Hlavní obsah

Advokátka zpronevěřila 150 milionů. Poslanci slibují, že už se to nestane

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Advokátce Haně Sukové hrozí u soudu až osm let vězení. Policie stále neví, kde peníze klientů skončily.

Reklama

Poslanci slibují, že peníze lidí budou lépe chráněné. Advokáti je už nebudou moci přeposílat na jiné účty ani vybírat hotově.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Případ advokátky Hany Sukové, která zpronevěřila 150 milionů, velmi pravděpodobně změní systém takzvaných advokátních úschov.

Tedy případů, kdy lidé svěří advokátům peníze tak, aby finance po nějaký čas ležely na „neutrálním území“ - do doby, než se například dokončí prodej bytu, domu nebo pozemku.

Pětasedmdesátiletá Suková, jak Seznam Zprávy už druhým rokem rozkrývají, celé roky vybírala peníze klientů v hotovosti. Zbyly po ní desítky okradených rodin. Poslanci teď mají na stole návrh na zpřísnění advokátních úschov, který chtějí zapracovat do právě projednávaného zákona o advokacii. Napříč stranami se shodují, že pro něj budou hlasovat.

„Jsou to opatření, aby se něco takového už nemohlo opakovat,“ řekl poslanec Jakub Michálek (Piráti) a člen ústavně právního výboru, který se už doplněním zákona zabýval.

Už žádné výběry hotovosti

Ta hlavní změna má být velice prostá: Advokát by napříště nesměl peníze z úschovního účtu v bance poslat na jiná konta, než jaká si předem dohodnou například člověk prodávající byt a kupec nemovitosti. Banka navíc písemně stvrdí, že jinam než na tyto účty peníze neodešle.

„A nebude ani možné, aby advokát vybral peníze v hotovosti. Banka to zkrátka neumožní,“ doplnil advokát Jiří Kučera, který návrh vypracoval společně s dalšími advokáty.

Právě takhle totiž advokátka Suková nakládala se svěřenými penězi: Celé roky s nimi pohybovala mezi účty nebo vybírala v hotovosti - a když někde chyběla, zalátala díru zase z jiných přijatých úschov. Bylo to klasické letadlo, které se zřítilo předloni v létě, kdy Sukové došly peníze na vyplacení klientů.

Suková se při výslechu ke zpronevěře přiznala, odmítla však konkrétně říct, u koho peníze skončily.

Další navrhované novinky pak obsahují například lhůty, po které nebude moci advokát vrátit peníze kupujícímu či prodávajícímu. To pro případy, kdy by se advokát skrytě dohodl s jedním z klientů, že toho druhého okradou.

Jak funguje advokátní úschova

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Advokátní úschova je ponechání peněz na neutrálním, bezpečném „území“, dokud se nezavrší dohodnutý obchod. Nejčastěji při prodejích a nákupech nemovitostí. Kupující převede peníze na speciální účet, který zřídí advokát. Zůstanou tam do doby, než katastr zapíše nového majitele. A pak dá advokát pokyn, ať peníze z účtu odejdou prodávajícímu. Totéž se děje třeba při prodejích firem, tam už jsou ve hře desítky nebo stovky milionů. Advokát na peníze v úschově nesmí sáhnout, jinak se jedná o zpronevěru. Česká advokátní komora tvrdí, že takové případy nemilosrdně trestá vyloučením.

A další možností jsou přísnější postihy pro advokáty: Přijetí peněz na jiný než speciálně chráněný účet by mohlo být závažným porušením předpisů České advokátní komory a nemohlo by skončit bez trestu.

Poslanci souhlasí

Poslanci ústavně právního výboru Sněmovny se změnami souhlasí. Helena Válková, právní expertka z ANO, si věří, že nebude problém o nich přesvědčit i stranické kolegy. „Myslím, že v těchto věcech mám v ANO docela slovo,“ dodala Válková.

Stejný dojem má z navržených opatření i poslankyně ODS a advokátka Eva Decroix. „Vypadá to, že tahle řešení budou funkční,“ řekla Decroix.

Po obvinění advokátky Sukové v září 2022 vedení České advokátní komory (ČAK) tvrdilo, že bude složité úschovy lépe ochranit, ale že na tom začne pracovat. Předseda komory Robert Němec tehdy říkal, že nejlepší ochranou je, když klient zvolí renomovaného advokáta - u nějž je jistota, že peníze neukradne.

Policista neudělal nic

Nyní komora souhlasí s opatřením, aby z úschovních účtů mohly peníze odtékat jen stranám obchodu, nikomu jinému. „Konkrétní podoba návrhů, včetně upřesňování legislativních formulací, je stále předmětem jednání. Nepovažujeme proto za vhodné svá stanoviska sdělovat prostřednictvím médií,“ řekla mluvčí advokátní komory Iva Chaloupková.

Advokátní komora se v kauze Sukové ocitla pod těžkým tlakem. Jak už dříve zjistily Seznam Zprávy, měla už v roce 2017 informace, že Suková zřejmě provádí vysoce nestandardní finanční manipulace. Komoře to oznámil Finanční analytický úřad potírající praní špinavých peněz. Předal jí i čísla účtů a popis transakcí.

Komora provedla u Sukové dvě kontroly, které - podle tvrzení komory - neodhalily nic neobvyklého. Dnes říká, že Suková kontrolorům ukázala zfalšované bankovní dokumenty. Nelze to však ověřit, protože komora odmítá výsledky kontrol zveřejnit a nechce je ukázat ani poškozeným klientům.

Podobně Seznam Zprávy popsaly, že Finanční analytický úřad se v roce 2017 obrátil i na policii. Komisař hospodářské kriminálky ale vůbec nezačal oznámení prošetřovat a po čase ho odložil s tím, že se nic trestného nestalo.

Reklama

Doporučované