Hlavní obsah

Konspirace o střelbě v Praze v řetězových mailech. Našli jsme autorku textu

Nový díl Terénu Kristiny Cirokové se zabývá řetězovými e-maily na téma střelba na filozofické fakultě. Video: Kristina Ciroková, Jan Pospíšil, Seznam Zprávy

 

Reklama

Dezinformace o střelbě na filozofické fakultě se šíří i řetězovými e-maily. Tématem se zabývá nový díl pořadu Terén. Reportérka Seznam Zpráv vypátrala autorku jednoho z textů, která konspiruje o možném zapojení tajných služeb.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Autorka konspirativního článku Nikola Bornová konspirativní text o střelbě na filozofické fakultě v Praze zveřejnila na svém blogu. Za prosinec měla podle dat analytické společnosti SimilarWeb na této stránce více než 35 tisíc návštěv.

Její text si ale mezitím začal žít na internetu vlastním životem. Občanské hnutí Čeští elfové, které bojuje proti dezinformacím, jej zachytilo v řetězových e-mailech. Ty jsou jedním z dezinformačních kanálů, který je nebezpečný tím, že cílí především na zranitelnou skupinu seniorů.

V textu na téma střelba na filozofické fakultě Nikola Bornová píše o tom, že „čím více o tom víme, tím podivnější to celé vypadá“. Ve svých úvahách jde v textu několikrát tak daleko, že dokonce naznačuje, že za útokem stály tajné služby. Například, když píše o telegramovém účtu, který se tvářil, že je vraha Davida K.

„Telegramový účet následně zmizel (došlo tajným službám, že udělaly s editací přešlap a „ruskou stopu“ tam budou muset naroubovat jinak?),“ ptá se provokativně Bornová.

Reportérka Seznam Zpráv se autorky textu, který teď koluje mezi seniory, ptala, proč šíří takovou konspiraci. Nikola Bornová to vysvětlit nechtěla. „To tam nepíšu,“ řekla a bavit se dál o svém článku odmítla. „Já se omlouvám, ale já zrovna Seznam Zprávy příliš nerespektuju,“ prohlásila.

Na hraně zákona

Řetězové e-maily monitoruje i policie. Zabývala se i tímto textem. Podle náměstka policejního prezidenta Tomáše Kubíka je to případ, kdy se autor, ať už ze znalosti zákona nebo náhodou, pohybuje přesně na hraně zákona.

„Nevylučuji ale, že v kontextu s dalšími okolnostmi, kdyby to mělo nějaký vývoj, že se to spojí s dalšími výroky, tak to může tu hranu trestného činu přeskočit,“ uvedl Tomáš Kubík.

Případů, kdy lidé především na sociálních sítích tragédii schvalují nebo vyhrožují napodobením či v souvislosti s tímto tématem šíří poplašnou zprávu, už policie zaznamenala více než dvě stě.

O tom, jaké tresty za to padají nebo co dalšího autorka textu z řetězového e-mailu napsala, se dozvíte v úvodním videu.

Terén

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Autorka Terénu Kristina Ciroková.

Publicistický pořad Kristiny Cirokové.

Doba, ve které žijeme, osobnosti, které ji formují, politika, která ji rámuje. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #teren nebo na e-mail: kristina.cirokova@sz.cz.

Sledujte ZDE.

Reklama

Doporučované