Hlavní obsah

Spolupracuji s policií, tvrdil Feri. Jenže u výslechu mlčel

Foto: Foto: Tomáš Tkáčik, Profimedia.cz

Dominika Feriho policie obvinila v březnu loňského roku.

Reklama

Bývalý poslanec Dominik Feri od začátku vyšetřování kauzy údajného znásilnění tří dívek tvrdil, že s policií spolupracuje a předkládá jim své důkazy o nevině. A také svou verzi příběhu, že trestný čin nespáchal.

Článek

Až za dva týdny začne soud s bývalým poslancem Dominikem Ferim, bude to poprvé, co zazní jeho obhajoba proti obvinění, že znásilnil tři mladé ženy.

Podle zjištění Seznam Zpráv Dominik Feri při výslechu odmítl k obviněním vyjádřit, ačkoliv od začátku vyšetřování tvrdil, že spolupracuje. Ve skutečnosti s policií stručně mluvil jen před zahájením vyšetřování. Ale pak už nevypovídal a  nechtěl ani odpovídat na dotazy kriminalistů: Podle ověřených informací redakce se dostavil k výslechu pouze loni 21. dubna, tedy měsíc a půl po zahájení trestního stíhání. Policistům řekl, že nechce a nebude vypovídat.

Přitom v reakci na zahájení trestního stíhání Dominik Feri pro Seznam Zprávy před rokem v březnu prohlásil: „Prokážu svou nevinu… Nadále budu poskytovat policii veškerou součinnost.“ A podobně hovořil i pro další média.

„Obávám se, že nemáte správné informace,“ zareagoval nyní bývalý politik na dotaz Seznam Zpráv, proč hovořil o „součinnosti“, a přitom odmítl vypovídat. Na přímou otázku, jestli vyšetřovatelům odpovídal na otázky, zopakoval svá dřívější slova: „Policii jsem poskytoval součinnost i důkazy. Konkrétní budu u soudu.“

O tom, jak Feri přistoupil k vyšetřování, nechtěla mluvit ani Adéla Hořejší, advokátka zastupující tři ženy, které Feri podle obžaloby znásilnil. „K procesním volbám pana obžalovaného se nyní nemohu vyjadřovat,“ řekla Hořejší.

Na dotaz, jestli Feri na policii mluvil, státní zástupkyně Petra Gřivnová pouze řekla: „V obecné rovině lze konstatovat, že je právem každého obviněného vyjádřit ke všem skutečnostem, které se mu kladou za vinu, a k důkazům o nich, stejně jako je jeho právem k věci nevypovídat. Jakou variantu stíhaná osoba zvolila, nelze v průběhu probíhajícího trestního řízení sdělovat.“

Po dvou letech promluvím

Obecně platí, že stíhaného člověka není možné k výpovědi na policii nutit. Mlčení bývá i častou taktikou obhajoby: Obviněný zkrátka čeká, co vše proti němu vyšetřovatelé nasbírají, a pak se tyhle důkazy snaží rozbít až před soudem.

„Vítám, že po pomalu dvouletém čekání budu moci soudu předložit důkazy dokládající mou nevinu,“ napsal Feri v prohlášení loni v prosinci, kdy na něj státní zástupce podal obžalobu.

Feri pouze předloni v říjnu, jak Seznam Zprávy rovněž ověřily, poskytl kriminalistům rámcový popis, jak se podle něj události staly. Předal jim také zprávy, které si s ženami psal.

Dominik Feri půjde před soud

To bylo ovšem ještě před tím, než policisté šestadvacetiletého Feriho oficiálně obvinili. Tedy v situaci, kdy teprve sbírali informace a vyhodnocovali, jestli se vůbec stal trestný čin. To, co Feri v téhle fázi detektivům řekl, se podle zákona nemůže objevit v obžalobě jako důkaz.

První informace s podezřením, že si Feri vynucoval sex u mnoha žen, přinesly předloni DeníkNAlarm. Některé z těchto případů se nakonec objevily i v aktuální obžalobě.

Seznam Zprávy loni zjistily, že Feriho obvinění se týká doby, kdy byl mladý politik teprve zastupitelem v severočeských Teplicích a studentem práv.

Z osmi případů zbyly tři

V jednom případě si Feri přivedl do pražského bytu dívku, kterou během večera osahával a chtěl s ní mít pohlavní styk. Dívka ho odmítala a nakonec mělo dojít ke znásilnění. Protože bylo tenkrát dívce teprve 17, z pohledu trestního práva byla ještě dítětem, zvýšila se tím Ferimu trestní sazba - v krajním případě může jít až na deset let do vězení.

Druhé znásilnění se mělo stát také v bytě na pražském Žižkově, třetí skutek v roce 2018 - to už byl Feri poslancem - přímo v Poslanecké sněmovně: Vyšetřovatelé ho vyhodnotili jako pokus o znásilnění. „Trvám na tom, že nařčení ze sexuálního násilí nejsou pravdivá,“ reagoval před rokem Feri.

Kriminalisté pracovali ještě s případy dalších pěti žen. Zvažovali, jestli k sexuálnímu násilí došlo, nebo ne. Nakonec je odložili bez obvinění. A státní zastupitelství jejich krok potvrdilo.

Reklama

Doporučované