Hlavní obsah

Policie řeší už přes 200 výroků o střelbě na fakultě. Stále přibývají

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Trestné výroky o prosincové střelbě na fakultě končí většinou finančním postihem. V jednom případě i několikaměsíční podmínkou.

Reklama

Případů vyhrožování či šíření poplašné zprávy v souvislosti s prosincovou střelbou na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze stále přibývá. Za měsíc se počet výroků, které policie řeší, zvýšil o více než sto.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Kriminalisté se zaměřují na výroky, které prosincové vraždění na Filozofické fakultě UK v Praze například schvalují, vyhrožují nápodobou nebo o případu šíří poplašné zprávy. Zatímco na začátku ledna policie hlásila 96 takových případů, po měsíci jich je už 239.

„Na základě poučení ze zahraničí jsme se od té události začali velmi intenzivně věnovat těm projevům, které s ní souvisí, protože nějaké to riziko nápodoby a těch věcí s tím spojených tady vždycky je,“ uvedl k tomu v rozhovoru pro Seznam Zprávy náměstek policejního prezidenta Tomáš Kubík.

Podle něj policisté už ve 132 případech zahájili trestní řízení proti konkrétním lidem. „Dvacet skutků máme zkráceno v přípravném řízení,“ doplnil náměstek Kubík.

Tresty, které za to padají, jsou většinou finanční. Podle Tomáše Kubíka se pohybují od 15 do 50 tisíc korun. V jednom případě dostal pachatel trestním příkazem osmiměsíční trest s podmíněným odkladem na tři roky.

Jedním z případů, které policisté řešili, byly i výroky šedesátiletého muže z Prahy. Čtyři hodiny po bezprecedentní tragédii 21. prosince 2023 sedl za klávesnici a na svůj facebookový profil napsal vzkaz policejnímu prezidentovi Martinu Vondráškovi. „Pane prezidente Ondrášku, za 15 minut vystřílím celou Sněmovnu. Takže jste přijeli pozdě. A doufám, že se pozůstalí budou domáhat odškodnění. Jste banda chcípáků a darmošlapů.“

Statusu, v němž autor udělal zjevnou chybu ve jménu policejního generála, ještě předcházel podobný příspěvek s komentářem k pachateli: „Škoda, že nešel do Strakovky, tam je taky dost lidí.“

Když majitele tohoto facebookového profilu Petra L. Seznam Zprávy vypátraly, nejprve autorství příspěvků vyslaných do světa popíral. Později na facebooku původní tvrzení opravil. Uvedl, že si vzpomněl a že status o střílení ve Sněmovně je jeho dílem. A vysvětlil, že ho myslel jako kritiku policie, která podle něj na místo přijela pozdě. Přesto jej policie prověřuje pro možný trestný čin šíření poplašné zprávy.

Seznam Zprávy minulý týden upozornily i na jeden konkrétní řetězový e-mail šířící konspirace ohledně tragické střelby na fakultě. V něm jeho autorka Nikola Bornová jde několikrát tak daleko, že dokonce naznačuje, že za útokem stály tajné služby.

Jako příklad uvádí telegramový účet, který se tvářil, že patří vrahovi. „Telegramový účet následně zmizel (došlo tajným službám, že udělaly s editací přešlap a „ruskou stopu“ tam budou muset naroubovat jinak?)?“ ptá se provokativně Bornová.

Její výroky, které policie prověřovala, jsou podle náměstka Kubíka na hraně zákona. „Nevylučuji ale, že v kontextu s dalšími okolnostmi, kdyby to mělo nějaký vývoj, že se to spojí s dalšími výroky, tak to může tu hranu trestného činu přeskočit,“ dodal náměstek Kubík.

Reklama

Doporučované