Hlavní obsah

Policie zasahuje u exekutora, který řešil Babiše. Je podezřelý ze zpronevěry

Foto: exekutorskyurad.eu, Seznam Zprávy

Webové stránky exekutorského úřadu Igora Ivanka.

Reklama

V exekutorském úřadu Igora Ivanka, který čelí podezření ze zpronevěry nejméně 85 milionů korun, probíhá zásah policie. Detektivové v této kauze prověřují, co se děje s penězi, které jeho úřad vymohl, ale klientům je nevyplatil.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Pražská kriminální policie zasahuje v exekučním úřadu Igora Ivanka. Důvodem je prověřování případu, v němž Ivanko čelí podezření, že se spolupodílel na rozsáhlé zpronevěře ve výši desítek milionů korun. Dosud ale podle informací Seznam Zpráv exekutor obviněn nebyl.

„Můžeme potvrdit, že v této souvislosti provádí policie úkony trestního řízení. Více se k tomu v současné době vyjadřovat nemůžeme,“ potvrdil Seznam Zprávám mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Mobilní telefon Igora Ivanka byl odpoledne vypnutý. Nedostupná je také telefonní linka, kterou uvádí jeho úřad na svém webu.

Na Igora Ivanka se policie zaměřila poté, co na něj podalo trestní oznámení Ministerstvo spravedlnosti kvůli tomu, že vyplácí s velkým zpožděním peníze, které jeho úřad od dlužníků vymůže.

Na peníze – v objemu desítek milionů – od něj čeká například největší tuzemská zdravotní pojišťovna VZP nebo energetický gigant ČEZ.

Důvodem, proč se platby zpožďují, je podle policie to, že z exekutorského úřadu bylo v minulosti vyvedeno zhruba 85 milionů korun. Peníze se podle vyšetřovatelů utratily za luxusní dovolené, za auta nebo za letenky.

Podle policistů musel Igor Ivanko o vyvádění peněz vědět.

„Nejednalo se o problém, který vznikl v řádu měsíců, ale v řádu let, a toto účelové oznámení má zjevně pouze odklonit odpovědnost na jiné osoby a věc přesunout do trestní roviny,“ napsal policejní vyšetřovatel do dokumentu.

Exekutor Ivanko řešil Babišův případ

Soudní exekutor Igor Ivanko v říjnu 2022 zahájil exekuci v případě bývalého premiéra a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Vyhlášena byla kvůli Babišovu sporu s Janou Filipovou. Té Babiš po pravomocném rozsudku soudu poslal ve stanovené lhůtě dopis s omluvou. Avšak k předepsanému textu omluvy připojil svůj komentář, v němž dává najevo, že s rozhodnutím soudu a nařízenou omluvou nesouhlasí. Právníci mínili, že podle judikátu Nejvyššího soudu není takový postup možný. Po rozhodnutí Ivanka o zahájení exekuce nesměl Babiš nakládat s majetkem. Navíc musel bývalý premiér zaplatit i pokutu 30 tisíc. Exekuce trvala několik dní, protože pak bývalý premiér poslal omluvu znovu.

Reklama

Doporučované