Hlavní obsah

Osahávání ve Sněmovně i sex v bytě. 3 případy, za které Feriho stíhá policie

Foto: TOP 09

Dominik Feri se kvůli výpovědím několika žen o jeho sexuálním násilí vzdal loni v květnu poslaneckého mandátu.

Reklama

Seznam Zprávy přinášejí dosud neznámé podrobnosti činů, za které policie v pondělí obvinila bývalého poslance TOP 09 Dominika Feriho.

Článek

Politickou kariéru poslance TOP 09 Dominika Feriho zničily loni výpovědi hned několika žen, které veřejně popsaly, že se na nich dopustil sexuálního násilí.

Když nyní policie po devíti měsících práce Feriho obvinila, hovoří policejní dokumenty o třech skutcích – o dvou dokonaných znásilněních a jednom pokusu o znásilnění.

Dva ze stíhaných činů se podle policie odehrály u bývalého poslance doma, jeden pak v prostorách Poslanecké sněmovny. Policejní popis zmiňuje konkrétně sněmovní kuchyňku a také výtah.

Seznam Zprávy měly možnost pročíst část policejního usnesení, jímž v pondělí vyšetřovatelé Feriho obvinili. Z policejního materiálu vyplývají dosud neznámé skutečnosti:

Dva z činů, za něž je Dominik Feri obviněn, se staly v roce 2016, kdy nebyl zákonodárcem, ale zastupitelem v Teplicích a studentem vysoké právnické školy. A na druhou stranu vedle výčtu tří kauz zadokumentovaných v obvinění je zřejmé, že policie hledá případné další oběti – jak svědčí výzva, kterou zároveň s obviněním zveřejnila.

Pro vystudovaného právníka s doktorským titulem Feriho je nejcitlivější skutek uvedený v policejním dokumentu pod číslovkou tři. Podle policie se stal v noci z 23. na 24. března 2016. 

Do pražského bytu si tehdy obviněný přivedl dívku, kterou, jak uvádí policie, osahával a chtěl s ní mít sex. Když vytrvale odmítala, Dominik Feri jí – tvrdí detektivové – nabídl k pití fantu. Dívka pak částečně ztratila vědomí a Feri s ní měl pohlavní styk.

Policejní usnesení, ta část, s níž se Seznam Zprávy seznámily, neupřesňuje, zda v nápoji byl nějaký uspávací prostředek. Dívka však policistům při výslechu řekla, že po napití si dál už nic nepamatovala a že z Feriho bytu druhý den ráno odešla.

Právě tenhle případ posunul v obvinění případnou trestní sazbu až na deset let. Dívce totiž v době zadokumentovaného činu ještě bylo 17 let, z pohledu trestního práva byla dítětem. Což také znamená přísnější sazbu.

Vyšetřovatelé v usnesení zmiňují, že Ferimu byl věk dívky znám. Obecně píší, že „zjevně věděl“, kolik jí je let.

Mimochodem, kolem věku vznikl v úterý trochu zmatek. Policie nejprve zveřejnila informaci, že Feri je obviněn ze „znásilnění spáchaného na dítěti“. Teprve později doplnili vysvětlení, že dívce bylo 17 let, a tak se vysvětlilo, že při sexuálních deliktech je hranice pro „dítě“ 18 let.

Feri: U výslechu jsem popsal, jak to bylo

Podobné svědectví, jaké zadokumentovala policie v usnesení o Feriho trestním stíhání, přinesly loni v červnu Deník N a Deník Alarm. Citovaly také dívku, která uvedla, že u Feriho v bytě vypila fantu, usnula a vzbudila se po nějaké době nahá – ve chvíli, kdy na ni Dominik Feri sahal.

„Nedokázala jsem ale ovládnout tělo, jen jsem se lepila na studenou zeď, abych od něj byla co nejdál, ale on mě držel a osahával. Ani nevím, jestli jsme měli sex. Rozhodně vím, že mi do intimních míst strkal prsty, že na mě sahal, sahal na mě několikrát za tu noc,“ popsala.

Zda se jedná o totožné případy a o dívku, na jejíž výpovědi nyní kriminalisté vystavěli tu nejzávažnější část Feriho obvinění, nelze ověřit.

„Probíhající řízení bohužel nemohu blíže komentovat,“ uvedl ve středu pro Seznam Zprávy Dominik Feri. „Trvám na tom, že nařčení ze sexuálního násilí nejsou pravdivá. Při podání vysvětlení jsem rámcově popsal, jak se události staly. Policie ale až nyní usnesením přesně vymezila, čemu se bude věnovat, a k tomu budu nyní poskytovat konkrétní důkazy. Případy, tak jak jsou diskutovány, se měly odehrát před dlouhou dobou, například v roce 2016, ale i přesto k nim lze důkazy obstarávat a poskytovat policii součinnost.“

Mladá fronta Dnes ve středu napsala, že zmíněná sedmnáctiletá dívka, která usnula po vypití fanty, policistům rovněž poskytla zprávy, v nichž se jí Feri za noční incident omlouval. Podle deníku také policisté prověřují ještě dalších pět případů, které nejsou součástí aktuálního obvinění.

Úterní Feriho vyjádření, které rozeslal novinářům, potvrzuje, že případů, na nichž policie pracovala, bylo zřejmě víc. Obviněný však naznačil, že už je kriminalisté neprověřují. „Prokážu svou nevinu tak jako doposud ve všech ostatních případech v této věci. Nadále budu poskytovat policii veškerou součinnost,“ reagoval exposlanec na zahájené stíhání.

Pokusy u výtahu

Druhý skutek, který policejní usnesení zmiňuje, se odehrál v červenci 2016 a bylo to rovněž u Feriho doma. Dívce, již uvádí policejní dokument, bylo tehdy 20. Policie píše, že Ferimu dávala opakovaně najevo, že s ním nechce spát. Obviněný ji však podle policie povalil na postel, stáhl jí kalhoty a – přestože nechtěla – měl s ní pohlavní styk.

Poslední z případů se datuje do doby, kdy už Dominik Feri působil jako poslanec TOP 09. V únoru 2018 ho přišla navštívit do Sněmovny dvacetiletá dívka, které předtím nabídl, aby u něj pracovala jako stážistka. Vyšetřovatelům řekla, že se ji Feri snažil líbat v kuchyňce a že ji osahával. Mladá žena uvedla, že se bránila, uhýbala mu a nakonec se jí povedlo vymanit ze sevření. Další pokusy pak podle výpovědi následovaly u výtahu, když dívka ze Sněmovny odcházela.

I tenhle příběh má podobné rysy jako svědectví, které novináři zveřejnili už loni v květnu. V televizi Nova tehdy mluvila žena, která vylíčila, že ji jako budoucí stážistku Feri ve Sněmovně líbal a osahával. „Tehdy jsem s brekem z Poslanecké sněmovny utekla,“ řekla.

Ukázala na kameru i telefon s omluvnými zprávami, které jí druhý den Dominik Feri poslal. „Bylas vážně super a štve mě, že jsem to hned v úvodu posral svou neprofesionalitou,“ stojí v jedné zprávě.

Foto: TV Nova

Omluvná zpráva, kterou Dominik Feri poslal jedné z dívek.

Kolik je ještě případů?

Není zřejmé, jestli policisté po Feriho obvinění pracují ještě na případech dalších dívek. Deník N a Deník Alarm jich loni na jaře zveřejnily více, než kolik obsahuje policejní obvinění. Z příběhů popsaných v článcích zahájila policie další kroky v případu, který se týká sedmnáctileté dívky.

Na druhou stranu, ne všechny tehdy uvedené případy končily tím, že si Dominik Feri vynutil sex, některé popisovaly hlavně nevhodné chování nebo urážení žen, které ho odmítly.

Jedna dívka řekla reportérům obou deníků, že Dominik Feri zatarasil dveře pokoje nočním stolkem, aby nemohla utéct, a vrhl se na ni. Jiná uvedla podobnou zkušenost ze sprchy. Je nutné dodat, že tahle svědectví nestála sama o sobě: novináři mluvili i s lidmi, jimž se krátce po nepříjemném zážitku mladé ženy svěřily – tedy s kamarádkami nebo příbuznými.

Zeman se zastal Feriho

„Ve věci jsem na podzim podával vysvětlení a jeho předmětem byla i další nařčení uvedená v těchto článcích. Proč v usnesení nejsou, mohu jen odhadovat. K těmto situacím jsem rovněž předložil důkazy, že se odehrály naprosto jinak, například že žádný příběh s nočním stolkem či sprchou se nestal, ač to novináři bombasticky psali,“ řekl nyní Feri pro Seznam Zprávy.

„Vůbec si nedovedu vysvětlit, co vedlo dotyčné k tomu, že přišly s takovými příběhy. Zejména pak, když v důkazech předložených policii tato svá tvrzení popírají. Taková závažná nařčení se ale nedají vzít jednoduše zpět,“ dodal.

Že obětí mohlo být víc, si ovšem myslí zjevně i policie. V úterý – spolu s informací o Feriho stíhání – už podruhé zveřejnila výzvu, ať se přihlásí další ženy, které bývalý poslanec nutil k pohlavnímu styku.

Oficiálně nechce policie ani státní zastupitelství o detailech kauzy mluvit. „Po skončení vyšetřování bude státní zástupkyně v rámci přípravného řízení rozhodovat o tom, zda ve věci podá obžalobu, či vyřídí věc jiným způsobem,“ řekl pouze Aleš Cimbala, mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze.

Dominik Feri už loni jednoznačně popřel, že se na ženách dopouštěl sexuálního násilí. „Není pro mě většího pocitu potupy a osobního selhání než se ohlédnout zpět na situace, kdy jsem se zachoval nevhodně, nepatřičně či negentlemansky. Všechna taková selhání mě mrzí a hluboce a upřímně se za ně omlouvám,“ dodal zároveň.

Reklama

Doporučované