velký objem léků jednotliví praktičtí lékaři, kardiologové nebo oční doktoři předepsali, aby poté mohlo dojít k výplatě peněz.

„Následně tuto evidenci s plným vědomím toho, že se podílejí na přípravě podkladů k výplatě neoprávněných odměn lékařům za pouhé vypisování léků z portfolia společností, odeslali ke schválení a k výplatě sales manažerovi,“ popsal žalobce, jak se Krkoška s dalšími bývalými kolegy na trestné činnosti spolupodílel.

Peníze, jak dále napsal státní zástupce, dostávali lékaři od kurýra v papírových obálkách. Policisté zajistili i e-mailovou zprávu, kterou dostal Krkoška od dalšího obviněného. Potvrzuje se v ní předání peněz.

„Akce kurýr: mám report z pátku 17. 9. 2010, že všechny zásilky byly kurýrem doručeny, většinou bez problémů a hladce – za přípravu a spolupráci vám chci poděkovat,“ psalo se v e-mailu, který Krkoška dostal.

Vedle peněz dostávali lékaři od pracovníků farmaceutické firmy také TESCO poukázky. Dalším se nabíjely CCS karty na pohonné hmoty, platily se zahraniční zájezdy nebo víkendové pobyty.

Krkoška při výslechu na policii třeba popsal, že lékařům platila společnost, v níž pracoval, pobyt na horách nebo plavbu na jachtě jen v případě nadstandardních vztahů.

Krkoška však policistům řekl, že netušil, že se bude něco takového ve farmaceutické firmě dít. Bránil se také tím, že se chtěl ve společnosti vzdělávat, zvýšit si prestiž a vydělat nějakou odměnu, aby jeho děti měly co jíst.

„Je otcem dvou dětí a jeho primárním cílem bylo vzdělávat se, jednak prestiž a jednak vydělat nějakou odměnu, aby děti měly co jíst,“ citovala obžaloba z výslechu Krkošky na policii.

Nyní se hejtman až do jednání soudu k případu vyjadřovat nechce. „Nechci svými komentáři narušovat průběh soudního procesu ani ovlivňovat mínění veřejnosti,“ zdůvodnil Krkoška ve vyjádření pro média.

Hnutí ANO podle svého prvního místopředsedy Karla Havlíčka počká, zda a jaký trest soud v případě Krkošky vynese. Šéf ANO Andrej Babiš pak v úterý řekl, že se v jeho hnutí korupce trestá. „Pokud to s pánem nedopadne dobře, tak zkrátka v hnutí skončí,“ dodal Babiš.

Reklama

Doporučované