Hlavní obsah

Pacient z IKEM: Vyhrožovali mi, ať nechválím lékaře. Oznámil to policii

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Tomáš Vích veřejně promluvil o tom, že mu někdo vyhrožoval. Podal kvůli tomu trestní oznámení.

Reklama

aktualizováno •

Tomáš Vích, kterému transplantovali srdce, dostal před úterní tiskovou konferencí v IKEM anonymní telefonní výhrůžky. Poté došlo i k návštěvě neznámého muže, který mu také přijel vyřídit doporučení, ať do Prahy nejezdí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Začalo to telefonáty ze skrytého čísla: Nejezděte do Prahy, mohlo by se vám něco stát. A pak podobný vzkaz předal Tomáši Víchovi i neznámý muž, který mu vlezl až na zahradu.

Stalo se to v době, kdy byl Tomáš Vích pozván na tiskovou konferenci v Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM), kde má u příležitosti 40. výročí první transplantace srdce promluvit jako pacient o svých zkušenostech.

Jak Tomáš Vích řekl pro Seznam Zprávy, vyhrožují mu už druhý týden, aby veřejně před novináři nepromluvil. „Oznámil jsem to u nás na obvodním oddělení policie. Toho člověka, který byl u mě na zahradě, jsem jim i popsal,“ řekl. O vyhrožování promluvil i v závěru úterní tiskové konference.

Tomáš Vích se před lety dostal do programu na voperování umělých srdcí od společnosti Carmat a po 18 měsících dostal lidský orgán. A právě program umělých srdcí se stal součástí kauzy, kde se vyšetřuje podezření na vydírání lékařů v IKEM a kterou Seznam Zprávy mapují od loňského srpna.

Bývalý ředitel Michal Stiborek a jeho náměstek Jiří Malý jsou v ní stíháni za to, že tlačili na lékaře Ivana Netuku a Jana Pirka, senátora za TOP 09, ať proti managementu nemocnice nevystupují. Jinak že na ně zveřejní kompromitující materiály.

Před dvěma týdny pak Seznam Zprávy zjistily, že podle detektivů náměstek Malý chtěl také diskreditovat kardiochirurga Netuku – podílel se na sepsání anonymů, podle nichž byl program umělých srdcí neetickým experimentem a zbytečně při něm umírali lidé.

I proto si Tomáš Vích myslí, že program, kterým v IKEM prošel, byl důvodem doporučení, aby do Prahy na tiskovou konferenci nejezdil. Umělé srdce mu pomohlo v době, kdy jeho vlastní pracovalo na deset procent.

A Vích se v IKEM chystal projekt pochválit. „Četl jsem vaše články a podle mě to, co se mi stalo, má s tímhle projektem souvislost. Nemůžu to tvrdit jistě, nemám důkazy. Ale vychází mi to tak,“ potvrdil Vích.

Něco se vám může stát

V prvním telefonátu, jak líčí, se Tomáš Vích po zvednutí telefonátu ze skrytého čísla dozvěděl od mužského hlasu, že by neměl na tiskovku jezdit. Když se ptal proč, odpověď zněla: Když nepojedete, pomůžete si.

Tomáš Vích se s tímhle zážitkem svěřil kamarádce i svému lékaři Netukovi.

Další telefonát podle Vícha následoval po třech dnech. Tentokrát volající muž přesně věděl, kdy byl naposledy v IKEM na velké kontrole a kdy na pravidelných odběrech. A že vesnice, ve které bydlí, je krásná. „Řekl mi, že o mně ví všechno. A znovu zopakoval, ať na tiskovku nejezdím,“ vzpomínal Vích.

Ve třetím hovoru se Tomáš Vích dozvěděl, že by se mu mohlo něco stát, když do Prahy pojede. Po tomhle zážitku se rozhodl věc oznámit na policejním oddělení v Jičíně.

Tomáš Vích říká, že minulý pátek uviděl na zahradě svého domu neznámého muže v tmavém kabátu a čepici. „Zopakoval mi totéž, co anonymy do telefonu. Ptal jsem se: Vy mi vyhrožujete? A on že když nepojedu, můžu z toho profitovat. To slovo jsem si zapamatoval, padlo asi dvakrát – bez podrobností,“ řekl Vích, který později muže vylíčil i policistům do protokolu.

„Já měřím 189 centimetrů, on byl o hlavu menší. A měl tři žluté prsteny na levé ruce. Na sobě kalhoty, asi od obleku,“ uvedl Tomáš Vích. Muž podle něho po krátkém rozhovoru nasedl do zelenkavé octavie s řidičem. „I na policii jsem řekl, že tohle může udělat jen lidská zrůda,“ dodal Vích.

Píše „kolektiv zaměstnanců“

První anonym o projektu umělých srdcí přišel vedení IKEM v e-mailu a byl podepsán jako „Kolektiv zaměstnanců“.

Stejný dopis – i s tabulkou pacientů – pak před Vánocemi přišel i do schránek ministra zdravotnictví Vlastimila Válka nebo prozatímní ředitelky IKEM Heleny Rögnerové.

Anonymy o zemřelých pacientech byly podle policie součástí plánu, jak zničit kariéru i pověst lékařům Netukovi a Pirkovi. Že se na vytváření kompromitujícího anonymu podílel náměstek Malý, dokládají vyšetřovatelé zprávami v mobilu, které si přes aplikace Signal a WhatsApp vyměňoval s dalšími aktéry případu.

„Z výše uvedené komunikace vyplývá, že profesor Jiří Malý připravoval podklady pro sepsání anonymu a později i trestní oznámení na profesora Ivana Netuku (zřejmě i profesora Jana Pirka),“ stojí v policejním vyhodnocení zabavené komunikace, kterou Seznam Zprávy prostudovaly.

„Nemohu se vyjadřovat k obsahu policejního spisu,“ reagoval na obvinění vznesená policií náměstek Malý.

Reklama

Doporučované