Hlavní obsah

Marvanová: Advokátní úschovy jsou riziko, oběti nedosáhnou na odškodnění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Podle senátorky Hany Kordové Marvanové je šance změnit zákon o advokátech. Tak aby se klienti nemuseli bát o své peníze.

Reklama

Advokátka Hana Suková je obviněna, že zpronevěřila 153 milionů. Podle senátorky a advokátky Hany Marvanové takové kauzy zpronevěr škodí poctivým advokátům, kteří úschovy běžně poskytují.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Je to jeden z obvyklých příběhů v kauze pražské advokátky Hany Sukové.

Loni v červnu prodával manželský pár byt. Pět milionů, za které prodej sjednali, mělo - jak je to obvyklé - zůstat v advokátní úschově. A doputovat k manželům, až katastr po měsíci zapíše nového majitele.

Byt se pak skutečně převedl, peníze však na účet prodávajících nikdy nedorazily.

Advokátka Suková je za řadu podobných případů obviněna z obří zpronevěry od loňského září. Seznam Zprávy však ve středu popsaly, že pádné důkazy o advokátčiných machinacích s penězi existovaly už před pěti lety.

Ale nikdo nezasáhl, takže dnes v případu vystupuje 44 okradených lidí, kteří také nemají své nemovitosti a ani peníze. Zpronevěra je nyní v policejních dokumentech vyčíslena na 153 milionů, které advokátka Suková tak jako ve zmíněném případě vzala do úschov při realitních obchodech.

Senátorka a advokátka Hana Kordová Marvanová (zvolena za KDU+ODS+TOP 09) teď v reakci na tuto kauzu otevřeně vyzývá, ať lidé při obchodech s byty, domy nebo pozemky přestanou své peníze svěřovat advokátům.

Proč radí tuhle nejběžnější formu úschovy přestat používat?

Kauza Hany Sukové podle senátorky ukazuje, že úschovy nejsou nijak zabezpečené. A když advokát peníze ukradne, klienti se nedomohou odškodnění.

„Dnes jsou úschovy u advokátů vysoce riskantní, nebezpečný produkt,“ zdůvodnila svoji výzvu Hana Kordová Marvanová.

Není pojištění, není odškodnění

Úschovy u advokátů, do nichž lidé svěřují mnohdy celoživotní úspory, jsou nyní postaveny čistě na důvěře, že přes advokáta peníze bezpečně přejdou z jedné strany obchodu na druhou. Tedy na důvěře v advokáta, že si je nepřivlastní.

Advokáti sice jsou povinně pojištění proti způsobené škodě - a to při poskytování úschov. Ale tohle pojištění se vztahuje jen na případy, kdy se například advokát přepíše a omylem pošle peníze z úschovy na špatný účet. Pojistka nepokrývá zpronevěru ani jiné trestné činy.

„Klient není nijak chráněný, nemůže se pojistit ani tomu nijak předejít – vše je postaveno jen na předpokladu, že advokát je spolehlivou osobou,“ potvrzuje svoji zkušenost Dana Krudencová, jedna z poškozených z další velké kauzy klientů okradených advokátem.

Tehdy v roce 2017 potrestaly soudy za zpronevěru advokáta Miloše Vlasáka. Celkem 70 klientů, kteří prodávali své nemovitosti, u něj přišlo o 65 milionů. Peníze jednoduše utratil.

Jak funguje advokátní úschova

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Advokátní úschova je ponechání peněz na neutrálním, bezpečném „území“, dokud se nezavrší dohodnutý obchod. Nejčastěji při prodejích a nákupech nemovitostí. Kupující převede peníze na speciální účet, který zřídí advokát. Zůstanou tam do doby, než katastr zapíše nového majitele. A pak dá advokát pokyn, ať peníze z účtu odejdou prodávajícímu. Totéž se děje třeba při prodejích firem, tam už jsou ve hře desítky nebo stovky milionů. Advokát na peníze v úschově nesmí sáhnout, jinak se jedná o zpronevěru. Česká advokátní komora tvrdí, že takové případy nemilosrdně trestá vyloučením.

Senátorka Kordová Marvanová se chce proto zasadit o změnu zákona o advokacii, jehož novela se právě projednává. Tak aby advokáti poskytující úschovy museli být povinně pojištěni.

„Je přeci normální, že když se někdo stane obětí trestného činu, má dostat odškodnění. Třeba jako při dopravní nehodě, kdy škodu kryje povinné ručení. Ale u úschov nejsou lidé vůbec chráněni,“ vysvětlila Marvanová.

Česká advokátní komora už dříve argumentovala, že se o pojištění snažila. Ale že na trhu nenašla žádnou pojišťovnu, která by byla ochotna pojistit zpronevěru úschovy.

Pokud pojišťovny nebudou mít ani po případném zavedení povinného pojištění zájem takový produkt nabídnout (třeba proto, že se jim bude zdát moc rizikový), advokáti podle Kordové Marvanové zkrátka přestanou úschovy nabízet. A lidé se začnou obracet třeba na bezpečnější banky, které službu dočasného uložení peněz na „neutrální“ půdě také poskytují.

„Prostě ten trh obsadí někdo, jehož produkt je bezpečnější,“ řekla Kordová Marvanová.

Komora: Věřte těm zavedeným

Mluvčí advokátní komory Iva Chaloupková se k aktuální myšlence na povinné pojištění úschov nevyjádřila.

Předseda komory Robert Němec loni v rozhovoru pro Seznam Zprávy uznal, že úschovy stojí hlavně na advokátově důvěryhodnosti: poradil, aby se lidé a firmy obraceli na advokáty, kteří mají dobré jméno a s nimi mají zkušenosti.

„Když budete nemocný, také půjdete k doktorovi, kterému věříte,“ řekl Němec.

Jenže zrovna advokátka Suková tohle splňovala: je to třiasedmdesátiletá doktorka práv bez profesních škraloupů, spolupracující 15 let s mnoha zavedenými realitními kancelářemi, které s ní uskutečnily obchody v řádech stovek milionů.

Přesto dnes Haně Sukové hrozí až deset let vězení. Policisté v neveřejném usnesení o zahájení trestního stíhání, které Seznam Zprávy pročetly, tvrdí, že peníze klientů vybírala v hotovosti a chybějící finance na účty dosypávala z nových realitních obchodů. Takže princip „letadla“, který se však loni v září zhroutil.

V reakci na tuto kauzu upravila Česká advokátní komora letos v létě pravidla pro úschovy. Klienti si mohou s advokáty dohodnout, že peníze poputují na účet s pravidelným dohledem: klientovi přijde esemeska pokaždé, když se dají peníze na kontu do pohybu.

Podle Kordové Marvanové to však nestačí, protože fakticky se klient stejně o vykradení účtu dozví, až když je pozdě. „To není systém, který lidem zachrání peníze,“ podotkla Marvanová, která se chystá o změně zákona jednat s Českou advokátní komorou.

Poté, co byl článek publikován, reagovala na návrhy Hany Marvanové Česká advokátní komora.

Nesouhlasí s tím, že by advokátní úschovy nebyly nijak zabezpečeny, neboť připomíná kroky, které udělala, a případ Hany Sukové považuje za ojedinělý. „Je totiž zjevné, že při realizaci více než několika desítek tisíc advokátních úschov ročně (loni jich bylo 60 096 zatím 47 466) jde v případě Hany Sukové o osobní profesní selhání, nikoli o selhání systému advokátních úschov jako takového,“ píše se v prohlášení komory.

Esemeska pomůže, ale neochrání

U stíhané advokátky Sukové je podle všeho malá šance, že by dokázala 153 milionů klientům vrátit. Policistům při výslechu přesně neřekla, kde peníze skončily.

„Opakovaně uvádí, že věděla, že to, co dělá, je špatné,“ napsali detektivové do usnesení o zahájení trestního stíhání s tím, že Suková použila část peněz „pro vlastní potřebu“.

Hana Suková nemá žádný majetek, z něhož by bylo možné škodu uhradit. Policisté na účtech zajistili pouze 10 milionů z jiných úschov, dceři advokátky Sukové (rovněž obviněné, protože se podle obvinění na machinacích podílela jako koncipientka) pak chalupu na horách a dva karavany.

Seznam Zprávy také letos psaly o případu Jaroslava Bartáka, známého lékaře potrestaného za znásilnění. Zatímco seděl ve vězení, jeho advokát Jiří Noha podle policie Bartákovi z úschovních účtů odčerpal několik milionů. Ani Noha nemá žádný dohledatelný majetek.

Článek jsme aktualizovali o prohlášení České advokátní komory.

Reklama

Doporučované