Hlavní obsah

Policisté stíhají hajlujícího muže. Pražští strážníci proti němu nezasáhli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Christine Havranová, Seznam Zprávy

Muži v kostkované košili hrozí za výtržnictví a hajlování tři roky vězení.

Reklama

Muži, který hajloval před pražskými strážníky, hrozí trest. Strážníci proti němu na místě vůbec nezasáhli a nechali ho jít. Incident ale sledovaly reportérky Seznam Zpráv. Příslušníci městské policie jsou podezřelí z přestupku.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Seznam Zprávy v červnu upozornily na incident, který se stal v pražské Tróji před vystoupením skupiny Divokej Bill. Do auta ukrajinského řidiče přepravní společnosti tehdy agresivně kopal jeden z přicházejících návštěvníků koncertu a auto tak poškodil. Když se řidič pokoušel situaci řešit se třemi pražskými strážníky, pomoci se nedočkal.

Strážníci dokonce nezakročili ani ve chvíli, kdy agresivní muž začal vyřvávat „smrt Ukrajincům, sláva Putinovi, Sieg Heil“. Klidným je nechalo i mužovo fyzické hajlování. Bez ztotožnění a jakékoli identifikace nechali strážníci agresora odejít na koncert. Řidiči pak sdělili, že když nemá útok nahraný, nemá žádný důkaz.

Incidentu ale přihlížely redaktorky Seznam Zpráv, které s ukrajinským řidičem v autě cestovaly. Poté, co na událost redakce upozornila, kriminalisté muže vypátrali a obvinili.

„Kriminalisté z Odboru extremismu a terorismu ukončili vyšetřování a podali návrh na podání obžaloby okresnímu státnímu zastupitelství pro Prahu 7 proti dvaatřicetiletému muži, který je obviněný z trestných činů poškození cizí věci, výtržnictví a přečinu projev sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka,“ sdělil redakci mluvčí pražské policie Richard Hrdina.

V případě odsouzení agresorovi hrozí až tři roky vězení.

„Strážníky jsme proškolili“

Přestože se incidentu účastnili zmínění tři strážníci, při konfrontaci s reportérkami pár vteřin po mužově hajlování tvrdili, že si ničeho nevšimli a námitky na jejich nečinnost nijak neřešili. Jak ale zjistili kriminalisté, kteří se případem po upozornění redakce začali zabývat, mužovo hajlování zachytila kamera umístěná přímo ve voze jednoho ze strážníků. Kriminalisté navíc vyslechli i reportérky.

Strážníci v červnu tvrdili, že hajlování buď neviděli, nebo že na něj „nemají důkazy“.Video: Adéla Jelínková, Christine Havranová, Seznam Zprávy

Za to, že ignorovali hajlování, však strážníkům významný postih nehrozí. „Policie vyloučila trestný čin a předala podezření na možné přestupkové jednání správnímu orgánu, který se danou věcí bude zabývat,“ sdělila redakci mluvčí pražských strážníků Irena Seifertová. Přestupkové řízení podle ní povede úřad Prahy 1.

Protože podle mluvčí strážníci po upozornění neztotožnili a nepoučili oznamovatele a svědky, bylo vůči nim přijato „pracovně-právní opatření.“

Na dotaz, jak opatření vypadala, odpověděla: „Pochybení bylo se strážníky projednáno v souladu se zákoníkem práce a vnitřními předpisy zaměstnavatele jako upozornění na porušení pracovních povinností. Dále byli všichni strážníci proškoleni, jak správně postupovat při přijetí oznámení na místě události.“

Reklama

Doporučované