Hlavní obsah

Razie v Pardubicích: Soud poslal do vazby Babišova bývalého primátora

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Martin Charvát měl telefon na Babiše, ale teď byl kvůli podezřením z korupce umístěn za mříže. Na snímku přichází ve čtvrtek k soudu, který ho poslal do vazby.

Reklama

aktualizováno •

Pokračuje vyšetřování korupce a manipulování se zakázkami v Pardubicích. Soud rozhodl, že tři z devatenácti obviněných skončí ve vazbě.

Článek

Po úterní razii policie na řadě míst v Pardubicích se žalobkyně rozhodla v případu kolem korupce a manipulování s veřejnými zakázkami navrhnout vazbu pro tři z 19 obviněných lidí.

Všem návrhům pardubický soudce Karel Gobernac vyhověl. Do vazby tak poslal bývalého pardubického primátora za ANO Martina Charváta. Podle jeho advokáta Pavla Jelínka soud tak rozhodl, protože hrozí, že by mohl ovlivňovat některé svědky.

Během čtvrtečního odpoledne pak pardubický okresní soud poslal do vazby také šéfa pardubické hospodářské komory Jozefa Koprivňanského a zastupitelku SPD Helenu Dvořáčkovou.

„Ve všech třech případech byla uvalena vazba koluzní s obavou z ovlivňování svědků, případně spoluobviněných,“ napsal Seznam Zprávám Gobernac.

Advokát Petr Papež, který Dvořáčkovou zastupuje, uvedl, že jeho klientka vinu odmítá. „Podle svého názoru postupovala s veškerou náležitou péčí a tak, jak jí ukládá zákon,“ řekl Papež.

Podle něho Dvořáčková při výslechu na policii vypovídala a poskytla vyšetřovatelům všechny potřebné dokumenty.

Dalších 16 obviněných policie propustila na svobodu. Podle žalobkyně Adély Rosůlek u nich vazební důvody pominuly.

Seznam Zprávy zjistily, že Babišův exprimátor Charvát a Dvořáčková jsou hlavními obviněnými v případu podezření na zmanipulování zakázky na stavbu parkovacího domu za 340 milionů. Oba jsou ve vedení městského rozvojového fondu, přes nějž Pardubice investují do velkých projektů.

Podle podezření, které detektivové prověřují, se v tendru na nový parkovací dům u malé hokejové haly snažili Charvát s Dvořáčkovou vyloučit stavební společnost Porr, přestože do veřejné soutěže podala nejlepší nabídku.

Podle zjištění Seznam Zpráv policie vyšetřuje také další zakázkové machinace na magistrátu v Pardubicích.

V dokumentech popisuje devět veřejných zakázek za miliony, které se podle důkazů předložených soudu policií odehrály podle stejného modelu: Za pomoci radničních úředníků byl zákulisně vybrán vítěz.

+7

Jednalo se například o práce na opravách kanceláří, výměny elektrorozvodů, vylepšení dětského bazénu nebo opravu desítek bytů: tedy drobnější zakázky za 700 tisíc až po miliony.

„Z prověřování vyplývá, že trestná činnost při zadávání veřejných zakázek statutárním městem Pardubice je páchána dlouhodobě a systematicky s vysokou mírou konspirace a sofistikovaně,“ stojí v soudním příkazu k domovním prohlídkám, který Seznam Zprávy prostudovaly.

Poslední obviněný, na kterého byl podán návrh na uvalení vazby, je Jozef Koprivňanský. Ten je předsedou pardubické hospodářské komory a podle zmíněných dokumentů sháněl firmy, které budou u jednotlivých zakázek dělat takzvaně křoví.

Reklama

Související témata:

Doporučované