Hlavní obsah

Advokátka znásilněných dívek popisuje, jak je Feri u soudu zastrašoval

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Dominik Feri oběti znásilnění zastrašoval, říká jejich zmocněnkyně Adéla Hořejší.

Reklama

Tříleté vězení je pro sedmadvacetiletého bývalého politika Dominika Feriho málo. Říká to zmocněnkyně obětí Adéla Hořejší. V rozhovoru pro Seznam Zprávy říká, proč by Ferimu dala víc - za to, jak se k obětem choval.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Bývalý poslanec TOP 09 Dominik Feri dostal v pondělí tři roky vězení za znásilnění dvou dívek a za jeden pokus o znásilnění. Podle advokátky Adély Hořejší, zmocněnkyně Feriho obětí, může být tenhle sledovaný případ motivací i pro další ženy - aby se nebály podobné trestné činy ohlásit policii.

„Tento proces byl příkladem dobré praxe: Všichni aktéři trestního řízení se k obětem chovali respektujícím způsobem a přistupovali k jejich prožitkům s veškerou vážností, byly skutečně slyšeny,“ říká Hořejší.

Čekala jste na začátku, že se vše vyšetří a skončí u soudu?

Ano. Já vždycky věřím, že to dobře dopadne. Jinak bych svou práci nemohla dělat.

Je tříleté vězení přísným trestem?

V našich podmínkách přiměřeným. Sama bych si ho představovala o něco vyšší, přibližně v polovině sazby (činila až deset let). A to právě i kvůli diskriminačnímu kontextu, v jakém trestné činy byly spáchány. Důsledkem i záměrem jeho chování bylo snižování důstojnosti žen, vytvářel zastrašující, nepřátelské a ponižující prostředí. Šlo tak o nerovný přístup k ženám. Odsouzený přistupuje k ženám jako k nástrojům sloužícím k jeho vlastnímu uspokojení, považuje je za jemu podřadné. Choval se k nim jako k věcem, jeho jednání mělo až sériový spotřební charakter, s absentující reflexí.

Byla ta kauza pro oběti těžší proto, že pan Feri je známou osobností, bývalým politikem, hvězdou sociálních sítí?

Hrálo to významnou roli. Je to člověk s velkou mocenskou převahou, s velkým společenským a mediálním vlivem. Postavit se někomu takovému, to znamená jít do velké nejistoty a ohrožení. A přináší neustálý stres. Jsou odvážné, že svou zranitelnost otevřely. A také to odnášely - pan Feri je neustále veřejně ponižoval, zesměšňoval, zastrašoval, tvrdil, že křivě vypovídají a podobně.

Foto: ANNA BOHÁČOVÁ / MAFRA / Profimedia', Profimedia.cz

Adéla Hořejší (vlevo) na snímku se státní zástupkyní Petrou Gřivnovou.

Však jste jeho chování u soudu kritizovala vy a také státní zástupkyně. Na druhou stranu: Proč mu to vyčítat, u soudu se přeci může obžalovaný hájit, jak chce?

No, to není úplně přesné. Ano, může se hájit všemi prostředky - to je základní právní princip. Může popírat trestnou činnost, přinášet svoje důkazy v rámci obhajoby. Nikdo ho ale nenutil říkat před soudem, že ženy jsou narušené, zhrzené, že lžou. Klást jim donekonečna a dokola otázky směřující do intimní oblasti, které neměly potenciál cokoli objasnit. Jejich cílem bylo pouze ženy rozrušit a ovlivnit tím jejich výpovědi, aby pak následně mohl poukazovat na drobné nesrovnalosti, které z toho vzešly. Agrese, kterou před soudem předvedl, je nepřípustná. Je třeba rozlišit mezi tím, že popírání viny je právem obžalovaného, a mezi způsobem takového popírání. Judikatura zdůrazňuje, že újmu je možné prohloubit právě způsobem obhajoby, například lhostejností, arogancí nebo projevenou bezcitností.

Uškodil si tím pan Feri v očích soudců?

Určitě ne, pokud jde o úvahy soudu o vině. Soud měl na stole důkazy, hodnotil je a udělal závěr.Důležité pro soud bylo i to, jak vnímal výpovědi poškozených. A ten, kdo mluví pravdu, je jednoduše přesvědčivý. Soud rovněž vnímal i osobnost odsouzeného. A jestli je zde například důvod ke snížení trestu. Když pachatel svoje jednání nějak reflektuje, dá najevo, že ví, co způsobil, jak zasáhl do života obětí, omluví se, pokouší se o odčinění, tak to jsou faktory, které působí jako polehčující okolnosti.

U soudu často zazníval pojem „ideální oběť“. Tedy jak se má podle mnohých představ zvenčí chovat někdo vystavený násilí - utíkat, bránit se, hned jít na policii a podobně. A ne to násilí tiše vytrpět a nechat si ho několik let pro sebe. Tahle představa pořád ještě přežívá?

I pan odsouzený stavěl svou obhajobu na mýtech o obětech. Říkal, že když žena dělá bojový sport, tak se přece mohla bránit. Nebo že zveřejňování vlastních stylizovaných fotografií  vylučuje problémy s intimitou. Snažil se posílit dojem, že když oběť není absolutně zhroucená a bez života, tak se znásilnění nestalo. Policie, státní zastupitelství ani soud na to neslyšely. V tomhle proces hodně pomohl i společensky: Hodně nahlas pojmenoval, že takovéhle stereotypy jsou nepřípustné, oběti jsou lidé jako my všichni, nejsou to neživotné sochy, které si pachatel může tvarovat podle svých představ.

Mám v tomto směru i některé negativní zkušenosti, státní zástupce v jiné věci třeba uzavřel, že oběť je studentkou vysoké školy, takže je velmi inteligentní a měla si v té situaci poradit. Ale to už nebývá obvyklé, spíš jde o exces.

Nejhorší stereotyp ale je přenášet odpovědnost za násilí na oběť. S tím se pořád trochu bojuje i strukturálně. U jiných trestných činů takový přístup neznáme. Je to zajímavé i ze sociologického a psychologického hlediska, proč zrovna v případech narušování sexuální svobody, které se týká převážně žen, máme potřebu zásah do integrity zpochybňovat.

Jako kdybychom řekli okradenému: Proč jste vůbec měl v batohu tu peněženku?

Přesně. Dlouho bylo zvykem reagovat na nahlášení znásilnění neustálým zpochybňováním. Proč na tom místě vůbec oběť byla, proč tam chodila, proč neodešla. Přitom právě třeba u té krádeže se jen řeší, jestli pachatel narušil vlastnické právo a jak to udělal, hodnotí se jednání pachatele, ne poškozeného. Neřeší se, zda majitel stále hlídal auto, aby mu s ním někdo neodjel, nebo jestli auto nemělo moc výraznou barvu.

+1

Byl tenhle proces důležitý i pro další oběti jiných znásilnění? Funguje to tak, že když se o těchto případech veřejně mluví, přestanou se některé oběti bát obrátit se na policii?

Určitě to platí. Tento proces byl příkladem dobré praxe: Všichni aktéři trestního řízení se k obětem chovali respektujícím způsobem a přistupovali k jejich prožitkům s veškerou vážností, byly skutečně slyšeny. Věřím, že tento přístup zvýší důvěru obětí v systém trestního práva. Tedy že se nemusejí bát. Tento případ emancipoval postavení zvlášť zranitelné oběti i ve společnosti. Všichni začínají lépe vnímat jejich potřeby a perspektivu.

Jak má v praxi vypadat citlivost policie k obětem?

Často stačí zdánlivé maličkosti. Jde třeba i o způsob kladení otázek. Nebo vysvětlení obětem, co se bude dít - ale musí to být takové vysvětlení, kterému porozumí. Nemá mít formální podobu, že dostanou papír s nějakým výčtem práv, která jim nic neříkají.

Podstatou je zajistit jim pocit bezpečí a tedy i kontroly nad situací, ve které se nacházejí. Pomůže třeba, když vědí, proč se jim kladou některé otázky, které mohou být zraňující, ale nelze se jim vyhnout. Jde o otázky, při nichž si musí znovu vybavovat zraňující zážitky. Pokud dá policista předem najevo, že takovou otázku položí, a vysvětlí, proč je to důležité, tak je to pro oběť informace, že policista vnímá křehkost její situace a snaží se jí to ulehčit.

Už takový zdánlivě drobný projev empatie může obrovsky snížit zátěž. Navíc je funkční i z pragmatického hlediska. Pokud se oběť cítí v bezpečí, je připravena vypovídat v plném rozsahu a nesoustředí se tak na to, aby nepříjemnou situaci měla za sebou. Neztratí se tak informace, které jsou pro zjišťování důležité.

Reklama

Doporučované