Hlavní obsah

„Smrt Ukrajincům,“ křičel a hajloval muž před pražskými strážníky. Nezasáhli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Christine Havranová, Seznam Zprávy

Muž v kostkované košili strážníkům tvrdil, že do auta nekopal. Nakonec začal hajlovat. Do vozu podle svědectví kopala také žena v červeném.

Reklama

Agresivní muž kopal do vozu, za jehož volantem seděl ukrajinský řidič. Poté hajloval a vykřikoval „Smrt Ukrajině“. Přítomní strážníci se tvářili, že nic nevidí. Jenže incident sledovala reportérka Seznam Zpráv.

Článek

Incident se odehrál před středečním koncertem skupiny Divokej Bill v pražské Troji. Poté, co na laxní přístup strážníků redakce Seznam Zpráv upozornila vedení pražské městské policie, začala se případem zabývat inspekce.

„Váš podnět na nečinnost strážníků bereme vážně, proto jsme jej předali včetně vámi zaslaného videa k prověření nezávislému kontrolnímu orgánu - Inspekci městské policie, která nyní bude zjišťovat všechny skutečnosti a okolnosti,“ reagovala mluvčí městských strážníků Irena Seifertová.

Za podporu nacismu a projevy nenávisti vůči skupinám osob přitom v Česku hrozí až pět let vězení.

Útok na taxikáře

Vše začalo ve chvíli, kdy taxi pomalou jízdou projíždělo mezi fanoušky, kteří přicházeli na koncert. Ve voze kromě řidiče seděly tři ženy včetně reportérky Seznam Zpráv Adély Jelínkové.

„Čím víc jsme se přibližovali k areálu koncertu, tím těžší bylo pro řidiče projet, protože někteří lidé šli uprostřed cesty. Na jednu skupinu řidič musel zatroubit. Lidé sice uhnuli, pak se ale na auto v podstatě vrhli,“ popisuje novinářka.

„K autu přiběhl muž a v rozběhu do dveří spolujezdce vší silou kopnul, čímž je promáčkl. Následně do auta kopala i žena, která ho doprovázela,“ potvrzuje fotografka Christine Havranová, která seděla na místě spolujezdce.

Po pár metrech řidič zastavil a přivolal městské strážníky, kteří hlídkovali u vstupu do koncertního areálu. Rovnou ukázal na agresory, kteří mezitím přišli.

Situace ale se v tu chvíli ještě vyhrotila.

„Už během jízdy šlo poznat, že řidič rozumí jen velmi málo česky. Proto jsem za strážníky šla s ním, abych jim situaci jako svědek přiblížila a jeho slova potvrdila. K policistům přišel i muž, který do auta kopal, a okamžitě mě začal velmi vulgárně slovně napadat a zastrašovat. Strážníci ale nereagovali,“ popisuje novinářka Jelínková.

Agresivní muž se se svými známými snažil strážníky přesvědčit, že se nic nestalo. V tu chvíli se do věci vložila další svědkyně incidentu.

„Snažila jsem se policistům opakovaně popsat, že k tomu prokopnutí došlo. Nejenže na to nereagovali, ale navíc spíše poslouchali pachatele,“ říká fotografka Havranová.

Foto: Christine Havranová, Seznam Zprávy

Muž v kostkované košili, který dle svědkyň před strážníky hajloval, odchází se společníky bez postihu na koncert.

„Hajloval a s výsměchem odešel“

Strážníci nicméně dál otáleli. „Bylo vidět, že skupina kolem agresora je s jejich přístupem spokojená. Dokonce je poplácávali po ramenou. Cítili se bezpečně,“ líčí Havranová.

V tu chvíli se podle svědectví obou žen odehrála těžko pochopitelná scéna. „Útočník najednou začal křičet na řidiče. Řval: ‚Smrt Ukrajincům, Sláva Putinovi, Sieg Heil.‘ Všichni tři strážníci byli u toho, byli v bezprostřední blízkosti na vzdálenost maximálně půl metru. Přesto to ignorovali,“ popisuje Havranová. Stejně popisuje scénu novinářka Jelínková a i třetí svědkyně, která rovněž seděla ve voze taxislužby.

„Situaci jsem pozorovala z několika metrů. Jasně jsem viděla, že muž, který předtím kopl do auta, se zdviženou pravicí hajloval a pak hned - to byla otázka pár sekund - s výsměchem i s celou svojí skupinou odešel. Byla jsem šokovaná, že strážníci nijak na jeho odchod nereagovali a nechali ho jít,“ popsala redakci třetí svědkyně. Své jméno zveřejnit nechce, je nicméně připravená vše dosvědčit na policii.

Když strážníci nechali útočníka odejít, rozhodla se je reportérka Jelínková vyzpovídat. Nejprve nereagovali, pak jeden z nich začal tvrdit, že hajlování neviděl a neslyšel.

Její dialog se strážníky zachycuje i video, které pořídila fotografka Havranová.

Strážníci tvrdí, že hajlování buď neviděli, nebo že na něj „nemají důkazy“.Video: Adéla Jelínková, Christine Havranová, Seznam Zprávy

„Pán před vámi právě hajloval a vy s tím odmítáte cokoli dělat. Budete toho pána řešit za hajlování?“ ptá se na videu strážníků novinářka. Strážníci ji slyší, na její slova ale nereagují. „Já tady s pánem něco řeším, tak se mi do toho nemontujte, ano?“ reaguje na ni později jeden z policistů, který s řidičem řeší poškozený vůz. Ona mu oponuje, že hajlování je trestný čin.

Další z policistů poté k redaktorce přistoupí a začne jí vysvětlovat, že k tomu, aby něco udělali, potřebují důkazy. „Musíme to mít nahrané, musíme pána ztotožnit,“ hájil se strážník.

Jenže ani jedno neudělali, i když mohli. Jeden ze strážníků měl totiž na uniformě kameru. Když se redakce doptávala na záznam, vedení městské policie uvedlo, že neexistuje.

„Záznam na osobní kameru strážníka nebyl pořízen,“ řekla k tomu mluvčí strážníků Seifertová.

„Strážníci byli naštvaní“

Reakce strážníků na místě měla ještě dohru. Popisují ji stejně jak Jelínková, tak Havranová. „Poté, co jsem kameru vypnula, tak na nás jeden ze strážníků začal řvát, že my nevíme nic o tom, co mají dělat s hajlováním a že co bychom na jeho místě jako dělali my. Místo aby řešili to, co se stalo, byli naštvaní na nás, že se tím vůbec zabýváme,“ popisuje Havranová.

Jenže strážníci by měli vědět sami, jak mají správně reagovat. Což potvrzuje i jejich mluvčí Seifertová. „Pokud by strážníci byli přítomni danému jednání, měli by podle zákona postupovat tak, že by ztotožnili podezřelou osobu a případné svědky. Podezřelého by pak omezili na osobní svobodě a předali státní policii,“ popsala správný postup Seifertová.

Nic z toho se ovšem nestalo.

Jaký postup bude nyní, když strážníci hajlování přehlíželi? Předají případ, podložený třemi svědectvími, státní policii? „O tom, zda bude věc předána státní policii, rozhodne výsledek prověřování nezávislým orgánem, kterým je Inspekce městské policie. Ta bude také případně podnět podávat,“ odpovídá mluvčí Seifertová.

Reklama

Doporučované