Hlavní obsah

Milionové úspory lidí nemusely zmizet. Úřad před advokátkou varoval

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Podle České advokátní komory je zpronevěra klientových peněz nejhorším zločinem, jakého se advokát může dopustit.

Reklama

Podezření na machinace s penězi klientů se u pražské advokátky Hany Sukové objevilo už v roce 2017. Neskončilo to však obviněním ani zásahem advokátní komory. Takže pokračovala dál. V kauze obří zpronevěry přinášíme nová zjištění.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Třiasedmdesáté narozeniny oslavila Hana Suková letos na jaře ve vazbě: pražskou advokátku policisté už přes rok stíhají v kauze s mimořádně obrovskou škodou a záhadnými okolnostmi.

Advokátka podle detektivů zpronevěřila 153 milionů, které jí lidé svěřili do takzvané advokátní úschovy při realitních obchodech.

Sukovou zatkli loni v září, ale ani po ročním vyšetřování se s jistotou neví, kam peníze zmizely.

Seznam Zprávy nyní vypátraly novou důležitou linku, která začátek případu vrací až do roku 2017.

Tehdy Finanční analytický úřad, který zachytává a mapuje podezřelé bankovní transakce, důrazně varoval, že advokátka Suková provádí s úschovami machinace. Že dokonce peníze z úschovních účtů vybírá v hotovosti.

A svoje tvrzení podpořil Finanční analytický úřad i soupisem konkrétních transakcí, s čísly účtů a s odkazy na příslušné smlouvy.

„Jednání JUDr. Hany Sukové, kdy libovolně nakládá se svěřenými finančními prostředky jiných osob, je alarmující,“ uvedli už před šesti lety analytici v oficiálních dokumentech, které Seznam Zprávy získaly.

Jak funguje advokátní úschova

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Advokátní úschova je ponechání peněz na neutrálním, bezpečném „území“, dokud se nezavrší dohodnutý obchod. Nejčastěji při prodejích a nákupech nemovitostí. Kupující převede peníze na speciální účet, který zřídí advokát. Zůstanou tam do doby, než katastr zapíše nového majitele. A pak dá advokát pokyn, ať peníze z účtu odejdou prodávajícímu. Totéž se děje třeba při prodejích firem, tam už jsou ve hře desítky nebo stovky milionů. Advokát na peníze v úschově nesmí sáhnout, jinak se jedná o zpronevěru. Česká advokátní komora tvrdí, že takové případy nemilosrdně trestá vyloučením.

Informaci o advokátčiných praktikách tehdy dostala policie i Česká advokátní komora, která na činnost advokátů dohlíží.

Suková přesto dál bez problémů i v dalších letech provozovala advokátní služby při realitních obchodech – teď po nich zbylo 44 okradených klientů. Nemají ani své domy, byty nebo pozemky, ani miliony.

„Kdyby někdo už tehdy zamezil činnosti této paní advokátky, nemuselo dojít k této obrovské zpronevěře,“ řekla Hana Kordová Marvanová, advokátka a senátorka (zvolena za KDU+ODS+TOP 09), na niž se obrátil jeden z podvedených klientů.

Letadlo tvrdě přistálo

Kriminalisté během více než ročního vyšetřování zajistili důkazy k tvrzení, že advokátka Suková se svou dcerou a zároveň koncipientkou Pavlou Marešovou pilotovaly podvodné letadlo.

Jejich advokátní kancelář se věnovala výhradně práci pro zavedené realitky. Takže jejich 45 bankovními účty protékaly desítky milionů měsíčně.

Advokátka ale podle policistů část peněz klientů v hotovosti vybírala. A když se blížila výplata úschovy, peníze na konta opět vložila. Ale už ne tolik, kolik vybrala.

Takže účty byly v minusu a částky by nestačily na vyplacení klientů, když byl nový vlastník nemovitosti zapsán na katastr. Suková proto chybějící peníze „dosypávala“ z nově přijatých úschov v dalších realitních obchodech.

„V rozporu s jejich svěřením byly finanční prostředky bezprostředně po jejich složení klientem na přidělený bankovní účet, nebo maximálně několik málo dní od tohoto okamžiku převedeny jednorázově, či v několika platbách na různé jiné bankovní účty advokátních úschov a zčásti byly rovněž prováděny hotovostní výběry těchto prostředků,“ shrnuli v září 2022 vyšetřovatelé praxi advokátní kanceláře v usnesení o zahájení trestního stíhání, které Seznam Zprávy měly možnost pročíst.

Podle propočtů policistů takto Suková stihla například jen od ledna do září 2021 vybrat z kont 45 milionů, avšak vrátila na ně pouze 16 milionů.

Tohle „letadlo“ pak tvrdě přistálo loni v létě, kdy se po ekonomickém šoku kvůli válce na Ukrajině téměř zastavil prodej nemovitostí. Jak popisují policisté v už citovaném textu obvinění, advokátka Suková už neměla z čeho dorovnávat vyluxované účty a nervózní prodávající ji začali bombardovat urgencemi, proč jim ještě jejich miliony neposlala. A nakonec podali trestní oznámení.

Suková ani její dcera Marešová, jimž hrozí v případě odsouzení až 10 let vězení, případ od začátku nekomentují. Jejich vyjádření se nepodařilo získat ani teď, kdy Seznam Zprávy zjistily ke kauze nové okolnosti a kdy jsou už obě ženy vyšetřovány na svobodě.

FAÚ varoval. A nic

Podle vyšetřování policie zpronevěřovala advokátka Suková peníze klientů nejméně od roku 2021. Oficiální dokumenty ale ukazují, že Finanční analytický úřad vyslovil toto podezření o čtyři roky dříve.

Ať mu Česká advokátní komora poskytne listiny a další dokumentaci k úschovám Sukové, požádal už koncem roku 2017.

Foto: Seznam Zprávy

Finanční analytický úřad shrnul svá zjištění – ovšem bez jména advokátky – ve výroční zprávě za rok 2018.

V dubnu 2018 pak FAÚ oznamuje policii, že se Suková chová proti vnitřním předpisům České advokátní komory: advokát nesmí na klientské peníze v úschově nikdy sáhnout. A pokud něco takového komora zjistí, advokáta vyloučí a ten už nesmí poskytovat právní služby.

Analytici FAÚ také vypichují, že advokátka Suková takhle se svěřenými penězi nakládala „dlouhodobě, opakovaně a ve velkých objemech“. Podle FAÚ bylo převodů tolik, že si pro oznámení policii vybral pouze čtyři příklady. Na nich popsal, jak systém fungoval.

Suková podle FAÚ třeba 31. ledna 2017 přijala 4 080 000 korun od manželů, kteří kupovali byt. Hned 2. února převedla tři miliony a 13. února pak milion na úschovní účty zcela jiné realitní transakce. A opět z jiného úschovního účtu pak koncem března vrátila na původní konto chybějících 4 080 000 korun – protože se blížil termín výplaty.

Analytici tehdy zároveň varovali, co může nastat.

„V případu JUDr. Hany Sukové existuje nemalé riziko z možného porušování povinností při správě cizího majetku, nebo případně ze spáchání trestného činu zpronevěry, a to zejména v situaci, kdy u tohoto subjektu dojde k zesplatnění většího množství smluvních závazků,“ napsali.

Tedy vylíčili přesně to, z čeho jsou dnes Suková s dcerou Marešovou obviněny.

Detektivové, jak také ukazují další dokumenty z vyšetřování, odložili v roce 2019 podnět FAÚ s tím, že se trestný čin nestal. Suková totiž vždy úschovy vyplatila, takže nikomu nevznikla škoda.

„Nicméně vyšetřovatel došel k závěru, že jednání advokátky bylo v rozporu s příslušnými stavovskými předpisy,“ potvrdil nyní pražský policejní mluvčí Jan Daněk. Vyšetřovatel tedy alespoň upozornil Českou advokátní komoru.

Ta v kanceláři Sukové udělala dvě kontroly - po prvním oznámení FAÚ v prosinci 2017 a pak v roce 2019, kdy policie podnět FAÚ odložila. Jak vyplývá z komunikace mezi Českou advokátní komorou a policií (i tu Seznam Zprávy mají k dispozici), kontrola neobjevila v činnosti advokátky Sukové žádné chyby.

Od podezření ke stíhání za zpronevěru

DatumCo se stalo
7. prosince 2017 FAÚ žádá Českou advokátní komoru o dokumentaci k úschovám advokátky Hany Sukové.
18. ledna 2018 Česká advokátní komora informuje FAÚ, že kontrola nenašla „žádné závažné nedostatky“.
11. dubna 2018FAÚ oznamuje policii, že advokátka Suková nakládá s úschovami podezřele a proti pravidlům České advokátní komory.
23. dubna 2019Policie předává případ České advokátní komoře a jejím kontrolním orgánům.
18. dubna 2019Podnět dostává k vyřešení Kontrolní rada České advokátní komory.
5. srpna 2019Česká advokátní komora informuje policii, že se podezření nepotvrdilo.
14. září 2022 Policie zahajuje trestní stíhání Hany Sukové pro zpronevěru.

Jaká byla kontrola?

Zůstává však nevysvětleno, jak důkladná prověrka advokátní komory v podezřelé kanceláři byla.

Jestli se kontroloři spokojili jen s tím, že advokátka Suková má navenek vše „papírově“ v pořádku, anebo zda si projeli i pohyby na výpisech úschovních účtů. Tak jako to udělal FAÚ. Z výpisů by bylo totiž ihned jasné, že peníze v rozporu s pravidly odcházely jinam.

V jednom z dopisů pro policii, která se později zajímala o výsledky kontroly, Česká advokátní komora napsala, že se podezření nepotvrdilo. Dopis rekapituluje, že Hana Suková při kontrole machinace s penězi odmítla. O prověrce účtů se v něm nic nepíše.

„Z výsledků šetření se podává, že svá tvrzení o přeposílání uschovaných finančních prostředků na další úschovní účty této advokátky, kde jsou používány pro úplně jiné účely, (…) jste ničím nedoložil,“ uzavřel odpověď vyšetřujícímu policistovi Jan Mikš, předseda kontrolní rady České advokátní komory.

V dalším dopise z loňského října, tedy už po obvinění Sukové a Marešové, komora napsala, že v minulosti „neshledala u JUDr. Sukové nedostatky v plnění povinností v souvislosti s prováděním úschov peněžních prostředků“.

Opět tedy nepíše nic konkrétního o tom, zda šli kontroloři i po účtech. Pouze je zde zmínka, že Suková řádně zapisovala úschovy do elektronické evidence.

Mluvčí advokátní komory Iva Chaloupková řekla, že členové kontrolní rady mohou vycházet pouze z dokumentů, včetně bankovních výpisů, které jim poskytne kontrolovaný advokát. „Nemají možnost ani oprávnění jako orgány činné v trestním řízení vyžadovat si od banky listiny včetně výpisů z účtů,“ uvedla mluvčí Chaloupková.

Neodpověděla však na opakované dotazy, jestli kontrolory zajímaly u kanceláře Sukové i pohyby na úschovních účtech v letech 2017 a 2019 a zda se jimi do hloubky zabývali.

Jak kontrola probíhala, chce vědět i advokátka Marvanová Kordová. „Určitě by se to mělo vysvětlit,“ prohlásila.

Tajemný „pan Vynálezce“

Kromě toho, že vyšetřovatelé loni v září Sukovou a Marešovou obvinili, pátrají současně po osudu 153 milionů, o které přišli klienti. „Jak bylo nakládáno s vybranou hotovostí, se prozatím policejnímu orgánu zjistit nepodařilo,“ uznali vyšetřovatelé v usnesení o zahájení trestního stíhání.

Pakliže se peníze neobjeví, šance podvedených lidí na odškodnění je minimální: Suková bydlela i úřadovala v pronajatých prostorách, jinak žádný majetek nemá. Její dceři Marešové policie obstavila chalupu v Krkonoších a dva karavany.

Podle textu usnesení o zahájení trestního stíhání Suková při výslechu detektivům přiznala zpronevěru. I to, že vybírala z úschovních účtů hotovost a  používala ji pro vlastní potřebu nebo na uhrazení nespecifikovaných půjček.

Suková rovněž do protokolu řekla, že před pádem „letadla“ očekávala velký příliv peněz, který by díru na účtech zahladil. Finance jí měly přijít z patentu na jakési zařízení na snadnou výrobu energie, které stvořil neupřesněný vynálezce z Hradce Králové.

„Tento výrobek měl vyrábět elektrickou energii zadarmo. První impulz z generátoru by zařízení rozhýbal, a to by pak přes elektromagnet pracovalo samo,“ popsala policistům Suková.

Ze zápisu o výslechu je cítit i drobná ironie ze strany vyšetřovatelů, kteří v další pasáži protokolu tohoto muže nazývají „panem Vynálezcem“.

Suková ale zároveň uvedla, že vynálezci miliony patřící klientům nedávala – prý mu poskytla jen 30 tisíc a právní servis zdarma.

Reklama

Doporučované