Hlavní obsah

Jak vraha stopovali? Proč nečekali na fakultě? Otázky pro policii

Foto: Milan Malíček / Právo / Profimedia, Profimedia.cz

Pražská policie zveřejní podrobnosti k zásahu proti vrahovi, který před Vánoci zastřelil na filozofické fakultě 14 lidí.

Reklama

Tři týdny po tragédii zůstává nevysvětlené, kde se střelec pohyboval před vraždou a jestli ho policisté mohli zastavit. A jak silné bylo podezření, že je pachatelem vraždy v Klánovicích.

Článek

Vedení pražské policie bude odpoledne vysvětlovat, jak 21.prosince pátrala po vrahovi, který na filozofické fakultě zastřelil celkem 14 lidí. Slibuje, že zveřejní velmi podrobnou časovou osu, jež má - někdy dokonce i po vteřinách - rozebrat průběh policejního zásahu.

Tento sled událostí má doložit, že policisté při zásahu nepochybili. Ostatně za akci je chválí policejní prezident Martin Vondrášek i ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Přesto: Seznam Zprávy sestavily soubor otázek, na které dosud nepadla jasná odpověď.

Kdy se policie dozvěděla, že David K. jede do Prahy se zbraněmi?

Ve čtvrtek 21. prosince ve 12:19 zavolala na policii přítelkyně, že David K. chce spáchat sebevraždu. Oznámil to esemeskou. S tím, že jede do Prahy. Přivolaná hlídka pak v domě v Hostouni u Kladna našla vrahova zastřeleného otce. Zhruba o hodinu později si policisté s pomocí informací z databází poznamenali (ukazuje to oficiální dokument, o němž Seznam Zprávy psaly minulý týden), že David K. má registrovanou mimo jiné samonabíjecí pušku, brokovnici, pistoli a tlumič. Tedy je důležité vědět, od kdy mohli mít policisté podezření, že se nechystá zabít jen sebe - a že si proto vzal zbraně s sebou do Prahy.

Jak se David K. dostal do Prahy? A jak dlouho mu trvala cesta na fakultu?

Ve 14:35, jak zjistily Seznam Zprávy, si vrah zapnul mobil - do té doby ho měl vypnutý. Telefon se přihlásil k síti v Revoluční ulici v centru Prahy. Tedy nedaleko fakultní budovy v Celetné ulici a čtvrt hodiny chůze od Palachova náměstí, kde David K. začal před třetí odpoledne zabíjet. Vysvětlení si tedy zaslouží, kde se střelec od odchodu z domova pohyboval, jestli jel do Prahy autobusem či jinak a kolik času a informací měla policie na pátrání, kde se pohybuje a jaký je jeho skutečný záměr. To vše ve chvíli, kdy zjistila, že nedorazil do Celetné ulice, kam podle předpokladů policie mířil na výuku.

Náměstek pražské policie Vojtěch Motyka den po tragédii bez podrobností řekl, že vraha se pomocí mobilu nepodařilo lokalizovat na přesném místě. Ale že do oblasti, kde se pohyboval, vyslali policisté hlídky. Ale bez úspěchu, neobjevili ho.

Proč na vraha policisté nečekali v hlavní budově filozofické fakulty, kde později střílel? Jak intenzivně po něm policisté před střelbou pátrali?

Policisté tvrdí, že neměli žádné indicie, že se David K. chystá vraždit. A už vůbec ne na Palachově náměstí. Odkazují na to, že měli informace pouze o možné sebevraždě. Není ale zcela zřejmé, co vše policie o mladíkovi věděla a zda mohla předpokládat, že chce spáchat něco strašnějšího a kde - v kontextu toho, že věděla o jeho zbraních a že patrně zavraždil otce. Policisté nejprve vyklidili budovu v Celetné, tam ale David K. nedorazil. „Proto se prováděla evakuace. Předpokládali jsme podle podaných informací, že ten člověk je na učebně a probíhá výuka,“ řekl už dříve Petr Matějček, šéf pražské policie. Dodal, že policie v té době nevěděla, kde se David K. pohybuje. A to trvalo dlouhých 180 minut.

Ve 13:27 sice policie poslala své lidi na Palachovo náměstí. Nic se tam však nedělo, a tak je zase odvolala.

Mohli policisté vytušit, že se David K. chystá vraždit?

Oficiální odpovědí dosud bylo, co už v tomto textu zaznělo: Že neexistoval náznak skutečného záměru Davida K. Policie tedy pracovala pouze s verzí sebevraždy. „Já chápu, že se ptáte, jestli jsme nemohli vyklízet fakultu… Ale v té době nebyly žádné indicie,“ uvedl ředitel pražské policie Matějček.

Jak si vrah pořídil zbraně? Kde na ně vzal peníze? Kde je skladoval? A rozblikala se „červená kontrolka“?

Podle Mladé fronty Dnes si vzal David K. na pořízení zbraní úvěr. Podle zjištění Seznam Zpráv ale zatím policejní spis takovou informaci neobsahuje. Není ani jasné, jestli policii při registraci zbraní přišlo divné, že si pětadvacetiletý student pořizuje v krátkém čase arzenál v hodnotě několika set tisíců. Navíc v interním policejním záznamu po vraždách se objevilo, že měl psychické potíže. „Buď selhal systém, nebo jednotlivec,“ konstatoval den po tragédii náměstek policejního prezident Kubík.

Co přesně stojí v dopisu, který se našel v domě v Hostouni? Přiznal se k dvojnásobné vraždě? Jaký měl motiv?

Proč vraždil, zůstává neobjasněné. Podle DeníkuN se však David K. v nalezeném dopise přiznal k zastřelení otce a dvouměsíčního dítěte v Klánovicích.

Proč policisté nespojili už dřív Davida K. s klánovickou vraždou? Co udělali, aby ho odhalili jako pachatele?

Detektivové zatím podrobně nezveřejnili, jaký byl postup při pátrání pro vrahovi z Klánovic. Uvedli pouze, že prověřovali čtyři tisíce lidí - patrně to byly osoby, jejichž telefony lokalizovali v době činu v lese a okolí. Podle Aleše Stracha, vedoucího policejního týmu, byl David K. v okruhu lidí, které chtěli vyšetřovatelé navštívit „v řádu dní“. Neupřesnil, podle jakého klíče tyto lidi vybírali. Z kontextu však plyne, že David K. nestál na žebříčku podezřelých na nejvyšších příčkách.

Reklama

Doporučované