Hlavní obsah

Pyšný pachatel, věrohodné oběti. Proč jde Feri na tři roky do vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Dominik Feri v pondělí neuspěl u odvolacího soudu. Senát Libora Vávry neuznal nic z toho, co Feri namítal v odvolání.

Reklama

Dominik Feri u odvolacího soudu přednesl obhajobu osobně a argumentoval: Dívky se mnou měly sex dobrovolně, k násilí nedošlo. Soudce mu však předestřel jiný pohled.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Dominik Feri vyšel v pondělí odpoledne do hloučku novinářů čekajících před soudní síní. Řekl, že respektuje rozsudek – i když žádný trestný čin nespáchal.

Nebylo na něm znát, jestli jím verdikt Městského soudu v Praze otřásl. Nebo zda počítal s tím, že mu odvolací soud pravomocně potvrdí tři roky ve vězení.

Každopádně verdikt senátu vedeného předsedou soudu Liborem Vávrou byl jednoznačný: bez zaváhání rozhodl, že sedmadvacetiletý Feri, bývalá politická i instagramová hvězda a idol mladých, se dopustil zvlášť závažného zločinu – dvou znásilnění (navíc jedné oběti bylo teprve sedmnáct) a jednoho pokusu. A že tři roky vězení jsou pro bývalého poslance TOP 09 odpovídajícím trestem.

Proč? A na čem soud svůj výrok postavil?

Nejsou jen facky

Feri, vystudovaný právník s titulem JUDr., svoji obhajobu stavěl takto: k sexu v jeho žižkovském bytě ve dvou případech došlo, ale byl dobrovolný – žádné násilí se nekonalo. Například vypichoval, že jedna z obětí byla – doslova – „při styku součinná“. Feri jednoznačně popíral, že by dívky k sexu nějak násilně nutil.

„Kde bylo to násilí, které jsem měl použít?“ ptal se Feri během své řeči před soudem, kdy upozorňoval, že například jedna dívka byla na odchodu z bytu, ale pak se podle něj dobrovolně, bez naléhání vrátila a vše skončilo v posteli.

Soudce Vávra to Ferimu vysvětlil o pár hodin později při odůvodňování rozsudku.

Řekl, že znásilnění není jen fyzický útok. Ale i to, co popisovala obžaloba – situace, kdy Feri využil toho, že mladé, nezkušené dívky se ocitly v cizím prostředí v jeho bytě. A v téhle slabší pozici je přiměl k pohlavnímu styku, byť dávaly najevo, že si jej nepřejí.

Vávra také ocitoval judikáty Nejvyššího soudu, že pachatele neomlouvá, když se oběť znásilnění fyzicky nebrání. „Postačí, že pachatel viděl, že oběť nesouhlasí,“ řekl soudce Vávra.

Na podobné případy odkázal i státní zástupce Aleš Cimbala. „Postačuje i demonstrace síly, která vede oběť k tomu, že nemá šanci prokázat odpor, a proto rezignuje a podvolí se,“ dodal.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Prvoinstanční soud Dominika Feriho kritizoval za to, jak se během procesu choval k obětem znásilnění.

Oběti si nevymýšlely. Ani po letech

Feriho kauza stála na nepřímých důkazech. Logicky: skutky se odehrály v letech 2016 až 2018, na světlo se dostaly až v roce 2021, kdy Deník NAlarm přinesly svědectví několika žen. A znásilnění se málokdy odehraje před svědky.

Feri se po celý proces snažil dívky znevěrohodnit. Například tím, že jsou duševně nevyrovnané nebo že měly důvod se mu mstít, protože do něj byly nešťastně zamilované.

„Opakovaně a úmyslně lžou. Dokonce i soudu – přímo do očí,“ tvrdil Feri.

Odvolací senát v pondělí tuhle argumentaci rozmetal a oběti označil za věrohodné.

Podle znaleckých posudků nemají sklony si vymýšlet, navíc se hned po sexu s Ferim svěřily svým blízkým – včetně toho, že se stykem nesouhlasily. Všechny také podle znalců prošly traumaty. Na některých se události těžce podepsaly.

Feri namítal, že jedna z dívek se s ním stýkala i po znásilnění, měla s ním také dobrovolný sex. Podle soudce Vávry to ale Feriho nevyviňuje. Opět odkázal na judikaturu, že střídání takzvaného „konsenzuálního“ sexu a znásilnění neznamená, že se oběť nestala obětí trestného činu.

Předseda senátu Vávra odbyl i Feriho výčet nepřesností v líčení dívek, jak se útoky odehrály. Třeba že nábytek v bytě byl rozmístěn jinak, než vypověděly. Nebo že kuchyňka Poslanecké sněmovny, kde Feri obtěžoval stážistku, vypadá rozdílně od jejího svědectví.

Ostatně už prvoinstanční soud řekl, že po vystresovaných obětech není možné chtít, aby si po letech vzpomněly na každý detail.

Státní zástupce Cimbala byl k Ferimu a jeho ostřelování obětí ještě drsnější. „Je to projev až teatrálního vystupování,“ prohlásil Cimbala.

Má tři roky, hrozilo mu deset

Dominik Feri u soudu vždy vystupoval sebevědomě, neuznal, že udělal něco špatně a ještě oběti podle soudu zastrašoval. Prvoinstanční soud ho kritizoval, že prozradil jméno jedné z dívek a že když vypovídala další oběť, z vedlejší místnosti (kde byl, aby s ním oběť nepřišla do přímého kontaktu) se smál, což zachytily mikrofony.

I proto žalobce Cimbala v pondělí navrhoval potvrdit tříleté vězení natvrdo.

„Kdyby to vysvětloval nerozvážností z mladých let. Ale my tady nevidíme žádnou sebereflexi, žádnou reakci na to, že to trestní řízení mělo jakékoli výchovné účinky,“ řekl Cimbala.

Feri byl ohrožen až desetiletou sazbou, podle soudce Vávry byla u dvou znásilnění a jednoho pokusu vyloučena podmínka. U někdejšího politika našel jedinou polehčující okolnost: Feri nebyl dosud nikdy trestaný.

„Takže trest není možné označit za nepřiměřeně přísný,“ uvedl Vávra.

Feri má také podle pondělního rozsudku zaplatit ženám odškodnění. Jedné 300 tisíc, druhé 150 tisíc a poslední 60 tisíc.

Reklama

Doporučované