Hlavní obsah

Policie potvrdila, že stíhá advokáta vězněného lékaře. Podle ní ho okradl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Jaroslava Bartáka (v popředí) zastupoval advokát Jiří Noha (vzadu) před více než deseti lety u soudu – v Bartákově sexuální aféře.

Reklama

Kriminalisté podle zjištění Seznam Zpráv obvinili pražského advokáta Jiřího Nohu. Vyšetřovatelé tvrdí, že zpronevěřil 2,5 milionu z advokátní úschovy.

Článek

Policisté řeší další případ, kdy advokát – podle podezření vyšetřovatelů – okradl klienta o miliony.

Podle zjištění Seznam Zpráv začali detektivové tento týden stíhat pražského advokáta Jiřího Nohu.

Okradeným je pak podle podezření policie známý lékař a bývalý prezident Polikliniky Modřany Jaroslav Barták, který strávil posledních 11 let za mřížemi za znásilňování a sexuální nátlak.

Před nástupem trestu svěřil kardiolog svému advokátu Nohovi do úschovy několik milionů z podnikání. Jenže když Bartáka loni v září soud podmíněně propustil z vězení, překvapený lékař našel konto prázdné.

Dvaasedmdesátiletého advokáta Nohu nyní kriminalisté obvinili ze zpronevěry dvou milionů a 553 tisíc korun. S tím, že škoda může ještě narůst jednou tolik, protože detektivové ještě pátrají po dalších penězích, které advokát z účtu vybíral v hotovosti a jejich osud není známý.

„Obviněný muž neoprávněně nakládal s finančními prostředky z advokátní úschovy a čtyřiašedesátiletému muži způsobil škodu přesahující dva a půl milionu korun,“ potvrdil - bez uvedení jména stíhaného - policejní mluvčí Richard Hrdina.

Z kontextu a z už ověřených informací o případu je jasné, že jde o advokáta Nohu.

S obsahem usnesení o zahájení advokátova trestního stíhání měly Seznam Zprávy možnost se seznámit, ale Noha o něm mluvit nechce. „Nemám se s vámi vůbec o čem bavit. Už mi nevolejte,“ prohlásil, když po něm Seznam Zprávy chtěly vyjádření ke kauze.

Obvinění svého někdejšího advokáta nekomentoval ani Barták. „Nemůžu o té věci mluvit, nechme policii pracovat,“ reagoval na obvinění.

Pokud bude odsouzen, může jít Noha podle trestní sazby do vězení až na osm let. Česká advokátní komora s ním už podle mluvčí Ivy Chaloupkové zahájila řízení o pozastavení výkonu advokacie. V podobných případech, tedy při zpronevěrách advokátních úschov, je na konci řízení zpravidla vyloučení z advokátského stavu.

Lékařovy peníze poslal firmě

Základ příběhu mezi Bartákem a Nohou popsaly Seznam Zprávy už v lednu. Doktor Barták tehdy bankovními výpisy doložil, že na úschovním účtu u advokáta se kolem roku 2012 postupně nashromáždilo pět milionů – byly to peníze, jimiž společníci vyplatili Bartáka ze soukromé lékařské kliniky.

Bartákova budoucnost byla tehdy v troskách – soud pravomocně potvrdil, že na své spolupracovnice sexuálně útočil, znásilňoval je a bil. Rozsudek zněl na dlouhých 12 let. Lékař si tak krátce po rozsudku v roce 2012 založil u advokáta Nohy zmíněný úschovní účet. Je to konto, na které nesmí advokát bez svolení klienta sáhnout.

Výpisy z účtu, které Seznam Zprávy v lednu prostudovaly, ale ukazují, že zatímco seděl Barták ve vězení, advokát přeposlal jisté soukromé společnosti ve dvou platbách okolo 2,5 milionu. „Stalo se bez mého pokynu, vůbec jsem o tom nevěděl,“ vysvětloval tehdy Barták, který těsně před koncem loňského roku podal trestní oznámení.

A právě kvůli tomu nyní policisté advokáta Nohu stíhají pro zpronevěru.

Foto: Seznam Zpávy

Výpis z účtu, podle kterého advokát Jiří Noha převedl z úschovního účtu 2,2 milionu na konto společnosti Noda Technologies.

Už v lednu, kdy redakce případ poprvé popsala, Noha odmítl vyjádření – s odkazem na povinnost mlčenlivosti.

Podle ověřených informací však na policii při výslechu řekl, že Bartákových 2,5 milionu poslal na účet společnosti Noda Technologies – dobové výpisy z úschovního konta to ostatně potvrzují.

Společnost Noda Technologies je dnes už zrušená, tenkrát ji vedl člověk jménem M. S. (jeho jméno redakce zná, ale nepodařilo se s ním spojit). M. S. je dnes odsouzený za jiné podvody, navíc zadlužený a v insolvenci.

Podle Nohovy výpovědi dostal tento muž od advokáta zaplaceno za to, že založí společnost v Anglii, která se bude podílet na vydání Bartákových knižních memoárů. Lékař ale policistům řekl, že převod peněz z kriminálu neschválil a že se odehrál zcela bez jeho vědomí.

Skrytá nahrávka jako důkaz

Proti advokátu Nohovi svědčí úschovní smlouva z roku 2012, kterou s Bartákem uzavřel. Stojí v ní, že bez lékařova souhlasu smí advokát z účtu zaplatit nanejvýš 25 tisíc. To třeba pro případy, kdy Barták bude potřebovat ve vězení peníze na nákupy v kantýně nebo na další své právníky.

Výdaje nad 25 tisíc musel Barták podle smlouvy písemně schválit.

Foto: Seznam Zprávy

Smlouva o úschově peněz z roku 2012: Ta říká, že odsouzený lékař Barták musí výdaje nad 25 tisíc nejprve schválit.

Dalším důkazem je série nahrávek, které si Barták skrytě pořídil loni na podzim po propuštění z výkonu trestu – v době, kdy se u advokáta dožadoval svých milionů a ten mu nedokázal říct, kde peníze jsou.

Noha na těchto záznamech pořízených v jeho kanceláři na Senovážném náměstí v Praze přiznává, že Bartákovy peníze poskytl zmíněnému podnikateli M. S. A že tento M. S. podvedl nejen Nohu, ale připravil o peníze i jeho dceru.

„Já nemám opravdu nic, taky jsem naletěl,“ říká Noha na jednom ze záznamů.

Je navíc možné, že policisté obvinění ještě rozšíří. Výpisy z účtů, které Barták detektivům předal, obsahují také výběry peněz v hotovosti. Advokát Noha, jak svědčí tyto dokumenty, několikrát z úschovního účtu vybíral přímo v Komerční bance. Většinou desítky tisíc, jednou i 133 tisíc.

„Nejhorší zločin advokáta“

Od loňského září vyšetřuje policie zřejmě jeden z nejzávažnějších případů zpronevěry peněz advokátem. Obvinila pražskou advokátku Hanu Sukovou a její dceru Pavlu Marešovou, jejichž advokátní kancelář se specializovala na realitní obchody.

Lidi, kteří si u nich uschovali peníze při koupi bytů a domů, připravily obě ženy podle vyšetřovatelů o víc než 140 milionů (škoda začínala původně „jen“ na 50 milionech, vyšetřovatelé později dohledali další a další okradené klienty). Kriminalisté nezveřejnili, kde peníze skončily. Podle informací Seznam Zpráv je ale ženy zřejmě investovaly do pochybných investičních projektů.

Robert Němec, předseda České advokátní komory, v reakci na tuhle kauzu prohlásil, že se změní systém advokátních úschov – aby bylo těžší peníze zpronevěřit. „Je to nejhorší zločin, kterého se advokát může dopustit,“ řekl Němec.

Místo koňaku prázdné konto

Na výpisech je také vidět, jak se uložená částka z pěti milionů postupně tenčí a tenčí. Až z pěti milionů nezbude skoro nic.

„Vždycky říkal, že až vyjdu ven, nalijeme si u něj koňáček a on mi dá vyúčtování. A když ta chvíle přišla, jen jsem v jeho pracovně polkl naprázdno: Pět milionů bez mého souhlasu zmizelo,“ popsal už v lednu Barták.

Noha na nahrávkách Bartákovi říká, že už si nepamatuje, co s penězi udělal.

Podle informací Seznam Zpráv ještě policisté dali advokátovi šanci, ať doloží, jak s těmito penězi naložil. Pokud to neudělá, nevylučují, že obvinění rozšíří.

Do článku jsme doplnili vyjádření policie, která stíhání potvrdila.

Reklama

Doporučované