Hlavní obsah

Na prášcích a bez pomoci. Příběhy lidí, které okradla advokátka o miliony

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Okradená klientka Zuzana R. „Udělám všechno, abych dostala zpátky svoje peníze,“ říká.

Reklama

Příběhy pěti rodin, které se staly oběťmi pražské advokátky Hany Sukové. Třiasedmdesátiletá právnička je podle policejního obvinění obrala, když přes ni prodávaly své nemovitosti.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Mají velmi podobné příběhy a mluví také skoro stejně.

„Já to nevzdám. Nedokázala bych žít s pocitem, že jsem neudělala všechno pro to, abych dostala svoje peníze,“ říká Zuzana R. „Ty peníze z někoho vydřu,“ přitakává Michala M.

Zuzana R. a Michala M. žijí už přes rok v nepřetržitém stresu, v naštvanosti, ale zároveň ve víře, že nakonec někde najdou zastání.

Jejich rodiny se staly obětí advokátky Hany Sukové – třiasedmdesátileté právničky, která zpronevěřila klientům 153 milionů. Při obchodech s nemovitostmi si k ní lidé ukládali peníze do takzvané advokátní úschovy. Navenek to bylo celé roky bez problémů, bez náznaku skandálu.

Propukl až loni – poté, co zkušená pražská advokátka skončila ve vazbě. Kvůli vyluxovaným účtům a 44 klientům, kteří se ocitli v zoufalé situaci. Od advokátky Sukové jim měly přijít miliony za prodané byty, pozemky nebo domy. Ale dnes nemají ani peníze, ani nemovitosti.

Přitom, jak Seznam Zprávy zjistily a popsaly v sérii článků, úřady, policisté i Česká advokátní komora měli od roku 2017 zadokumentované, že advokátka Suková provádí s penězi klientů podezřelé transakce. A že je dokonce z úschovních účtů vybírá v hotovosti. Ale nikdo nezasáhl.

Seznam Zprávám se teď podařilo mluvit s pěti ženami, kterým peníze u advokátky Sukové zmizely.

Spojuje je pocit, že od loňského září jsou jen trpěnými položkami ve spisu téhle trestní kauzy: nikoho podle nich nezajímá, že se – ne vlastní vinou – dostaly do role obětí. Některé z nich se psychicky položily, další si musely najít druhou práci, aby v rodině s malými dětmi utáhly dluhy, do nichž se kvůli advokátce dostaly.

„Už rok fungujeme jako roboti. Z práce do práce, pak se postarat o děti – a ve volném čase řešíme právníky,“ popisuje jedna z žen Dagmar K.

S manželem přišli bezmála o 5,8 milionu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Zuzana R.: „Já to nevzdám.“

Místo milionů jen 150 korun

Na chvíli, kdy se dozvěděly o zpronevěře, si všechny ženy pamatují téměř přesně.

Průběh byl totožný: prodávaly nebo kupovaly nemovitost a realitní kancelář jim doporučila právě advokátku Sukovou, která sepsala smlouvy a na její úschovní účet v bance pak poslali kupující peníze. Ty pak po zapsání nového majitele do katastru měly dorazit k prodávajícím.

Jenže to se nestalo. A 10. září loňského roku pak policisté Hanu Sukovou obvinili a soud ji posadil do vazby. Zpočátku škoda činila „pouze“ 50 milionů, dnes – tak jak se postupně hlásili další podvedení klienti – je už na 153 milionech.

Jak funguje advokátní úschova

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Advokátní úschova je ponechání peněz na neutrálním, bezpečném „území“, dokud se nezavrší dohodnutý obchod. Nejčastěji při prodejích a nákupech nemovitostí. Kupující převede peníze na speciální účet, který zřídí advokát. Zůstanou tam do doby, než katastr zapíše nového majitele. A pak dá advokát pokyn, ať peníze z účtu odejdou prodávajícímu. Totéž se děje třeba při prodejích firem, tam už jsou ve hře desítky nebo stovky milionů. Advokát na peníze v úschově nesmí sáhnout, jinak se jedná o zpronevěru. Česká advokátní komora tvrdí, že takové případy nemilosrdně trestá vyloučením.

Některé rodiny se to dozvěděly od policie, jiné od realitního makléře. Další se šly zeptat osobně do sídla advokátní kanceláře, ale narazily tam už jen na dveře oblepené policejní páskou.

Zuzana R. s manželem tehdy prodávali třípokojový byt v Praze, zároveň na ně už čekal nový dům za Prahou. Z advokátčina úschovního účtu měli obdržet za byt 2,5 milionu (velká část prodejní ceny naštěstí hned odešla z tohoto konta do banky na hypotéku), ve skutečnosti na něm v době obvinění advokátky Sukové leželo přesně 150 korun.

Rodina s roční dcerou a tříletým synem se ocitla ze dne na den bez peněz. „To byl pocit naprosté bezmoci,“ vzpomíná Zuzana R.

Půjčkami od příbuzných a přátel dokázala přesto okradená rodina sehnat finance, aby nepřišla o nový dům. Aby však dluhy splatili, musela si Zuzana najít práci noční recepční v hotelu. Takže přes den se starala o děti, večer odcházela do práce, pak několik hodin spánku – a zase děti.

„Vydržela jsem to takhle čtyři měsíce a pak jsem se zhroutila. Dodnes jsem na prášcích,“ říká Zuzana R.

Foto: Seznam Zprávy

Výpis z jednoho „vyluxovaného“ úschovního účtu. Místo milionů na něm zbylo 150 korun.

Rodina Dagmary K. zase měla na prodej bytu na Ruzyni navázány jiné nemovitosti – chtěla je koupit právě za utržené peníze. Složila kvůli tomu půlmilionovou zálohu, o kterou po zatčení Sukové přišla.

Do poslední chvíle si nepřipouštěla, že její peníze by se mohly u advokátky ztratit – ačkoli Hana Suková stále posouvala termín výplaty téměř šesti milionů. Vymlouvala se například, že je na chalupě na horách, kde má špatný signál, a proto nemůže komunikovat.

A potom už manžel Dagmar K. narazil jen na odpojené telefony a informaci od policie, že došlo ke zločinu. „Prodávaný byt byl přepsán na nového majitele, my jsme byli v podnájmu, a peníze nikde. Dcera spala na matraci, protože jsme neměli ani na novou postel,“ vzpomíná Dagmar K. na chvíli, kdy se dozvěděla, že advokátka sedí ve vazbě.

Barbaře L. a jejímu muži Hana Suková podle obvinění zpronevěřila osm milionů – z úspor a peněz z dědictví, za které si chtěli koupit první vlastní bydlení a založit rodinu. Byli zřejmě poslední, kdo v září, několik dní před zatčením, poslali Sukové vše, co měli.

„Oba chodíme na terapie. Je to neustálý stres, kdy se každý den budíte s myšlenkami na to, co se před rokem stalo,“ říká Barbara.

Varování přišlo, úřadovala dál

Další náraz lidé zažili v průběhu letošního roku. Vyčetli z policejního spisu, kam mají jako poškození přístup, že se o podezřelých praktikách advokátky Sukové vědělo pět let před tím, než skončila ve vazbě.

Jak to bylo, popsaly Seznam Zprávy před třemi týdny: Finanční analytický úřad hlídající podezřelé finanční transakce oznámil v roce 2017 policii, že advokátka Suková peníze z úschovních účtů vybírá v hotovosti, nebo je převádí na jiná úschovní konta.

Neboli že je tu podezření, že s penězi klientů provozuje klasické letadlo: chybějící vybrané miliony na účty dosypává z peněz, které ji plynou z nově přijatých úschov. Což je i podstatou jejího stíhání.

„Jednání JUDr. Hany Sukové, kdy libovolně nakládá se svěřenými finančními prostředky jiných osob, je alarmující,“ uvedli analytici v roce 2017. Kriminalisté si to tehdy nevyhodnotili jako trestný čin, protože klienti své peníze nakonec dostali v řádných termínech.

Sáhnout klientovi na peníze považuje Česká advokátní komora za nejhorší zločin advokáta, trestem je okamžité vyloučení. Komora u Sukové provedla dvě kontroly - se závěrem, že se informace analytiků „nezakládají na pravdě“.

„V rámci provedených kontrol předložila advokátka transakční historie k úschovním účtům, které podezření FAÚ nepotvrzovaly,“ řekla mluvčí komory Iva Chaloupková.

Hana Suková je stíhána pro zpronevěru a podvod. Stejně jako její dcera Pavla Marešová, která v matčině kanceláři pracovala jako koncipientka. Ani jedna z obviněných žen kauzu nekomentuje, advokát pouze vzkázal, že nemají zájem o vyjádření.

„Zametli to pod koberec“

Jak důkladné kontroly byly a zda se hloubkově ponořila i do jednotlivých převodů peněz, komora nekomentuje. Dokumenty z kontrol neukázala nikomu mimo vedení komory.

Okradení lidé nevěří, že prověrky u Sukové proběhly důsledně.

„Byla jsem na mrtvici a řvala jsem. Takže oni to zametli pod koberec a nechali ji dalších pět let krást? Neuvěřitelné,“ vzpomíná další z okradených Jitka Š. na den, kdy se dozvěděla o prověřování Sukové z roku 2017. 

Stará se o tři děti a bratra na vozíku. Loni prodávala byt a u advokátky jí zmizelo 3,3 milionu.

Kde je 153 milionů?

V usnesení o zahájení trestního stíhání advokátky Hany Sukové policisté přiznávají, že nevědí, kde peníze hledat. „Jak bylo nakládáno s vybranou hotovostí, se prozatím policejnímu orgánu zjistit nepodařilo,“ připustili vyšetřovatelé loni v září a od té doby se nic nezměnilo. Hana Suková při výslechu zpronevěry přiznala. Uvedla také, že měla dluhy – ale odmítla říct jaké, a kolik. Dodala, že část peněz investovala, opět však bez podrobností.

Nejzvláštněji působí ta část výpovědi, kde obviněná advokátka říká, že spolupracovala s jakýmsi vynálezcem z Hradce Králové, který objevil nekonečný zdroj elektrického proudu. „Tento výrobek měl vyrábět elektrickou energii zadarmo. První impulz z generátoru by zařízení rozhýbal, a to by pak přes elektromagnet pracovalo samo,“ popsala policistům Suková.

Každopádně Hana Suková a její – rovněž obviněná – dcera Pavla Marešová nemají zdaleka takový majetek, aby stačil k uhrazení škody. Vyšetřovatelé jim zabavili dvě auta, dva karavany a dali plombu na chalupu v Martinicích v Krkonoších. Na účtech našli 10 milionů.

Foto: Mapy.cz

Chalupa na horách – jediná nemovitost napsaná na rodinu advokátky Hany Sukové. Policie ji na katastru zablokovala.

„Byli jsme hrozně naštvaní. Tohle všechno někdo asi způsobil svou leností – uvědomuje si to vůbec?“ přidává se Barbara R. „Zanedbali to a moc dobře to vědí,“ dodává Michala M.

Oběti případu si také stěžují, že od advokátní komory nepřišla žádná pomoc. Michala M. se pokoušela už před rokem získat od komory právní rady. Doufala, že když je advokátní komora zřízena zákonem a musí v ní být každý, kdo chce poskytovat advokátní služby, postaví se k trestnému činu svého člena čelem.

„Volala jsem, psala jsem maily, ale nikam to nevedlo. A ještě byli nepříjemní. Dozvěděla jsem se jen od nich, že je hrozné, co se nám stalo, a že se krade všude,“ shrnuje Michala M.

Komora označuje zpronevěru Sukové za exces. „Je totiž zjevné, že při realizaci několika desítek tisíc advokátních úschov ročně (83 346 v roce 2021, 60 096 v roce 2022, letos zatím 47 466) jde v případě Hany Sukové o osobní lidské a profesní selhání, nikoliv o selhání systému advokátních úschov jako takového, bez kterého by se zejména realitní transakce jen těžko a plynule prováděly,“ řekla mluvčí komory Chaloupková.

Předseda advokátní komory Robert Němec už dříve doporučil, ať lidé svěřují peníze do úschov prověřeným advokátům. Ne slepě jen těm, které jim dohodí realitka.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Jitka Š.: „Zapůsobilo na mě, že je advokátka pojištěná.“

Je pojištěná, uklidnilo klienty

Poškozené rodiny, s nimiž redakce mluvila, prodávaly nemovitosti přes realitní kanceláře spolupracující s advokátkou Sukovou. Doporučovaly jim ji jako prověřenou odbornici na realitní byznys. Navíc pojištěnou proti škodě – tak jak ostatně velí advokátské předpisy.

„Ve smlouvě s realitkou byla pasáž, že paní Suková je pojištěná na 58 milionů. Zapůsobilo to na mě: je pojištěná, takže kdyby něco, bude to v pohodě,“ říká Jitka Š.

Realitka trvala na provizi

Okradení klienti advokátky Hany Sukové si stěžují, že realitní kanceláře jim v těžké situaci nepomohly - naopak: nechaly si ještě provizi za uskutečněný obchod. Zuzana R. přišla o byt (ten už patří novému majiteli) i 2,5 milionu (které zmizely z úschovního účtu). Realitní kancelář Chirš, která prodej zprostředkovala a doporučila advokátku Sukovou, si přesto naúčtovala rezervační poplatek 360 tisíc, který v sobě zahrnoval i provizi. „Věděli, že jsme úplně bez peněz. Ale nenašli ani tolik slušnosti, aby nám provizi odpustili - navíc za obchod, který pro nás skončil katastrofou,“ říká Zuzana R.

Artěm Egorov, šéf kancleáře Chirš, říká, že si peníze musel nechat. Tvrdí, že čistě kvůli právní otázce. „Nejde o ty peníze. Ale kdybychom provizi vrátili, přiznali bychom tím spoluzodpovědnost za zpronevěru paní Sukové,“ tvrdí Egorov. Přiznává, že s advokátkou spolupracoval mnoho let, ovšem bez jakéhokoli problému. Takže Sukovou doporučoval klientům. „Když vám 15 let chutná v nějaké restauraci, tak ji také vychvalujete. A nemůžete za to, když se v ní pak váš známý otráví jídlem,“ přirovnává Egorov.

Část lidí také vyčítá bance, že umožnila, aby Suková vysála úschovní účty. Suková měla přes 40 úschovních kont u České spořitelny. Její mluvčí Filip Hrubý ale říká, že úschovní smlouva má jen dvě strany - advokáta a banku. „Banka nemá žádnou zákonnou ani smluvní povinnost hlídat, komu a kam jsou peněžní prostředky z účtu převáděny. To je výlučně vztah mezi advokátem a jeho klientem,“ vysvětluje Hrubý.

Foto: Seznam Zprávy

Rezervační poplatek byl částečně i provizí za zprostředkování prodeje bytu.

Teprve po zatčení Hany Sukové však lidé s překvapením zjistili, že ve skutečnosti úschovy nejsou nijak chráněny: povinné pojištění advokáta se na případy zpronevěry nevztahuje. A Hana Suková nemá majetek, ze kterého by bylo možné škodu uhradit.

Hana Kordová Marvanová, advokátka a senátorka (zvolena za KDU+ODS+TOP 09), chce proto změnit pravidla úschov. Tak aby byly například povinně pojištěné. Další možností je vytvoření fondu, financovaného samotnými advokáty, z nějž by se pak odškodňovaly oběti zpronevěr.

„Dnes totiž musí klient spoléhat jen na advokátovu poctivost. Jinou záruku nemá,“ potvrzuje Marvanová, která už o změně zákona jednala minulý týden i s vedením advokátní komory. Česká advokátní komora sice letos zavedla novinku, podle níž může každý klient dostat z banky esemesku s oznámením, že se na úschovním účtu pohnuly peníze. Podle Marvanové to však nestačí.

Ani okradení lidé nerozumí, proč komora neručí za práci svých členů. Zvlášť v situaci, kdy advokátní úschova je zcela běžná věc, většina realitních obchodů běží právě takhle.

„Nešli jsme do rizikového obchodu – naopak: byt jsme prodávali přesně tak, jak je obvyklé: přes realitku a advokátní úschovu. Jako tisíce dalších lidí. A teď se dozvídáme, že jsme si měli lépe vybrat advokáta? A že jsme nějaký exces?“ nechápe Zuzana R.

Reklama

Doporučované