Hlavní obsah

Případ Krejčířova muže: Potkáváme se, ale do hnutí nemluví, říká Polčák

Stanislav Polčák je místopředsedou hnutí STAN. Minulý týden oznámil, že kvůli zdravotním potížím jej nyní čeká dvouměsíční léčba.

Reklama

V roce 2017 opustil europoslanec Stanislav Polčák vedení hnutí STAN kvůli zápletce s podnikatelem Michalem Redlem. Nyní přiznal, že s tímto mužem, jehož policie stíhala v případu s Radovanem Krejčířem, kontakt nadále udržuje.

Článek

Ředitel státního podniku Česka pošta Roman Knap vysvětlil nedávné setkání s někdejším spolupracovníkem Radovana Krejčíře, podnikatelem Michalem Redlem slovy, že šlo o jednání v rámci povolebního „přenastavování špagátů moci“.

Ačkoli Michal Redl udržuje vztahy s některými důležitými politiky STAN, předseda hnutí Vít Rakušan, který je také ministrem vnitra, pod které spadá Česká pošta, odmítl, že by tento muž oficiálně či jakkoli jinak jím vedený STAN reprezentoval.

Jedním z těch, kdo se k Redlovi hlásí, je europoslanec a místopředseda hnutí STAN Stanislav Polčák. Pamatuje vazbu na Redlovu rodinu už doby, kdy se v první dekádě nového milénia hnutí Starostů a nezávislých teprve rodilo ve Zlínském kraji. Před pěti lety také kvůli odhalení svých kontaktů s Michalem Redlem odešel z pozice místopředsedy STAN (do které se později na volebním sněmu hnutí zase vrátil).

V rozhovoru pro Seznam Zprávy Stanislav Polčák přiznal, že s byznysmenem Redlem se nadále stýká. „Nebudu zapírat, že se s Michalem Redlem vídám společensky. V rámci roku se to stane dvakrát, třikrát, ne vícekrát,“ uvedl europoslanec k muži, který unikl v roce 2011 soudu v jedné z Krejčířových kauz díky lékařskému potvrzení o duševní poruše, kvůli níž byl tehdy zbaven svéprávnosti.

Jak vnímáte vliv Michala Redla v hnutí STAN?

Znal jsem se především s jeho otcem, to bylo tuším v roce 2006. Poskytoval jsem mu právní služby, seznámili jsme se ve Zlíně. Postupně jsem poznal členy jeho rodiny. Nebudu zapírat, že se s Michalem Redlem vídám společensky.

Řeší pan Redl nějakým způsobem politiku hnutí STAN? Zajímá se například o letošní volby?

Je možné, že se zajímá, ale já jsem s ním o tom nemluvil. Kdysi jsem mu řekl, že o politice budeme rozhodovat my. Respektive, že může říct svůj názor, protože on je člověk, který má poměrně vysokou míru politického zájmu, avšak že my se rozhodujeme podle vlastního přesvědčení.

Podnikatel Redl se zná dobře i s vaším spojencem v hnutí pražským náměstkem Petrem Hlubučkem. Údajně spolu jezdí například na jih Španělska, kde má mít podnikatel poblíž Málagy nemovitosti. Co je vám známo o jejich vztahu?

Respektuji Petra Hlubučka jako pražského šéfa STAN, ale jeho spojencem nejsem. Vím, že se znají. Avšak jak moc, to nevím. Že bychom se sešli společně všichni tři, k tomu došlo jednou nebo dvakrát.

*(Poté, co vyšel na serveru Seznam Zprávy text o Michalu Redlovi, Stanislav Polčák doplnil, že v době rozhovoru pobýval v nemocnici a svou odpověď na daný dotaz upřesnil: „Opravdu si na společnou schůzku ve třech nepamatuji, jen jsem asi nechtěl zcela vyloučit, že jsme se někdy setkat mohli, ale já o tom nevím.“)

Bylo to ve Španělsku?

Ne ne, já jsem ve Španělsku u Petra Hlubučka nikdy nebyl.

Ani u Michala Redla?

U něho jsem byl zhruba před šesti, sedmi lety. Zda se tam (s Hlubučkem) vídávají, nevím.

Jak hodnotíte schůzku Michala Redla s ředitelem České pošty Romanem Knapem? Co říkáte na to, že podnikatel v minulosti zbavený svéprávnosti dokáže vést takové jednání?

Já o takové schůzce nic nevím, neznám kontext, nebudu o ní spekulovat.

Zajímal se někdy Michal Redl o veřejné zakázky ve státních či městských firmách typu pražského dopravního podniku?

Ne, žádné zakázky jsme neřešili.

Před několika dny jste poskytl rozhovor Mladé frontě Dnes, ve kterém jste naznačil, že po podzimních volbách v Praze pro hnutí STAN nemusí být tabu spolupráce s hnutím ANO. Pražská organizace STAN následně toto odmítla. Jaká je vaše role v pražském STAN, kde nemáte oficiální funkci v jeho vedení?

V Praze jsem dělal volby dvakrát, řeším zde s kolegy politickou strategii. Společně jsme vytvářeli strategii, to je nyní má jediná role. Jinak nejsem členem krajského výboru, ani se jednáním na krajské úrovni příliš neúčastním.

Reklama

Doporučované