Hlavní obsah

Ve vězení jsem přišel o miliony, říká lékař Barták. Má důkazy proti advokátovi

Foto: ANNA BOHÁČOVÁ / MAFRA, Profimedia.cz

Jaroslava Bartáka soud podmíněně propustil z vězení loni v září. Lékař za mřížemi strávil 11 let: dva roky ve vazbě, devět ve výkonu trestu.

Reklama

Lékař odsouzený ve známé kauze za znásilnění si u právníka uložil pět milionů. Zatímco byl ve vězení, advokát peníze poslal na pochybné účty. A statisíce vybral v hotovosti.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V pátek 23. září loňského roku opustil Jaroslav Barták věznici v Jablonci nad Nisou.

Kdysi asi nejznámější odsouzený lékař strávil devět let za mřížemi za sexuální zneužívání asistentek.

Hned druhý den po podmíněném propuštění nakráčel do kanceláře na Senovážném náměstí v Praze. Za svým advokátem, u něhož si před nástupem do vězení uložil do úschovy všechny peníze z dřívějšího podnikání.

Jenže u advokáta se Barták, jak teď říká, dozvěděl nepříjemnou zprávu: Právník uschovaných pět milionů zčásti neprůhledně investoval a zbytek postupně vybral v hotovosti.

„Vždycky říkal, že až vyjdu ven, nalijeme si u něj koňáček a on mi dá vyúčtování. A když ta chvíle přišla, jen jsem v jeho pracovně polkl naprázdno: Pět milionů bez mého souhlasu zmizelo,“ popisuje čtyřiašedesátiletý Barták, který před několika týdny podal na advokáta trestní oznámení.

Svoji verzi o zpronevěře dokládá důkazy, které Seznam Zprávy prostudovaly.

Jsou mezi nimi smlouva o advokátní úschově i výpisy s výběry z účtu z Komerční banky v době, kdy Jaroslav Barták seděl ve věznici v Liberci. A dále také skrytě pořízené nahrávky, na nichž advokát potvrzuje, že miliony nemůže vrátit. Protože je jednoduše nemá.

Vyluxovaný účet

Smlouvu o úschově peněz podepsal Jaroslav Barták v roce 2012 s pražským advokátem Jiřím Nohou. Stvrdil ji šest dní poté, co ho Vrchní soud v Praze pravomocně potrestal čtrnáctiletým vězením za znásilnění, sexuální nátlak a vydírání.

Podle smlouvy, kterou Seznam Zprávy pročetly, vložil Barták na takzvaný advokátní účet 1,6 milionu. Byla to první splátka za prodej podílu v poliklinikách, které tehdy spoluvlastnil. S tím, že následovat budou další peníze. Tak, jak ho společníci budou postupně z podnikání vyplácet. To se také stalo a postupně na konto dorazily další miliony.

„Nejhorší zločin advokáta“

Od loňského září vyšetřuje policie zřejmě jeden z nejzávažnějších případů zpronevěry peněz advokátem. Obvinila pražskou advokátku Hanu Sukovou a její dceru Pavlu Marešovou, jejichž advokátní kancelář se specializovala na realitní obchody.

Lidi, kteří si u nich uschovali peníze při koupi bytů a domů, připravily obě ženy podle vyšetřovatelů o víc než 140 milionů (škoda začínala původně „jen“ na 50 milionech, vyšetřovatelé později dohledali další a další okradené klienty). Kriminalisté nezveřejnili, kde peníze skončily. Podle informací Seznam Zpráv je ale ženy zřejmě investovaly do pochybných investičních projektů.

Robert Němec, předseda České advokátní komory, v reakci na tuhle kauzu prohlásil, že se změní systém advokátních úschov – aby bylo těžší peníze zpronevěřit. „Je to nejhorší zločin, kterého se advokát může dopustit,“ řekl Němec.

Ve smlouvě o úschově stojí, že advokát smí s penězi nakládat jen na Bartákův písemný pokyn. Kromě případů, kdy bude Barták potřebovat rychle peníze. To pak mohl advokát sám vybrat 25 tisíc. Ale ani o korunu víc.

Bylo to praktické opatření. Advokát Noha jednak platil různé drobnější výdaje související s obhajobou. Bartákovi pak měl podle dohody posílat třikrát ročně 10 tisíc do věznice na přilepšenou. Například na nákupy ve vězeňské kantýně.

Jaroslav Barták dnes říká, že domluva fungovala jen krátce. Pak podle něho advokát začal posílat jen osm tisíc, částky nadto nechodily z úschovního konta, ale například z účtu advokátovy dcery, což Bartákovi, jak nyní říká, začalo být podezřelé.

Když pak Jaroslav Barták po propuštění z kriminálu advokáta koncem loňského září navštívil, dozvěděl se, jak říká, že konto je vyluxované. Advokát Noha mu podle něho vysvětlil, že peníze chtěl zhodnotit. Poslal je jistému podnikateli, který se ale prý ukázal jako podvodník. „O výběrech v hotovosti řekl, že už si nepamatuje, co se s těmito penězi stalo,“ říká Jaroslav Barták, který svá slova dokládá výpisy z úschovního účtu v Komerční bance.

Musím mlčet, říká advokát

Výpisy ukazují, že například 24. prosince roku 2012 leželo na účtu kolem šesti milionů. 18. července 2013 dal advokát Noha pokyn, ať banka pošle 353 tisíc na účet firmy Noda Technologies. Další platba ve prospěch této společnosti následovala 19. prosince – 2,2 milionu.

Foto: Seznam Zprávy

Jeden z mnoha výpisů z úschovního účtu: advokát Jiří Noha vybral 85 tisíc v hotovosti.

V letech 2013 a 2014 provedl advokát Noha – a opět o tom existují výpisy z konta – kolem dvaceti výběrů v hotovosti. Většinou od 50 do 130 tisíc.

Den před loňským Silvestrem tak Jaroslav Barták na svého advokáta (o němž jinak jinak tvrdí, že je to milý člověk, který mu moc pomohl a navštěvoval ho ve vězení) podal trestní oznámení na Vrchním státním zastupitelství v Praze.

Foto: Seznam Zpávy

V roce 2013 odešlo z účtu 2,2 milionu na konto firmy Noda Technologies. Firma je dnes v likvidaci.

Zdejší žalobci ale řeší jen nejzávažnější kauzy. Jak tedy Seznam Zprávám potvrdil ředitel trestního odboru Tomáš Turek, předali proto letošního 9. ledna trestní oznámení kolegům na obvodní zastupitelství v Praze 1.

Advokát Noha se s reportérem Seznam Zpráv nechtěl o Bartákových penězích bavit. Odkazoval i po opakovaných otázkách na mlčenlivost, která znamená, že advokát nesmí nic sdělovat o svém klientovi.

„Na to vůbec nemůžu reagovat. To se obraťte na pana doktora Bartáka, jestli vám k tomu něco poskytne. Ale já nemůžu,“ prohlásil Noha do telefonu.

Jak funguje advokátní úschova

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Advokátní úschova je ponechání peněz na neutrálním, bezpečném „území“, dokud se nezavrší dohodnutý obchod. Nejčastěji při prodejích a nákupech nemovitostí. Kupující převede peníze na speciální účet, který zřídí advokát. Zůstanou tam do doby, než katastr zapíše nového majitele. A pak dá advokát pokyn, ať peníze z účtu odejdou prodávajícímu. Totéž se děje třeba při prodejích firem, tam už jsou ve hře desítky nebo stovky milionů. Advokát na peníze v úschově nesmí sáhnout, jinak se jedná o zpronevěru. Česká advokátní komora tvrdí, že takové případy nemilosrdně trestá vyloučením.

Jaroslav Barták měl o penězích loni v říjnu a v listopadu s advokátem Nohou tři jednání, která si lékařův syn - který Bartáka doprovázel jako svědek - tajně nahrál.

Na záznamech, jejichž délka se blíží ke čtyřem hodinám, advokát Noha přiznává, že miliony už na úschovním účtu nejsou. Potvrzuje také, že je poskytl firmě Noda Technologies, kterou tehdy podle advokáta zastupoval podnikatel M.S. (Seznam Zprávy jeho plné jméno neuvádějí, není totiž stoprocentně potvrzené, že je do celé věci skutečně zapletený).

Loni dostal M.S., jak Seznam Zprávy ověřily na Obvodním soudu pro Prahu 1, podmínku za podvod. Půjčil si peníze, i když dobře věděl, že je kvůli jiným dluhům nebude moci vrátit. M.S. je také v insolvenci, podle věřitelů dluží 20 milionů.

Advokát na nahrávce vysvětluje, že neudělal nic špatného. Argumentuje, že měli s Bartákem dohodu, že lékařovy miliony z podnikání zkusí zhodnotit přes nějakou společnost v daňovém ráji. A tak peníze svěřil podnikateli M.S. a firmě Noda Technologies (dnes je firma v likvidaci, její poslední majitel, muž s několika exekucemi, před časem zemřel). „To šlo na tu offshorku,“ mluví advokát na záznamu o tocích peněz.

Jenže podle advokáta Nohy zřejmě M.S. peníze ukradl a na nahrávce doporučuje Bartákovi podat na podnikatele trestní oznámení.

Nic jsem nepodepsal

Jaroslav Barták dnes potvrzuje, že úmluvu o zhodnocení peněz s advokátem opravdu měli. Ale pod podmínkou, že Barták všechny investice předem schválí. Ostatně to tak stálo i ve smlouvě: advokát nesměl nakládat s částkami nad 25 tisíc bez Bartákova písemného svolení.

Avšak žádné takové svolení Jaroslav Barták advokátovi nedal.

„No, nedal,“ uznává i advokát Noha na nahrávce, když mu Barták vyčítá, že k přeposlání peněz nedal na papíře souhlas.

Seznam Zprávy chtěly advokáta Nohu konfrontovat i s tím, co pronáší na nahrávkách. Na další žádosti o vyjádření už ale nereagoval.

Už před koncem loňského roku se Barták se svým příběhem svěřil i na České advokátní komoře, která považuje zpronevěru advokátní úschovy za nejhorší profesní zločin. A advokáty, kteří ho spáchají, bez milosti vylučuje (bez členství v komoře pak advokát podle zákona nesmí vykonávat praxi).

Kromě toho advokáti za zpronevěru klientských peněz končí před soudy. Například advokát Miloš Vlasák si z úschovních účtů stáhl 65 milionů na vyřešení vlastních dluhů - a dostal za to v roce 2017 natvrdo osm let.

Mluvčí komory Iva Chaloupková potvrdila, že se vedení komory s Bartákem setkalo. Ale lékař podle mluvčí nepředal žádné tvrdé důkazy. „Česká advokátní komora k dnešnímu dni neobdržela od MUDr. Jaroslava Bartáka žádný podnět ani stížnost, které by mohly být předmětem šetření,“ řekla Iva Chaloupková.

Jaroslav Barták ujišťuje, že si ve svém postavení podmíněně propuštěného nemůže dovolit lhát nebo obviňovat svého advokáta bez důkazů. „A rozhodně se nechci vrátit do vězení kvůli křivému svědectví,“ říká.

Reklama

Doporučované