Hlavní obsah

Proč zveřejnil jméno ženy, která proti němu svědčila? Není oběť, řekl Feri

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Před úterním i čtvrtečním jednání soudu odpovídal Dominik Feri novinářům s úsměvem. Hrozí mu 10 let za dvě znásilnění a za jeden pokus o znásilnění.

Reklama

Exposlanec Dominik Feri obžalovaný ze tří případů sexuálního násilí vysvětluje své chování před soudem a způsob své obhajoby.

Článek

Ve čtvrtek začal druhý den procesu s Dominikem Ferim. Bývalý poslanec TOP 09, obžalovaný za dvě znásilnění a jeden pokus o znásilnění, hned při zahajovacím úterním stání novinářům s úsměvem vysvětloval, že jeho kauza má dvě části: Pět případů podezření na znásilnění policie odložila, další tři se už ale dostaly do obžaloby.

Přitom do mikrofonů a televizních kamer řekl jméno i profesi jedné z pěti žen, jejichž případy se před soud nedostaly. Jde o oběť, která loni pro Deník N tvrdila, že ji Feri znásilnil ve sprše - když předtím zatarasil dveře nočním stolkem.

Proč jméno Dominik Feri zveřejnil?

Ve čtvrtek před zahájením druhého dne procesu sdělil novinářům, že to bylo pod tlakem. Omluvu dotyčné nepřipojil. „Žádná sprcha se neodehrála, ta daná slečna to potvrzuje ve zprávách (které si později s Ferim posílala - pozn. red.), policie i znalci na to odkazují. Za téhle situace pokládám věc uzavřenou a není potřeba ji komentovat,“ prohlásil Dominik Feri.

Proč jste zveřejnil její jméno?

Pokládám za nutné, aby se ke všem novinářům dostalo, že sprcha a noční stolek, což je to, co někteří novináři bohužel neustále opakovali jako věčný šlágr, není součástí toho hlavního líčení…

To nešlo udělat bez jména?

...prosím, dokončím to. Že to není něco, co je dále řešeno. A že je to něco, co bylo konsenzuálně provedené nebo co se konsenzuálně odehrálo.

Nešlo to bez jména?

Jistěže to šlo bez jména.

Tak proč jste ho zveřejnil?

Řekněme po tlakem a pod emocemi jsem volil takováto slova. Jistě jsem mohl mluvit šťastněji. Ale stojím si za tím, že v tomto konkrétním případě se nejedná o oběť, bylo to zcela konsenzuální (myslí tím sex - pozn. red.).

Takže jste neměl předem připravené, že to jméno zveřejníte?

Ne, to jsem neměl připraveno.

A udělal byste to znovu?

Jak vidíte, dneska to nečiním.

Protože už ho známe.

Protože už ho znáte.

Snímky ze zahájení procesu s Dominikem Ferim:

+12

Reklama

Doporučované