Hlavní obsah

Rakušan mi říkal, ať si dávám pozor, s kým se setkávám, uvedl šéf pošty

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Hostem Ptám se já byl ředitel České pošty Roman Knap.

Reklama

Článek

Česká pošta chystá propouštění. Slibuje také dlouho plánovanou modernizaci a rozdělení na menší části, aby dokázala stačit trhu. Je to první krok k postupné privatizaci pošty?

Hostem Ptám se já byl ředitel České pošty Roman Knap.

„Vláda si musí dát základní strategii, co od pošty očekává. Já od ní čekám základní služby, pošleme si dopis, balík, ale toho ubývá kvůli konkurenci. Další věc je dotyk státu i v odlehlejších částech republiky. Musíme si také říct, kolik peněz je stát schopen dávat do základní poštovní služby peněz,“ vysvětlil svůj pohled na restrukturalizaci České pošty začátkem roku ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Podle něj se ale nemá šetřit na lidech „u přepážek“, ale rezervy vidí ve středním managementu.

A pošta už se škrty začala. Od letošního května zruší 669 pracovních míst, zejména manažerských a úřednických. Státní podnik si od toho slibuje úsporu 500 milionů korun ročně. Rušení míst se týká úřednické, administrativní, centrálně řízené části firmy. „Pošťáků, tedy modrých límečků, se tak propouštění netýká. Lidi do provozu naopak nabíráme,“ uvedl ředitel pošty.

Knapovy plány ale vzbuzují otazníky kvůli zjištění, že se těsně po volbách sešel s vlivným podnikatelem Michalem Redlem, kterého policie stíhala ve dvou kauzách Radovana Krejčíře Technology leasing a M5.

Generální ředitel státního podniku s ním měl řešit své manažerské plány ve vedení pošty. „Posadili jsme se, řekli, co je nového, jak vypadá teď pošta a co je potřeba s ní udělat, jak já si představuji její další směřování z pohledu komerčního manažera. Já jsem přesvědčen, že se musí změnit na firmu a ne zůstávat v pozici státního molochu, úřadu,“ popsal pro Seznam Zprávy Knap.

Proč měl Knap potřebu vysvětlovat koncepci pošty jemu neznámému podnikateli? A nevnímá schůzku jako chybu?

Pusťte si rozhovor v úvodním audiu, ve své oblíbené podcastové aplikaci, nebo ve videu:

Hostem Ptám se já byl ředitel České pošty Roman Knap.Video: Seznam Zprávy

Co v rozhovoru zaznělo?

2:20 - Ta schůzka byla s obchodním partnerem na veřejném místě, bylo tam spousta dalších lidí i mých podřízených. A jeden z partnerů měl potřebu mě seznámit s nějakými dalšími lidmi. Jestli v té restauraci byli náhodou, nebo je přivedl, se těžko zjišťuje.

3:05 - Pro mě bylo důležité, že se schůzka konala ve veřejném prostoru a nemá žádný reálný výstup. Bavili jsme se o normálních věcech, nevyměnili jsme si ani kontakty. Schůzka se netýkala agendy ani přímo mě.

4:30 - Když s někým sedíme u stolu a padnou otázky ve stylu „Tak co s tou poštou?“, tak řešíme poštu. Bylo to v kontextu té schůzky, která byla s obchodním partnerem.

6:55 - Nevím, kdo přesně z obchodních partnerů mi toho člověka představil.

9:50 - Na to, jestli působil svéprávně, nebo nesvéprávně, já nejsem odborník. Nejsem psycholog.

11:10 - Pan Rakušan mi říkal, ať si dávám pozor, s kým se setkávám. Volal jsem mu, že mne kontaktoval novinář a co jsem odpověděl, on to chtěl slyšet ode mne. Samozřejmě příjemné to není, ale co s tím chcete dělat.

12:00 - Česká pošta má před sebou v tomto roce tři obrovské úkoly. První je dokončit notifikaci částky, kterou stát České poště dluží za veřejnou službu, což na konci roku 2021 bylo šest miliard korun. Druhý je výběrové řízení na poštovní licenci, na základní služby, které provozovatel musí plnit. Třetí je koncepce rozvoje České pošty.

14:10 - S Vítem Rakušanem jsme se o situaci České pošty bavili, ale rozhodně mě neujistil, že bych v čele České pošty zůstal. Ani bych od něj žádné takové ultimátní sdělení neočekával, musí se s tou situací seznámit.

17:20 - Vůbec mě ta schůzka netrápí. Kdybych byl znejistěný každou nepříjemností, která se kolem státní správy děje, tak bych po prvním měsíci skončil. Člověk si od těchto věcí musí držet zdravý odstup, nezaplést se to žádných podezřelých obchodů a tohle si hlídat. Ale vyvozovat závěry z toho, že se někde s někým setkáte a krátce pobavíte? Kdybych měl každého člověka, se kterým se seznámím, podáme si ruku nebo vyměníme vizitku, nechávat prověřovat bezpečnostními službami, tak bych se z toho zbláznil.

20:20 - Kdo mi toho pána (Redla) představil, opravdu nevím. Až to zjistím, tak vám to dám vědět, ale já to nevím. Nechci tady rozvíjet nějaké teorie, kdo něco zinscenoval a chtěl mě dostat na nějakou schůzku, tohle nemám zapotřebí.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované