Hlavní obsah

Podezřelá směna bytů v Brně: Syn politika TOP 09 chce do lepšího

Foto: Jan Pospíšil, Seznam Zprávy

Soused Ivan Dvořák tvrdí, že Václav Brym v bytě nebydlí. „Že by tam byl nějaký pohyb v tom bytě? Ne, já to slyším.“

Reklama

Syn brněnského politika TOP 09 Martina Bryma se dostal do hledáčku opozice kvůli snaze vyměnit obecní byt. V případu figuruje i  Radim Suchánek, který je obviněný v kauze machinací s byty na radnici Brno-střed.

Článek

Když těsně před komunálními volbami David Oplatek (SZ) předložil zastupitelstvu městské části Brno-střed návrh na prověření směny dvou obecních bytů, neuspěl. Poté, co detektivové protimafiánské policejní centrály tento týden zatkli osm lidí v souvislosti s machinacemi s obecními byty, případ nabyl na aktuálnosti .

I proto, že v něm sehrál roli technik správy nemovitostí Radim Suchánek, který figuruje mezi obviněnými. Dále proto, že výměnu bytů posvětila bytová komise, jejíž předseda je vazebně stíhaný politik ODS Otakar Bradáč. A co víc - jeden z nájemců je syn nově zvoleného zastupitele Martina Bryma, který kandidoval za TOP 09 z druhého místa na společné kandidátce s ODS.

„Napadlo nás, jestli se náhodou nejedná o fiktivní výměnu,“ říká pro Seznam Zprávy zastupitel a člen bytové komise městské části Brno-střed David Oplatek.

Syn politika chtěl do lepšího

Václav Brym je synem lídra TOP 09 letošních komunálních voleb Martina Bryma. Obecní byt v brněnské Stavební ulici ale získal ještě před tím, než se jeho otec stal zastupitelem. Bylo to letos v dubnu a už v srpnu požádal bytovou komisi o svolení k výměně za byt v  lukrativnější části města - v ulici Údolní. V domě, který má jít do privatizace.

Komise v čele s momentálně stíhaným Otakarem Bradáčem (ODS) doporučila radním směnu bytů schválit.

V podkladech pro bytovou komisi byl i zápis z místního šetření v obou bytech od zmiňovaného technika Radima Suchánka. Oba nájemníky v bytech prý zastihl. Že tam skutečně žijí, mu prý potvrdili sousedé.

Foto: Zdroj: z materiálu pro zasedání zastupitelstva MČ Brno-střed, Seznam Zprávy

Zápis z místního šetření v domě ve Stavební ulici, který sepsal technik Správy nemovitostí Radim Suchánek.

Členka bytové komise Kristýna Fuchsová má ale za to, že šetření technika Suchánka byla už delší dobu nedůvěryhodná. „I proto jsme se rozhodli, že se do těch obou domů vypravíme,“ vysvětlila Fuchsová.

Výsledky jejich pátrání byly obsaženy v materiálu, který 14. září dostali na stůl zastupitelé městské části Brno-střed. V prvním bytě, kde měl žít nájemník Václav Brym, nenašli nikoho. Nahlédnutím do oken zjistili, že byt je prázdný. „Bylo vidět, že ten byt je absolutně nezařízený a zaprášený, že tam patrně v posledních měsících nikdo nepobýval,“ říká Oplatek. „Zjistili jsme hodně odlišné skutečnosti než ten technik,“ doplňuje jej Fuchsová.

Na druhé adrese v Údolní ulici jim měl místo nahlášeného nájemníka otevřít dveře někdo úplně jiný. Oba členové bytové komise se domnívají, že to byl právě Václav Brym. Tedy ten, kterého původně marně hledali v ulici Stavební. Stoprocentní jistotu nemají, ale později si našli jeho fotografii na internetu. „Sousedi ze stejného patra říkali, že v tom bytě bydlí mladý pár. A to už více než rok. Z toho usuzujeme, že po tu dobu byt užívá a že celá ta směna byla jenom způsob, jak vlastně zlegalizovat stav, že ten skutečný nájemce už bydlí v tom městském bytě,“ vysvětluje Oplatek.

Nájemníci domu ve Stavební ulici politikova syna nevídají. Video: Kristina Ciroková, Jan Pospíšil

Sousedé nájemníka nevídají

Reportérka pořadu Terén se pokusila sama zjistit, zda syn politika Bryma v městském bytě ve Stavební ulici žije, či nikoliv. Jenže v bytě jej nezastihla.

Podle oslovených nájemníků si tam zhruba před dvěma týdny nastěhoval pár věcí a do oken dal závěsy. Dovnitř už tedy není vidět. „Dali si na okno závěs, protože předtím bylo jasně vidět, že ten byt je neobydlený, špinavý. Nebyla tam ani židle, vůbec nic,“ popsala jedna z obyvatelek domu a druhá potvrdila, že nájemníka z tohoto bytu nevídá.

Soused z vedlejšího bytu Ivan Dvořák tvrdí, že Václav Brym tam nebydlí. „Že by tam byl nějaký pohyb v tom bytě, že by to bylo obývané? Ne, ne, já to slyším, my jsme sousedé,“ uvedl Dvořák.

„Chodí se domů jen vyspat“

Václav Brym nezvedal svůj mobilní telefon. Jeho otec, politik TOP 09 a nově zvolený člen zastupitelstva Brno-střed, si vymínil, že na otázky odpoví jen e-mailem. A rovnou napsal, že syn „reagovat nebude“.

„Syn je mladý, ekonomicky aktivní člověk, který zároveň pracuje, studuje a aktivně tráví i svůj volný čas. O takových lidech je obecně známo, že se domů chodí často jen vyspat. Není tedy překvapením, že jej v bytě nezastihnete,“ napsal v dopise pro Seznam Zprávy.

A že by pro svého syna sjednal na radnici nějakou výhodu? „Toto naprosto vylučuji. V době, kdy mému synovi byl byt přidělen, jsem já sám nebyl ani v bytové komisi, ani v radě, dokonce ani v zastupitelstvu. Opravdu nevím, jakým způsobem bych tedy mohl přidělení bytu ovlivnit,“ reagoval Martin Brym.

Opoziční zastupitelé podezírají bývalého technika správy nemovitostí Radima Suchánka z manipulací.Video: Kristina Ciroková, Jan Pospíšil

Manipulace s šetřeními v bytech?

Rada městské části o směně bytů zatím nehlasovala. Radní Jan Mandát (ODS), který má v gesci bytovou politiku a sám je též členem bytové komise, dosud neviděl důvod, proč případ prověřovat. Kritizuje naopak to, jak se jeho kolegové z komise snažili pátrat na vlastní pěst.

„Musíme vycházet z nějakých kvalifikovaných podkladů, ne, že členové komise způsobem, který odporuje zákonu, obstarají nějaké informace a vydávají to za fakta. To se omlouvám, ale to pro mě není dostatečný důkaz,“ říká Mandát a zároveň se zastává i v korupční kauze bytů na radnici Brno-střed obviněného technika Suchánka. Prý na něj nikdy nebyly stížnosti. Naopak. „Co začal dělat ta místní šetření v těch bytech on, tak dost zásadním způsobem narostla jejich kvalita,“ tvrdí radní Mandát.

Úplně jiný pohled na to má opoziční zastupitel David Oplatek. „Vzhledem k tomu, že pan Suchánek je teď jeden z obviněných v rámci té korupční kauzy na radnici Brno-střed, tak se nám potvrzují ta podezření z poslední doby, že ta šetření manipuloval,“ domnívá se Oplatek.

Radim Suchánek je stíhaný na svobodě. Technika správy nemovitostí už dělat nebude. Tajemník úřadu ho z pozice stáhl a zadal mu jinou práci. Suchánek se ve čtvrtek vzdal i svého mandátu zastupitele v Brně-Černovicích a vystoupil z hnutí ANO. Telefon má už několik dní vypnutý a štáb Seznam Zpráv ho nezastihl ani doma.

Reklama

Doporučované