Hlavní obsah

Obžalovaný Mynář navrhl soudu, aby zastavil jeho případ

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Bývalý kancléř Vratislav Mynář.

Bývalému vedoucímu prezidentské kanceláře hrozí minimálně podmíněný trest za to, že podle úřadů obešel pravidla pro poskytování dotací, když stavěl penzion. Nyní se snaží vyhnout tomu, aby se kauza u soudu projednávala veřejně.

Článek

Bývalý vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář se snaží procesními kroky zpochybnit důkazy, na jejichž základě ho státní zástupce obžaloval z dotačního podvodu a poškozování finanční zájmů Evropské unie.

Mynář navrhl soudci Pavlu Dvorskému předběžné projednání kauzy v neveřejném jednání. „Návrh na předběžné projednání obžaloby soud obdržel, o návrhu nerozhodoval,“ potvrdila Seznam Zprávám mluvčí brněnského krajského soudu Klára Belkovová.

Doplnila, že Mynářův advokát navrhl soudu, aby vrátil kauzu k došetření kvůli odstranění procesních vad. „Případně aby zastavil trestní stíhání obžalovaného,“ řekla Belkovová.

Pokud by Mynářův návrh uspěl, zastavil by obžalovaný projednávání obžaloby ve veřejném líčení. Soudce Dvorský má tři měsíce na to – tedy do 15. srpna –, aby rozhodl, zda návrhu vyhoví, nebo ne. Může však rovnou nařídit hlavní líčení.

Mynář odmítl žádost redakce, aby důvody svého návrhu na neveřejné projednání blíže vysvětlil. Na otázku, zda by mohl říci, proč byl návrh podán, odpověděl: „Nemohl.“

Podle obžaloby skončil bývalý prezidentův kancléř před soudem kvůli tomu, že v žádosti o dotaci na stavbu svého penzionu Malovaný v Osvětimanech neuvedl jako jednatel své firmy Clever Management pravdivě, že stejný objekt už dříve dostal dotaci od Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.

Kvůli tomu podle vyšetřovatelů neměla firma Clever Management dotaci ve výši zhruba 5,9 milionu získat. Mynář od počátku chybu odmítá a říká, že nic nezamlčel.

Podle trestní kvalifikace mu hrozí od dvou do osmi let vězení. Žalobce Martin Malůš mu ale navrhuje nižší trest.

V závěru obžaloby chce státní zástupce pro Mynáře podmínku a také peněžitý trest. Konkrétně státní zástupce navrhuje odsouzení ke tříleté až čtyřleté podmínce a navíc peněžitý trest ve výši deseti milionů korun.

Případ dotace pro firmu Vratislava Mynáře

  • V roce 2007 dostal spolek Chřibák dotaci od Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy na projekt ubytovny pro sportovce.
  • V červnu 2011 získala společnost Clever Management, která patří Vratislavu Mynářovi, z Evropské unie veřejnou podporu 5 994 109 korun na dostavbu penzionu Malovaný v Osvětimanech.
  • Během roku 2019 se však ukázalo, že už předtím byla stavba tohoto objektu jednou dotačně podpořena, takže podle ROP Střední Morava odporuje přidělení další dotace regulím.

Doporučované