Hlavní obsah

Nevítaný účastník kampaně. Pavla sleduje lékař odsouzený za znásilnění

Foto: Seznam Zprávy

Jaroslav Barták během mítinku Petra Pavla.

Reklama

Lékař v minulosti odsouzený za znásilnění asistentek sleduje prezidentského kandidáta na předvolební mítinky. S Petrem Pavlem by Jaroslav Barták chtěl údajně spolupracovat. Ten to ale kategoricky odmítá.

Článek

Na předvolební akci prezidentského kandidáta Petra Pavla přišel nečekaný host, ze kterého neměl jeho PR tým velkou radost. Do zoologické zahrady v Plzni, kam se generál ve výslužbě v rámci kampaně vydal krmit lvy, dorazil čerstvě propuštěný lékař Barták, který strávil 11 let ve vězení za znásilnění a vydírání svých asistentek.

„Přišel jsem mu nabídnout spolupráci,“ řekl Seznam Zprávám Barták. Nechce prý, aby se prezidentem stal Andrej Babiš. Na místě se snažil rozdávat vizitky a propagovat i svůj Lions Club, který před lety založil jako pokračovatele Svobodných zednářů a snažil se do něj lákat slavné lidi.

Lékař, jehož bulvár před lety tituloval zásadně „doktor Prase“, vystupoval v Plzni neodbytně a zároveň trochu zmateně. Tým prezidentského kandidáta se Bartáka pokoušel přemluvit, aby akci v restauraci opustil.

Nakonec odešel až poté, co mu Pavel několikrát zopakoval, že o žádnou spolupráci s ním nestojí. Přesto lékař ještě na stole u  poradců nechal svůj kontakt s tím, aby se mu ozvali.

Podle Pavla nepřišel Barták na jeho akci poprvé. „Přišel za mnou už na Národní třídu, poté do debaty na CEVRO Institutu. Nedá se s tím nic dělat, snažím se to řešit v klidu. Vyhazovat ho silou z veřejných akcí ani nejde,“ dodal Pavel.

Lékař je na svobodě teprve dva měsíce, na konci září byl předčasně propuštěn na základě posudků, že už nebude představovat riziko.

Do konce dvanáctiletého trestu mu zbýval zhruba rok. Barták v letech 2006 až 2011 napadl deset asistentek a matce jedné z nich vyhrožoval. Ženy hladil a osahával proti jejich vůli, nutil k sexu a znásilnil, když odmítaly jeho úkoly a naléhání. Někdy si pomohl tím, že dívky omámil chemikálií v pití.

Asistentkám také vyhrožoval společenskou i fyzickou likvidací. Soudy lékaři uložily souhrnný trest za šest znásilnění, pět případů vydírání a také za sexuální nátlak, nebezpečné vyhrožování a manipulaci s omamnými látkami.

„Žádným ženám jsem neublížil,“ tvrdil nyní reportérům Seznam Zpráv. Při žádosti o propuštění tvrdil, že se chce kvůli splacení dluhů vrátit k profesi lékaře. „Kdybych ještě pracoval, tak bych si vzal jako zdravotní sestru nějakou starší zkušenou paní, se kterou bych to už doklepal,“ řekl.

Reklama

Doporučované