Hlavní obsah

Policie hledá 153 milionů. Advokátka se do vysvětlování zamotává

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Na podivné přesuny peněz u advokátky Hany Sukové upozornil už v roce 2017 Finanční analytický úřad.

Reklama

Velká záhada v obřím případu zpronevěry u pražské advokátky zůstává. Advokátka se přiznala, ale to nejdůležitější pro podvedené klienty chybí – kde jsou miliony, které jim zmizely z úschovních účtů.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Při výslechu se policistům přiznala, že připravila své klienty o miliony, které jí při realitních obchodech svěřili do advokátní úschovy.

Kvůli nevídaně vysoké zpronevěře – 44 lidí přišlo o celkem 153 milionů – stíhají policisté advokátku Hanu Sukovou už rok.

Ač se přiznala, jedna důležitá věc stále zůstává záhadou: kam obrovské peníze zmizely? Když navíc třiasedmdesátiletá právnička nemá skoro žádný dohledatelný majetek.

Podle usnesení o zahájení trestního stíhání, které měly Seznam Zprávy možnost pročíst, nedokázala tuto věc obviněná advokátka přesvědčivě objasnit. Při výslechu se do vysvětlování zamotávala.

Na jednu stranu tvrdila, že peníze klientů investovala. „Doufá, že z obchodů, které dělá a zdají se jí reálné, všem peníze vrátí,“ zaznamenali policisté výpověď advokátky Sukové z loňského listopadu.

Dodala také, že se do problémů dostala i kvůli půjčkám, ale od koho si půjčovala, odmítla říct. „Nikdy nepočítala, kolik si půjčovala a kolik investovala, až to nabobtnalo do těchto rozměrů,“ zapsali policisté.

Ale když chtěli po Sukové popsat, kam peníze zmizely nebo kam a s jakým výsledkem je investovala, začala mlžit.

„Na konkrétní otázku položenou policejním orgánem stran jejích investic, čeho se týkaly a zda byly ziskové, uvedla, že v rámci projektů neinvestovala žádné finanční prostředky, ale účastnila se jich, protože to byly zajímavé projekty, poskytovala pouze v jejich rámci právní servis zdarma, a nikdy z nich neměla žádný zisk,“ uvedli vyšetřovatelé v usnesení o zahájení trestního stíhání.

Varování přišlo už v roce 2017

Seznam Zprávy tuto kauzu už rok podrobně sledují a minulý týden popsaly, že podezření na machinace s penězi se objevilo už v roce 2017. Tehdy Finanční analytický úřad, který pátrá po špinavých penězích, upozornil policii a Českou advokátní komoru, že Suková vybírá v hotovosti miliony z úchovních účtů. A doplňuje je na konta z jiných, nesouvisejících úschov. Analytici přímo varovali, že hrozí zpronevěra.

Policisté v tom však trestný čin neviděli a dali podnět České advokátní komoře, podle jejíž pravidel advokát nesmí na klientovy peníze nikdy sáhnout. Komora dnes tvrdí, že u Sukové provedla dvě kontroly - a nic vadného nezjistila. Neumí však upřesnit, o jak důkladné prověrky se jednalo a zda kontroloři prošli i konkrétní pohyby na bankovních účtech. Nebo se spokojili jen s tím, že „papírově“ má Suková vše v pořádku.

Advokátní komora před týdnem uvedla, že případ prověřuje.

Tajemný muž přes investice

Zjistit, kde peníze skončily, je přitom pro vyšetřování důležité – hlavně kvůli poškozeným lidem, jimž advokátka Suková v mnoha případech vážně zasáhla do života.

Jak je totiž při realitních obchodech zvykem, svěřili jí dočasně peníze, než změnu vlastníka zapíše katastr. Avšak když prasklo, že zkušená advokátka spolupracující s řadou zavedených realitek peníze vybrala a ty zmizely, prodávající se rázem ocitli v situaci, kdy neměli ani nemovitosti (už byla napsané na nové vlastníky), ani peníze (zmizely u Sukové).

Mezi poškozenými jsou přitom rodiny i jednotlivci prodávající domy, byty nebo pozemky.

Jak Seznam Zprávy napsaly před týdnem, když advokátka mluvila při výslechu o osudu odcizených peněz, vyprávěla o jakémsi kyvadlu, které vynalezl nejmenovaný člověk z Hradce Králové a které zdarma vyrábí elektřinu.

Bližší informace však už neuvedla. Podvedení klienti například policii řekli, že když loni v září přišli do advokátní kanceláře vymáhat své peníze, pohyboval se tam muž, který podle těchto svědků „počítal investice“. Otázku na tohoto člověka nechala Suková bez konkrétní odpovědi.

„K této osobě pouze uvedla, že prováděl naceňování jednoho obchodu, ze kterého by následně uhradila dluh vůči lidem. Jeho jméno a údaje sdělit odmítla,“ uvedli policisté v dokumentu o zahájení trestního stíhání.

Dcera obsluhovala účty

Kromě Sukové policisté stíhají pro podvod a zpronevěru i její dceru Pavlu Marešovou, která v advokátní kanceláři pracovala jako koncipientka.

Tato žena u výslechu řekla, že jí matka zpronevěru přiznala až loni v létě, krátce před obviněním. „Dle jejího sdělení to byl pro ni šok a s matkou se pohádaly,“ uvedli policisté.

Suková ani Marešová kauzu nekomentují – ani osobně, ani přes své advokáty.

Přestože Suková vzala před kriminalisty vinu na sebe, podle detektivů hrála důležitou roli i dcera: obsluhovala internetové bankovnictví a přeposílala peníze z účtu na účet. Tudíž jako právník, říkají detektivové, musela vědět, že porušuje zákon.

Policejní analýza účtů ukázala, že Suková část peněz klientů vybírala v hotovosti. A pak převáděla peníze z jednoho úschovního účtu na druhý podle toho, kde jí zrovna chyběly finance, jež potřebovala na vyplacení klientů. Systém zkolaboval, když se loni v létě kvůli nejistotě spojené s válkou na Ukrajině zastavily realitní obchody a advokátce Sukové se zastavil přísun peněz z nových úschov.

V porovnání s vyčíslenou škodou mají Suková s Marešovou jen zlomek majetku, z nějž by bylo možné lidem peníze vrátit. Suková na sebe nemá napsanou žádnou nemovitost, Marešová pouze chalupu na horách a policisté jim také zabavili dvě auta a dva karavany.

V reakci na tento případ chce senátorka a advokátka Hana Marvanová změnit zákon tak, aby klienti advokátů byli lépe chráněni. Na uschované peníze se totiž například nevztahuje pojištění proti způsobené škodě, které musí mít každý advokát povinně uzavřené.

Reklama

Doporučované