Hlavní obsah

Známého exekutora, který poslal do exekuce také Babiše, prověřuje policie

Foto: exekutorskyurad.eu, Seznam Zprávy

Webové stránky exekutorského úřadu Igora Ivanka.

Reklama

Ministerstvo spravedlnosti podalo trestní oznámení na exekutora Igora Ivanka a policie prověřuje, co se děje s penězi, které jeho úřad vymohl, ale klientům je nevyplatil.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Soudní exekutor Igor Ivanko, který se loni dostal do povědomí veřejnosti, když zahájil exekuci na bývalého premiéra a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, je nyní sám v problému.

Policisté a také soudy řeší řadu případů, kdy tento exekutor vyplácí s velkým zpožděním peníze, které jeho úřad od dlužníků vymůže. Situace dospěla tak daleko, že na exekutora Ivanka podalo trestní oznámení přímo Ministerstvo spravedlnosti a prověřuje ho policie.

Exekutor zatím z ničeho obviněn není, ale policie zahájila v jeho případě přípravné trestní řízení. Podle policejního usnesení, které Seznam Zprávy získaly, se prověřuje podezření ze zpronevěry a ze zneužití pravomoci úřední osoby.

Policista v dokumentu uvádí, že existuje konkrétní vážné podezření, že si Igor Ivanko peníze, které jeho úřad vymohl, nechal a že je použil pro sebe. „Toto podezření umocňuje i skutečnost, že vymožené prostředky na zvláštních účtech, určené k výplatě oprávněným, pravidelně zcela netransparentně přeposílal na zákonem nepředpokládaný převodní účet,“ uvedla policie.

To, že se policie případem zabývá, potvrdil mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala. „S ohledem na probíhající prvotní fázi přípravného trestního řízení není možné k věci poskytnout žádné další a bližší informace,“ uvedl Cimbala.

Igor Ivanko pak Seznam Zprávám potvrdil, že už v této souvislosti vypovídal na policii. S odvoláním na probíhající policejní vyšetřování se však nechtěl blíže k případu vyjadřovat.

„Podali trestní oznámení, já se k tomu nebudu vyjadřovat. Až to vyšetří policie, tak potom,“ řekl Seznam Zprávám Igor Ivanko.

Na Igora Ivanka – jak Seznam Zprávám napsala mluvčí Nejvyššího správního soudu Sylva Dostálová – byly také už podány tři kárné žaloby. „Důvodem jejich podání je soustavné opožděné vyplácení vymožených plnění a dále neodůvodněné převody peněžních prostředků mezi exekutorskými účty,“ uvedla Dostálová.

„Jako kárné opatření je ze strany kárných žalobců navrhováno uložení pokuty, případně odvolání z exekutorského úřadu,“ doplnila Dostálová.

Jedna z kárných žalob byla podána poté, co v úřadu Igora Ivanka proběhla podle prezidenta Exekutorské komory Jana Mlynarčíka série kontrol. Ani k těmto podaným žalobám se však Ivanko vyjadřovat nechtěl.

Exekutor Ivanko řešil Babišův případ

Soudní exekutor Igor Ivanko v říjnu 2022 zahájil exekuci v případě bývalého premiéra a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Vyhlášena byla kvůli Babišovu sporu s Janou Filipovou. Té Babiš po pravomocném rozsudku soudu poslal ve stanovené lhůtě dopis s omluvou. Avšak k předepsanému textu omluvy připojil svůj komentář, v němž dává najevo, že s rozhodnutím soudu a nařízenou omluvou nesouhlasí. Právníci mínili, že podle judikátu Nejvyššího soudu není takový postup možný. Po rozhodnutí Ivanka o zahájení exekuce nesměl Babiš nakládat s majetkem. Navíc musel bývalý premiér zaplatit i pokutu 30 tisíc. Exekuce trvala několik dní, protože pak bývalý premiér poslal omluvu znovu.

Komu a kolik peněz exekutor nevyplatil, není jasné. Ministerstvo spravedlnosti ani státní zástupci to nechtějí právě kvůli policejnímu vyšetřování říct.

Jedním z těch, kdo od Ivankova úřadu peníze nedostal, je však například největší tuzemská zdravotní pojišťovna VZP. Ta s ním ukončila spolupráci už v květnu 2017, přesto stále Ivanko řeší ve věcech VZP exekuce, které ještě před tím jeho úřad zahájil.

„Aktuálně VZP eviduje vůči exekutorskému úřadu Igora Ivanka nevyplacené vymožené plnění po splatnosti v řádu několika milionů, tato částka se však v čase mění, není fixní,“ napsala mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Viktorie Plívová.

Dluh narostl o miliony

Podle už citovaného policejního usnesení pak úřad Igora Ivanka neposlal peníze také firmě Intrum Czech. U ní částka letos na konci července narostla už na více než 11,1 milionu korun. Tato společnost do dokumentu, který je součástí spisu, napsala, že s Ivankem chtěla loni na podzim podepsat uznání dluhu.

Exekutor to ale podle vyjádření firmy odmítl a pouze ústně slíbil, že firmě bude splácet 800 tisíc korun měsíčně. Další peníze, které vymohl, však společnosti podle policejních dokumentů nevyplatil. A kvůli tomu za tři čtvrtě roku – jak Intrum Czech také do zmíněného dokumentu uvedla – narostl dluh o dalších více než 2,5 milionu.

„Jelikož v kauze pana exekutora Igora Ivanka probíhá vyšetřování státního zastupitelství a policie, nemůžeme případ jakkoli komentovat,“ uvedla HR ředitelka Intrum Czech Maria Jirková, která má také na starosti komunikaci firmy.

V době, kdy se o tohoto exekutora zajímají úřady i policie, přitom došlo podle zjištění Seznam Zpráv v katastru nemovitostí k pohybu Ivankova nemovitého majetku. S manželkou převedli na svoji dceru zahradu s rekreační chatou v Přední Kopanině nedaleko ruzyňského letiště nebo pozemky na Klatovsku o rozloze přes čtyři tisíce metrů čtverečních.

Igor Ivanko odmítl, že by převod pozemků měl souvislost s tím, co prověřuje policie. „Ty nemovitosti jsem nabyl dávno za socialismu. Absolutně to s tím nesouvisí,“ řekl Seznam Zprávám Ivanko.

Reklama

Doporučované