Hlavní obsah

Policie: Feri je stíhán i za znásilnění spáchané na dítěti. Sazba 10 let

Foto: Seznam Zprávy

Dominik Feri na policejní obvinění reaguje slovy, že prý prokáže svou nevinu.

Reklama

aktualizováno •

AKTUALIZUJEME. Policie mnoha měsících vyšetřování obvinila exposlance Dominika Feriho ze znásilnění. Policisté ho prověřovali poté, kdy jej několik žen obvinilo ze sexuálního násilí.

Článek

Policie uvedla, že v případě odsouzení hrozí Ferimu až deset let vězení, protože je stíhán i pro trestný čin znásilnění spáchaný na dítěti. Dítětem se podle paragrafu 126 trestního zákona „rozumí osoba mladší 18 let, pokud trestní zákon nestanoví jinak“.

„V tomto případě mluvíme o dítěti jako o osobě, která dovršila sedmnáctý rok věku,“ uvedl na webu pražské policie její mluvčí Jan Daněk.

Policisté Feriho začali prověřovat poté, kdy jej několik žen loni na jaře v médiích obvinilo ze sexuálního nátlaku, obtěžování a násilí. Feri, který měl četné příznivce hlavně u mladé generace, po svědectví žen v květnu rezignoval na poslanecký mandát a oznámil, že nebude kandidovat v podzimních volbách do Sněmovny. Skončil také v TOP 09 a stáhl se z veřejného života.

Dominik Feri v reakci na policejní obvinění napsal na Instagram: „Po 9 měsících konečně nastal posun. Prokážu svou nevinu tak jako doposud ve všech ostatních případech v této věci.“

Po poledni pro Seznam Zprávy uvedl bez bližších podrobností, že na usnesení podává stížnost. „Nadále budu poskytovat policii veškerou součinnost,“ dodal pro Seznam Zprávy.

Mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala potvrdil, že policie začala stíhat jednu osobu, jméno nekomentoval. Informaci, že jde o Feriho, přinesly Česká televize a Deník N.

„Mám důvěru v policii a v soudy, že celou věc důsledně vyšetří a spravedlivě posoudí,“ uvedla šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová v reakci pro Seznam Zprávy.

Tomáš Czernin, senátor a 1. místopředseda TOP 09, pak posun v případu okomentoval takto: „To si musí vyřídit on jako občan Feri, pokud se něčeho dopustil, je potřeba, aby to bylo řádně vyšetřeno. Pokud se něčeho dopustil, tak aby byl potrestán. On poté, co se vzdal mandátu poslance, tak opustil TOP 09.“

Aktuálně.cz zjistilo, že policie stíhá Feriho kvůli znásilnění více dívek. Podle serveru jde o jednociferný počet obětí menší než pět. „Ne všem ublížil stejnou intenzitou, u některých zůstalo u pokusu. Kriminalisté nadále ověřují poznatky o dalších možných obětech, aby je následně mohli k obvinění přidat, případně naopak vyloučit,“ píše web.

Feri po zveřejnění výpovědi několika žen odmítl tvrzení, že se dopustil sexuálního násilí, omluvil se ale za „nevhodné“ či „nepatřičné“ chování.

„V předmětné věci bude nadále pokračovat přípravné řízení trestní, a to ve fázi vyšetřování. Neboť je přípravné řízení ze zákona neveřejné, nelze k věci v současné době poskytnout žádné bližší informace. Zejména nelze blíže konkretizovat popis stíhaného skutku, dotčené osoby či úkony provedené v trestním řízení,“ uvedl v úterý mluvčí pražského státního zastupitelství.

Kauza Feri

Deník N a A2larm přinesly v květnu svědectví dívek, podle kterých je tehdejší poslanec nutil k pohlavnímu styku, zpravidla opilé. Jednotlivé případy od sebe dělí i celé roky, nikdo se jimi dlouho nezabýval.

Připomněl, že na obviněnou osobu je nutné nadále hledět podle zásady presumpce neviny, o případné vině a trestu rozhodne jenom soud. Je nyní předčasné činit závěry o tom, jakým způsobem bude přípravné řízení vyřízeno, tedy zda bude podána obžaloba, či bude věc vyřízena jinak, dodal mluvčí.

Dozor v přípravném řízení v tomto případě vykonává státní zástupkyně Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 3.

Zprávu jsem aktualizovali v celém rozsahu.

Reklama

Doporučované