Hlavní obsah

Peníze za metro D získá i Putinův oligarcha. Hřib žádá vládu, aby zasáhla

Foto: Shutterstock.com

Oligarcha Oleg Děripaska patří k dlouholetým spojencům ruského vládce Vladimira Putina.

Reklama

Stavební obr Strabag se podílí na výstavbě metra D v Praze. Vedení metropole vadí, že peníze ze zakázky plynou do firmy spoluvlastněné oligarchou Olegem Děripaskou. Pražský primátor vyzývá vládu a EU k zásahu.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Bezmála 14 miliard korun zaplatí pražská metropole za první úsek nového metra D na trase Pankrác–Olbrachtova konsorciu firem, mezi nimiž figuruje i rakouský stavební gigant Strabag.

Jeho spolumajitelem je i ruský oligarcha Oleg Děripaska, který se kvůli sepětí s prezidentem Vladimirem Putinem nachází na sankčních seznamech ve Velké Británii a USA. A jak už Seznam Zprávy popsaly, zůstává nejasné, proč tak zatím neučinila Evropská unie.

Podle zjištění Seznam Zpráv se už pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) kvůli ruské agresi na Ukrajině obrátil na vládu Petra Fialy (ODS), aby zpřísnila opatření vůči ruskému kapitálu spojenému s Kremlem.

„Apeloval jsem na Ministerstvo financí a na vládu, aby záležitost ruských oligarchů a neprůhledných vlastnických vztahů začala intenzivně řešit. Ruku v ruce to ale musí také začít efektivně řešit EU. Praha a další evropská města nemohou sloužit jako útočiště pro oligarchy, kteří podporují putinovský režim, který páchá válečné zločiny na Ukrajině. Reakce české vlády musí být co nejrychlejší,“ řekl primátor Hřib Seznam Zprávám, za jehož vedení se pražská radnice profiluje kriticky vůči politickým režimům v Rusku a Číně.

Náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha Sobě) je připravený v případě zavedení speciálních opatření konat.

„Hlavní město odsuzuje nevyprovokovanou a strašnou válku proti Ukrajině. Rozhodnutí o sankcích závisí však na vydání normativního aktu na evropské úrovni s přímým dopadem na ČR, či na naší vládní úrovni. Jakmile se tak stane, jsme ve spojení s dopravním podnikem a advokáty, abychom byli schopni rychle reagovat,“ řekl Seznam Zprávám náměstek Scheinherr.

EU musí jednat

Vedení metropole přiznává, že magistrát loni vysoutěženou zakázku na výstavbu „déčka“ už zrušit nemůže – což potvrzuje i ředitel pražského dopravního podniku, který je zadavatelem výstavby nového metra. „Zákony nám neumožňují nikoho ze zakázky vyloučit kvůli postojům jednoho z akcionářů,“ řekl Seznam Zprávám šéf podniku Petr Witowski.

Primátor Zdeněk Hřib proto spoléhá na zásah vlády. „Metro D má stavět celé konsorcium firem (podle serveru Zdopravy.cz vedle Strabagu i společnosti Subterra, Hochtief CZ, Hochtief Infrastructure a Ed. Züblin, pozn. red.). Strabag je jen jednou z nich. Ani za nouzového stavu ale nemůže město jako veřejný zadavatel zasáhnout do již vysoutěžené zakázky s podepsanou smlouvou, protože by šlo o nezákonný postup. Vláda nicméně může přijímat opatření a měla by, je na to nejvyšší čas,“ uvedl šéf pražské radnice.

Řešením by podle něho bylo zmrazení majetků ruských velkopodnikatelů, kteří by v případě vlastnictví akcií ve firmách přišli o dividendy.

„Vláda musí v první řadě podniknout maximální kroky vedoucí k důsledné evidenci majetku osob a firem Ruské federace uvedených na sankčních seznamech EU. Poté je potřeba přistoupit k rychlému zmrazení těchto majetků, což by u podílů ve firmách mělo vést i k tomu, že sankcionované osoby nezískají jejich dividendy,“ uvedl Hřib.

Fialův kabinet chystá speciální opatření vůči firmám a podnikatelům napojeným na Kreml a Putina. Jejich přesná podoba však není zatím známa. „Vláda nad rámec mezinárodních sankcí chystá vlastní (sankce) vůči firmám s ruskými majiteli. Jsme ale připraveni kvůli nim měnit i zákony,“ řekl Seznam Zprávám na začátku března ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Vzorem londýnský starosta

Vedení Strabagu ruskou agresi na Ukrajině odsoudilo. Akcionář firmy Oleg Děripaska vyzval k mírovým jednáním, jmenovitě a veřejně však Putina a jeho politický režim se zvěrstvy na Ukrajině nepropojil. Brání se, že k ruskému vládci nemá tak blízko.

Jednoho z nejbohatších Rusů umístily Spojené státy na sankční seznam v roce 2018, Velká Británie tak učinila minulý týden.

Pražský primátor Zdeněk Hřib v souvislosti s případem Děripasky zmínil, že inspirací mu je aktivita londýnského starosty.

„Sadiq Khan vyzval britskou vládu k okamžitému uvalení plánovaných sankcí, zveřejnění seznamu osob, které mají být sankcionovány, a k rozšíření sankčních opatření nad rámec nemovitostí i na zabavení hodnotných věcí, jako jsou jachty, auta a umění. U nás v Praze se to paralelně může týkat třeba pozemků pro řešení nedostupnosti bydlení nebo výstavby nových škol. Khan také požadoval, aby došlo ke zlepšení financování příslušných úřadů (National Crime Agency, Serious Fraud Office), aby vyšetřovatelé mohli co nejefektivněji pracovat tak, aby došlo k postihu ruských oligarchů,“ popsal Hřib své představy.

Oleg Děripaska zbohatl zejména díky obchodům s hliníkem. Do akcionářské struktury skupiny Strabag vstoupil v roce 2007 prostřednictvím kyperské firmy Rasperia Trading Limited. Dnes podle tiskové mluvčí centrály Strabagu Marianne Jakl vlastní tato společnost ve Strabag SE celkem 27,8 procenta. Jeho vliv na chod Strabagu bagatelizuje vysvětlením, že Děripaska v této kyperské schránce údajně vlastní méně než polovinu akcií.

Reklama

Doporučované