Hlavní obsah

Okradení chtějí vědět, proč přišli o miliony. Na komoru advokátů posílají policii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Advokátce Haně Sukové hrozí za zpronevěru až osm let vězení.

Poškození klienti chtějí vědět, jestli selhala kontrola České advokátní komory.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Klienti pražské advokátky Hany Sukové, kteří přišli zpronevěrou celkem o 153 milionů, přistoupili k neobvyklému kroku: ve čtvrtek podali trestní oznámení na Českou advokátní komoru.

Jak Seznam Zprávy popsaly v sérii článků a doložily dokumenty, advokátní komora už v roce 2017 získala znepokojivé indicie, že advokátka Suková provádí s penězi klientů podezřelé transakce. Přesto Suková úřadovala až do roku 2022, kdy ji policie obvinila ze zpronevěry.

Komora udělala u Hany Sukové postupně dvě kontroly, pochybení nenašla. Jenže komora zároveň odmítá o průběhu kontrol zveřejnit podrobné informace.

Okradení lidé si od trestního oznámení slibují, že se díky němu nastartuje vyšetřování a policie dokumenty z kontrol oficiálně získá. A že pak bude jasné, jestli advokátní komora nenese část viny tím, že Sukovou už v roce 2017 nevyloučila.

„Na základě dosud dostupných informací je zde důvodné podezření, že trestná činnost advokátky JUDr. Sukové byla umožněna Českou advokátní komorou, respektive určitými vedoucími osobami a členy kontrolní rady,“ stojí v trestním oznámení, které Seznam Zprávy získaly.

Kdo získá dokumenty?

Okradení klienti si totiž myslí, že komora dřívější kontroly u advokátky neudělala pořádně. A proto machinace vyšly najevo až po pěti letech – ke škodě lidí, kteří dali k Haně Sukové miliony do takzvané úschovy při nákupech bytů, domů nebo pozemků.

„Komora dodnes tají, jak kontroly probíhaly. Doufáme, že policie na to přijde,“ řekla Zuzana Reyne, jedna z poškozených klientek, která mluví i jménem ostatních.

Že se u Sukové děje něco podezřelého, se Česká advokátní komora dozvěděla v roce 2017 z oficiálních míst: od Finančního analytického úřadu, který potírá praní špinavých peněz. Od úřadu dostala detailní informace o úschovních bankovních účtech, z nichž Suková přelévala peníze tam a zase zpět podle toho, kde zrovna chyběly. Vybírala je i v hotovosti.

„Policie by měla vyšetřit, proč se podnětem Finančního analytického úřadu nikdo důkladně nezabýval. Myslím si, že celé je to selhání hned několika institucí,“ uvedla Hana Kordová Marvanová, senátorka a advokátka, která zastupuje některé z okradených klientů.

Kontroloval stíhaný kolega

Advokátní komora už od loňska opakuje, že detaily o kontrolách zveřejnit nesmí. Vedení komory také tvrdilo, že Hana Suková při prověrce předložila kontrolorům patrně zfalšované dokumenty z banky. Tedy že kontrolory oklamala.

Důkaz k tomu ale komora nepředložila.

„V rámci kontroly byly prověřeny úschovní účty, které byly označeny v přípise FAÚ, kontrolovaná advokátka doložila listiny s úplnou transakční historií k těmto úschovním účtům, v nichž nebyly obsaženy žádné indicie, že by s prostředky na úschovních účtech bylo disponováno jinak než v souladu s příslušnými úschovními smlouvami,“ reagovala už dříve mluvčí komory Iva Chaloupková.

Lidové noviny v březnu napsaly, že jednou z kontrol u Sukové pověřila advokáta Martina Grubnera, stíhaného pro daňové úniky. Grubner je podle serveru Česká justice aktuálně obviněný i v další kauze – údajně si řekl jinému advokátovi o úplatek právě při provádění kontroly, na niž ho advokátní komora také poslala.

Seznam Zprávy v minulých článcích také vylíčily, že otazníky panují i kolem práce policie. Kriminalista, který v roce 2017 dostal podnět finančních analytiků na starosti, totiž na případu neudělal vůbec nic. A od stolu jej odložil s tím, že se trestný čin nestal.

Doporučované